Σημαντική συνάντηση εργαζομένων της ΕΤΕ στην Θεσσαλονίκη

Θανάσης Μαρίνης,
αναπληρωματικό μέλος ΔΣ ΣΥΕΤΕ

Το προηγούμενο Σάββατο 16 Φεβρουαρίου, έγινε μια σχετικά μικρή, αλλά πολύ σημαντική συνάντηση στη Θεσσαλονίκη.

19 εργαζόμενοι, που έχουμε αγανακτήσει από την ακινησία της ηγεσίας του συνδικάτου μας (ΣΥΕΤΕ – Σύλλογος Εργαζομένων στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος) αποφασίσαμε να καλέσουμε σε συνάντηση συναδέλφους, για να συζητήσουμε τι μπορεί να γίνει. Αποφασίσαμε να κάνουμε ένα βήμα ώστε να σπάσουμε αυτή την ακινησία στην πράξη, και όχι μόνο να την καταγγέλουμε.

Η ηγεσία φυσικά του Συλλόγου θορυβήθηκε, και με τηλέφωνα προσπάθησε να σαμποτάρει την συνάντηση σαν «αντικαταστατική». Βέβαια, το καταστατικό το θυμούνται μόνο όταν οι εργαζόμενοι προσπαθούν να οργανωθούν, ενώ το καλοκαίρι το είχαν κάνει κουρελόχαρτο προκειμένου να υπογράψουν την επιχειρησιακή σύμβαση με την διοίκηση…

Δεν μας φόβησαν όμως! Τριάντα (30)  συνάδελφοι συμμετείχαν στην συνάντηση, αλλα η σημασία της δεν είναι μόνο στον αριθμό, όσο στο γεγονός ότι μπορεί να πυροδοτήσει αντίστοιχες συναντήσεις και σε άλλες πόλεις. Το γεγονός ότι ο Σύλλογος μας είναι μεγάλος και οι εργαζόμενοι διάσπαρτοι σε εκατοντάδες υποκαταστήματα του δίνει δυνητικά πολύ μεγάλη δύναμη, αλλά επιτρέπει και στη γραφειοκρατία να λειτουργεί με τρόπο που αποθαρρύνει τους εργαζόμενους από το να συμμετέχουν. Ο μόνος τρόπος να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση είναι να πάρουμε τα πράγματα στα χέρια μας, να οργανώσουμε συναντήσεις όπου θα γίνει πραγματικός, ανοιχτός και ουσιαστικός διάλογος, και από όπου μπορούμε να βάλουμε τις βάσεις για μια μαχητική απάντηση τους Συλλόγου στις επιθέσεις που δέχεται.

Σημαντικό στοιχείο ήταν η θετική αποδοχή της προσπάθειας για περιφερειακή συνάντηση από όλες τις δυνάμεις της αριστεράς, με διαφορετικούς όμως βαθμούς κινητοποίησης δυστυχώς.

Θα παλέψουμε ώστε αυτό το παράδειγμα να υιοθετηθεί και από άλλες περιοχές, για να ανατρέψουμε την σάπια κατάσταση που υπάρχει στην ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος.

Ακολουθεί η ανακοίνωση που συμφωνήθηκε από αυτούς που συμμετείχαν στη συνάντηση:

Περιφερειακή συνάντηση στη Θεσσαλονίκη

Το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου στα Γραφεία Βόρειας Ελλάδας του ΣΥΕΤΕ (Ερμού 28, 4ος όροφος) πραγματοποιήθηκε περιφερειακή συνάντηση (που κλήθηκε από 19 υπογράφοντες) με τη συμμετοχή πολλών συναδέλφων, σε μεγάλο ποσοστό νέων, που εργάζονται στη Β. Ελλάδα, εν όψει της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου αλλά και των ραγδαίων εξελίξεων στα εργασιακά.

Έγινε ένας πολύ πλούσιος και γόνιμος διάλογος με πολλές τοποθετήσεις. Η συζήτηση εστιάστηκε γύρω από τις αδυναμίες λειτουργίας του Σωματείου, τις εξελίξεις στα εργασιακά (συγχωνεύσεις, Εθελουσία- Εφεδρεία, κτλ.) και τονίστηκε η ανάγκη για πιο ενεργή συμμετοχή των συναδέλφων στον σχεδιασμό δυναμικών αγώνων για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας.

Ακολούθως, παρουσιάζονται τα κύρια συμπεράσματα που προέκυψαν από τη συζήτηση:

Βασικό μέλημα του ΣΥΕΤΕ θα πρέπει να αποτελέσει η ανάπτυξη δομών αλληλεγγύης, τόσο εντός του, όσο και με την κοινωνία. Η ανθρωπιστική κρίση που προκαλούν οι αντεργατικές πολιτικές, η υψηλότατη ανεργία, οι καθημερινές αυτοκτονίες, η ποινικοποίηση των αγώνων και η πρωτοφανής καταστολή, δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητες. Βασικό όπλο μας αποτελεί η αλληλεγγύη και ο συντονισμός μεταξύ του κόσμου της εργασίας, των ανέργων, της νεολαίας, των αυτοαπασχολούμενων και των συνταξιούχων.

Στα πλαίσια της λειτουργίας του Συλλόγου μας, θα περιμέναμε την ενεργοποίηση των Νομαρχιακών Παραρτημάτων του ΣΥΕΤΕ πριν τη Γενική Συνέλευση, προκειμένου να συζητηθούν οι απόψεις και να εκτεθούν οι προβληματισμοί των συναδέλφων, σε σχέση με όλα τα τρέχοντα και φλέγοντα ζητήματα. Η συνάντησή μας πραγματοποιήθηκε για την κάλυψη αυτού του κενού. Καλούμε το ΣΥΕΤΕ, έστω και τώρα, να αντιληφθεί την αδήριτη ανάγκη ο Σύλλογός μας να λειτουργήσει πραγματικά και δημοκρατικά και να προχωρήσει σε αντίστοιχες συνελεύσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις, στα πλαίσια των Νομαρχιακών Παραρτημάτων.

Θέλουμε να απευθύνουμε μήνυμα προς όλους τους συναδέλφους για ενεργή συμμετοχή στη Γ.Σ. του Συλλόγου μας στις 2 Μαρτίου.

Θεωρούμε ότι θα πρέπει να ζητηθεί το βήμα από το δυνατόν περισσότερους συναδέλφους, προκειμένου να διεξαχθεί μια πραγματικά δημοκρατική και δημιουργική συζήτηση και διαδικασία.

Κοινός τόπος στη συνάντηση υπήρξε και η ανάγκη για αναζωογόνηση των ΕΑΚ και των Νομαρχιακών Παραρτημάτων. Αυτό θα επιτρέψει την πιο δημοκρατική λειτουργία του Συλλόγου και την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας που τον ταλανίζει. Σημαντικό ρόλο σε αυτήν την κατεύθυνση θα παίξει και η οριζόντια διασύνδεση των ενεργών ΕΑΚ και η μεταξύ τους επικοινωνία.

Σε περίπτωση που το Δ.Σ. του Συλλόγου δεν ενεργοποιήσει αντίστοιχες διαδικασίες στα πλαίσια λειτουργίας των Νομαρχιακών Παραρτημάτων, καλούμε τους συναδέλφους να πραγματοποιήσουνπρωτόβουλα αντίστοιχες συγκεντρώσεις, όπου οι συνάδελφοι δημοκρατικά θα μπορούν να συζητούν, να συμμετέχουν, να ελέγχουν/κρίνουν τα πεπραγμένα της ηγεσίας, αλλά και να διαμορφώνουν τους όρους για πιο αποτελεσματικές διεκδικήσεις και μάχες στο εγγύς μέλλον. Επιπρόσθετα, θα επιδιώξουμε την τροποποίηση του Καταστατικού του Συλλόγου, ώστε να καθιερωθούν και θεσμικά οι περιφερειακές αυτές συνελεύσεις, ως σώμα ενεργής συμμετοχής και διαβούλευσης, με δυνατότητα εισηγητικού χαρακτήρα στη ΓΣ του ΣΥΕΤΕ.

Πιστεύουμε ότι με τη συνάντηση αυτή έγινε ένα πρώτο βήμα για ουσιαστική συζήτηση μεταξύ συναδέλφων και καλούμε στην επόμενη συνάντηση για ακόμα μαζικότερη συμμετοχή.

Μεγαλύτερη Συμμετοχή – Αμεσότερη Δημοκρατία – Δυνατότερος Αγώνας

Εργαζόμενοι στη ΕΤΕ που συμμετείχαν στην περιφερειακή συνάντηση Θεσσαλονίκης

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,181ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,012ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,116ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
417ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα