Σημαντική νίκη στην Κύπρο!

Μετά από κινητοποίηση που έγινε στην Κύπρο στις 24 Γενάρη αφέθηκε ελεύθερος ο σύντροφος Μεχμέτ Αλί, ο οποίος κρατούνταν από την κυπριακή αστυνομία.

Ο ΜΑ είχε συλληφθεί από την κυπριακή αστυνομία για ένα μικρό ποινικό αδίκημα και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο «μπλοκ 10», δίπλα από τις κεντρικές φυλακές, όπου κρατούνται όλοι όσοι είναι για να απελαθούν!

Το γεγονός αυτό σήμανε αυτόματα συναγερμό στο κυπριακό τμήμα της CWI. Τυχόν απέλαση του ΜΑ θα ήταν ένα τεράστιο πλήγμα στον αγώνα που είχαν κάνει οι Κούρδοι για τα δικαιώματά τους, με την κατάληψη της πλατείας Ελευθερίας στη Λευκωσία, τον Μάη του 2006. Θα ήταν επιπλέον ένα τεράστιο πλήγμα καθώς ο ΜΑ είναι μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Κυπροκουρδικής Φιλίας (που δημιουργήθηκε από το τμήμα της CWI στην Κύπρο για να προωθηθεί ο αγώνας για τα δικαιώματα των Κούρδων προσφύγων στην Κύπρο).

Άμεση κινητοποίηση

Την Τετάρτη 23/1 το απόγευμα ο Σύνδεσμος Κυπροκουρδικής Φιλίας πήρε την απόφαση να καλέσει άμεσα πορεία διαμαρτυρίας την επόμενη μέρα το πρωί. Είχε προηγηθεί εκστρατεία τηλεφωνημάτων και αποστολής φαξ στο υπουργείο, αλλά κανένα στέλεχος του υπουργείου δεν αποκρινόταν.

Πάνω σ’ αυτή τη βάση η Νεολαία Ενάντια στον Εθνικισμό στην Κύπρο ξεκίνησε μια σειρά επαφών για διεθνή συμπαράσταση στην εκστρατεία, παράλληλα με το κάλεσμα της πορείας για την επόμενη μέρα.

Η πορεία

Η πορεία έγινε την Πέμπτη 24 Γενάρη, και παρότι καλέστηκε μέσα σε ένα απόγευμα η συμμετοχή του κόσμου ήταν πολύ καλή, συνολικά γύρω στα 100 άτομα, σύμφωνα με τον κυπριακό τύπο, Κούρδοι μαζί με τους Ελληνοκύπριους που συμμετέχουν στο ΔΣ του Κυπροκουρδικού και μερικούς φοιτητές. Η πορεία ήταν πολύ δυναμική και φωνάζοντας συνθήματα όπως «free Mohamad Ali», «we need asylum», «we are refugees not criminals» πήγε προς στο υπουργείο όπου την πορεία περίμεναν τα ΜΜΕ! Όλα σχεδόν τα ΜΜΕ ήταν παρόντα, κανάλια, ραδιόφωνα, εφημερίδες συμπεριλαμβανομένων των κυριότερων καθημερινών εφημερίδων όπως ο ‘Φιλελεύθερος’, ‘Cyprus mail’, ‘Πολίτης’ καθώς και του διεθνούς πρακτορείου Reuters!

Δημόσια αντιπαράθεση με τον υπουργό

Στο υπουργείο δέχτηκε αντιπροσωπεία της πορείας ο ίδιος ο υπουργός ο οποίος μίλησε μπροστά στα κανάλια. Ο υπουργός όχι μόνο ήταν ανένδοτος για να απελευθερώσει τον Μεχμέτ Αλί, αλλά έβγαλε προς τα έξω το ρατσισμό της κυπριακής κυβέρνησης λέγοντας ότι πρέπει να ακολουθούμε τον νόμο και κανένας να μην τον αμφισβητεί, ότι το κοινό αίσθημα ειδικά για τους ξένους είναι ότι πρέπει να προσαρμόζονται στους κανόνες μας αλλιώς θα τιμωρούνται. Στη συνέχεια είπε ότι η κυβέρνηση δικαιούται να τους έχει στην φυλακή όταν βλέπει ότι συντρέχουν συγκεκριμένοι λόγοι αλλά δεν μπορούσε να εξηγήσει για ποιο λόγο θεωρείται ο ΜΑ επικίνδυνος.

Η συζήτηση εξελίχθηκε σε μία έντονη αντιπαράθεση κι από τις δύο πλευρές. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι σ’ αυτή τη δημόσια κόντρα ενεπλάκησαν και οι παρευρισκόμενοι δημοσιογράφοι, οι οποίοι υπερασπίζονταν τον ΜΑ αλλά και τους άλλους πρόσφυγες που είναι στην φυλακή!

Η μάχη φαινόταν ότι θα ήταν εξαιρετικά δύσκολη, και υπήρχε ο προβληματισμός αν θα γινόταν κατάληψη του χώρου έξω από το υπουργείο, και παράλληλα μία διεθνή εκστρατεία. Στην συνέχεια όμως πλησίασε τους επικεφαλής του Κυπροκουρδικού συνδέσμου ο σωματοφύλακας του υπουργού και λέγοντας ότι ο υπουργός ήθελε να συναντηθεί μαζί τους.

Συνάντηση με τον υπουργό

Ο υπουργός «εμπιστευτικά» είπε ότι εξετάζεται η υπόθεσή του ΜΑ για άσυλο και πως θα υπάρχουν αποτελέσματα σύντομα. Είπε δε ότι το αποτέλεσμα θα ήταν μάλλον θετικό – ότι δηλαδή μάλλον θα του παραχωρούσαν πολιτικό άσυλο!

Παρότι αυτό ήταν από μόνο επιτυχία, οι εκπρόσωποι της πορείας επιμείναμε να αφεθεί άμεσα ελεύθερος ο ΜΑ, γιατί την επόμενη μέρα, Σάββατο, γινόταν ο γάμος της κόρης του «και δεν είναι σωστό η κόρη να παντρεύεται και ο πατέρας της να είναι στη φυλακή». Ο υπουργός είπε πως θα του δώσει άδεια για το Σαββατοκύριακο για το γάμο και ζήτησε να του αποσταλούν τα στοιχεία του ΜΑ, για να μπορεί να τον αφήσει.

Τελικά ο ΜΑ αποφυλακίστηκε την Πέμπτη 24 Γενάρη το απόγευμα προτού προλάβει καν να στείλει την επιστολή ο Κυπροκουρδικός Σύνδεσμος! Δεν του ζήτησαν να επιστρέψει μετά το τέλος του Σαββατοκύριακου. Ήταν πια ελεύθερος.

Η όλη εξέλιξη αποτελεί μια μεγάλη επιτυχία.

Στις επόμενες μέρες και βδομάδες η Νεολαία ενάντια στον Εθνικισμό και ο Κυπροκουρδικός Σύνδεσμος θα πιέσουν για την παραχώρηση του ασύλου στον ΜΑ. Κάτι τέτοιο θα αποτελεί μια πραγματικά μεγάλη νίκη, η οποία θα ενισχύσει τον αγώνα για ίσα δικαιώματα ανάμεσα στους Κούρδους της Κύπρου με τους Κύπριους.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,239ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,005ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα