Array

Σημαντική Συνέλευση εργαζομένων Vodafone, σήμερα, για Συλλογική Σύμβαση

Το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων Vodafone βρίσκεται σε διαδικασία διαπραγμάτευσης με την εργοδοσία για την υπογραφή Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας(ΕΣΣΕ).

Σήμερα Τετάρτη 21 Οκτώβρη υπάρχει μια πολύ κρίσιμη γενική συνέλευση που θα καθορίσει την στάση των εργαζομένων μετά την τελευταία συνάντηση του ΔΣ του σωματείου με εκπροσώπους της εργοδοσίας.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του σωματείου που ενημερώνει τους εργαζόμενους για τις προτάσεις της εργοδοσίας ενόψει της ΓΣ.

Συνάντηση του Σωματείου με τη Διοίκηση της VODAFONE για την ανανέωση της επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας

Γενική Συνέλευση Σωματείου, Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 18:00, Press Room Χαλανδρίου

Συνάδελφοι,

Την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση του ΔΣ του Σωματείου μας με τους εκπροσώπους της Διοίκησης της εταιρείας με βασικό θέμα την ανανέωση της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΣΣΕ).

Υπενθυμίζουμε ότι η τελευταία συλλογική σύμβασή μας είχε υπογραφεί το 2013 και ίσχυε για ένα χρόνο, δηλαδή μέχρι τον Μάρτιο του 2014.

Οι εκπρόσωποι της Διοίκησης κάνοντας χρήση της καραμέλας της «γενικότερης κατάστασης» στην αγορά, χωρίς όμως συγκεκριμένα δεδομένα, έφεραν ως αντιπρόταση την ανανέωση της ΕΣΣΕ ως έχει, με τους ίδιους όρους της τελευταίας Συλλογικής Σύμβασης, δηλαδή αυτής της περιόδου 2013-14, χωρίς την αποδοχή καμιάς από τις προτάσεις του Σωματείου, επιχειρώντας να κλείσουν ουσιαστικά τις διαπραγματεύσεις.

Η πρότασή τους προβλέπει:

  • Διατήρηση των βασικών μισθών και των επιδομάτων, όλων των μισθολογικών κατηγοριών που προέβλεπε η ΕΣΣΕ 2013-2014 (γάμου, τέκνων, σπουδών).
  • Διατήρηση του ημερήσιου επιδόματος σίτισης του 1 ευρώ.
  • Διατήρηση των καταβαλλομένων μισθών για όλους τους εργαζόμενους.

Στην τοποθέτηση τους, χαρακτήρισαν την υπάρχουσα ΕΣΣΕ ως αρκετά «πλούσια», επί της ουσίας προσπαθώντας να αιτιολογήσουν την πρόταση που είχαν μόλις αναφέρει. Στις τοποθετήσεις – ερωτήσεις μας για την μη επαναφορά των επιδομάτων ξένης γλώσσας, τηλεφωνικής εξυπηρέτησης και διαχείρισης ταμειακών λαθών, τα οποία ήδη παρέχονται ως οικειοθελή παροχή, η απάντηση μετά από διάφορες υπεκφυγές ήταν πως «ίσως υπό πολλές προϋποθέσεις και σε μια εξαιρετική περίπτωση μπορεί και να χρειαστεί να τα ανακαλέσουμε».

Επίσης για την μη επαναφορά των κλιμακίων ωρίμανσης, έφεραν ως δικαιολογία την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) του Φεβρουαρίου του 2012, εφαρμοστικό μέτρο του Μνημονίου 2. Κάτι που δεν είναι υποχρεωτικό, αλλά που επιτρέπει στους εργοδότες να παγώσουν/μειώσουν τους μισθούς.

Όμως για πρώτη φορά σε συζήτηση διαπραγματεύσεων για την ΕΣΣΕ οι εκπρόσωποι της Διοίκησης έβαλαν στο τραπέζι το θέμα τουπροσωπικού ασφαλείας, χωρίς αυτό να έχει τεθεί ποτέ ξανά, όλα τα προηγούμενα χρόνια, σε τέτοια συζήτηση. Προφανώς η διοίκηση με μια πρόταση – παγίδα για το προσωπικό ασφαλείας, επιχειρεί να ακυρώσει στην πράξη την απεργία, δείχνοντας τι είναι αυτό που στ’ αλήθεια την ανάγκασε να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων: οι κινητοποιήσεις και οι απεργίες μας.

Τους ξεκαθαρίσαμε πως δεν δεχόμαστε αυτούς τους όρους και πως για εμάς η συζήτηση για την ΕΣΣΕ δεν σχετίζεται με κάτι τέτοιο.

Όπως διευκρινίστηκε η σύμβαση αυτή, όπως είναι λογικό, θα αφορά και τους συναδέλφους που προέρχονται από την Hellas Online, με την ολοκλήρωση της μεταφοράς τους στην Vodafone (προβλέπεται να γίνει μέχρι τις 31/3/2016), διατηρώντας την προϋπηρεσία τους.

Στην συνάντηση ζητήσαμε να δοθεί και στους επινοικιαζόμενους συναδέλφους μας (δηλαδή αυτούς που κάνουν την ίδια δουλειά με εμάς αλλά μέσω εταιρειών επινοικίασης και αμείβονται πολύ χαμηλότερα) το ημερήσιο επίδομα σίτισης του 1 ευρώ, κάτι που η Διοίκηση αρνήθηκε πάλι κάνοντας λόγο για οικονομική αδυναμία.

Αξίζει να αναφέρουμε εδώ πως, λίγα λεπτά νωρίτερα μας παρουσίαζε το πόσο καλή διοίκηση είναι, επειδή φέτος έδωσε νέες τηλεφωνικές συσκευές στους συναδέλφους που κάνουν χρήση εταιρικών συνδέσεων, το κόστος των οποίων κατά το μεγαλύτερο μέρος καλύπτει το κόστος του ημερήσιου επιδόματος σίτισης που ζητούμε.

Στο περιθώριο της συνάντησης ζητήσαμε την λειτουργία 2 νέων δρομολογίων για την μεταφορά των εργαζομένων από το ΗΣΑΠ Μοσχάτου στο κτίριο του Κηφισού, κάτι για το οποίο μας είπαν πως θα το εξετάσουν και θα έχουμε απάντηση μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Συνάδελφοι, μετά από 1,5 χρόνο χωρίς ΕΣΣΕ και αφού η Διοίκηση δεν κατάφερε να περάσει την παρέμβαση της στην λειτουργία του Σωματείου μας, όπως επιχείρησε να κάνει με διάφορους τρόπους και προσχήματα, μετά από 3 επιτυχημένες απεργίες και την σταθερότητα στη στάση μας, η Διοίκηση υποχρεώθηκε να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την ΕΣΣΕ.

Θεωρούμε ότι η πρόταση για τη ανανέωση της ΕΣΣΕ για έναν χρόνο με τους παραπάνω όρους, μετά την υπογραφή και του Μνημονίου 3, σε μια περίοδο εξάπλωσης των ατομικών συμβάσεων και μαζικών μειώσεων μισθών στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα είναι κάτι σημαντικό και οφείλεται στους αγώνες όλων μας, του Σωματείου μας.

Με βάση αυτά στην Γενική μας Συνέλευση την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου (Χαλάνδρι, Press Room) καλούμαστε να αποφασίσουμε για συγκεκριμένα και πολύ κρίσιμα θέματα που μας αφορούν όλους. Γι’ αυτό το λόγο είναι απαραίτητη η συμμετοχή όλων σε αυτήν.

Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων VODAFONE-ΠΑΝΑΦΟΝ

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,280ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα