Σημαντική επιτυχία των ανοικτών εκδηλώσεων του “Ξ” για την Αφρική

Του Κυριάκου Χάλαρη

175 περίπου σύντροφοι/σες, στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, (περίπου 65 και 110 αντίστοιχα) πήρανε μέρος στις δύο εκδηλώσεις με θέμα την Αφρική και βασικό ομιλητή τον σ. Σεγκούν Σάνγκο, γραμματέα του νιγηριανού τμήματος της CWI.

Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από πολλούς άξονες. Από τη μια τις συνθήκες της απόλυτης εξαθλίωσης της φτώχειας και των πολέμων που μαστίζουν την αφρικανική ήπειρο κι από την άλλη στις ευθύνες των ιμπεριαλιστών που καταληστεύουν την ήπειρο και στην άκρατη υποκρισία τους, όταν δηλώνουν πως δήθεν προσφέρουν βοήθεια.

Η συζήτηση στάθηκε επίσης στα 20 εκατομμύρια των νεκρών του εϊτζ και στα τρία που πεθαίνουν κάθε χρόνο για να δείξει τις εγκληματικές ευθύνες των «ανεπτυγμένων» χωρών, οι οποίες καλύπτουν τις πολυεθνικές του φαρμάκου που οχυρωμένες πίσω από την κατοχή των «πατεντών», δεν επιτρέπουν τη φτηνή παραγωγή των φαρμάκων που είναι σήμερα σε θέση να εμποδίσουν το θάνατο από ειτζ.

Το θέμα των συνθηκών που ζουν οι Αφρικανοί μετανάστες στην Ελλάδα απασχόλησε αρκετά και η κατανόηση ότι ο μόνος τρόπος για ουσιαστική αντίσταση στις πολιτικές του ρατσισμού είναι η οργάνωση των μεταναστών και η κοινή πάλη με το ελληνικό εργατικό και αντιρατσιστικό κίνημα.

Ο σ. Σεγκούν Σάνγκο εξήγησε την πάλη που δίνει το DSM (Δημοκρατικό Σοσιαλιστικό Κίνημα), το νιγηριανό τμήμα της CWI για τα καθημερινά προβλήματα της εργατικής τάξης στη Νιγηρία, αλλά και στην υπόλοιπη Αφρική, μαζί με το τμήμα της CWI στη Νότια Αφρική (που επίσης ονομάζεται DSM) καθώς με άλλες ομάδες που λειτουργούν στην Γκάνα και τη Ζιμπάπουε και οι οποίες είναι σε επαφή και σε συνεργασία με την CWI. Εξήγησε πως η μόνη λύση στα προβλήματα των αφρικανικών μαζών είναι η ανατροπή του καπιταλισμού και το χτίσιμο μιας σοσιαλιστικής ομοσπονδίας των χωρών της ηπείρου, πάνω σε εθελοντική βάση.

Οι δύο συγκεντρώσεις μάζεψαν συνολικά γύρω στα 750 ευρώ για να ενισχύσουν τη δουλειά των συντρόφων μας στην Αφρική.

Σεγκούν Σάνγκο. Γραμματέας του Δημοκρατικού Σοσιαλιστικού Κινήματος (Democratic Socialist Movement – DSM, αντίστοιχη οργάνωση του ΞΕΚΙΝΗΜΑΤΟΣ). Η επίσκεψή του στην Ελλάδα ήταν μέρος της περιοδείας που οργανώθηκε από αριστερούς συνδικαλιστές ευρωπαϊκών χωρών και των συντρόφων της Επιτροπής για μια Εργατική Διεθνή (Committee for a Workers International – CWI) στα πλαίσια της Καμπάνιας για Δημοκρατικά και Εργατικά Δικαιώματα στη Νιγηρία. Στόχοι αυτής της εκστρατείας είναι: (α) η σύνδεση με τους ευρωπαίους εργαζόμενους και η ενημέρωσή τους για το τι πραγματικά συμβαίνει στις χώρες του τρίτου κόσμου όπως η Νιγηρία. (β) η ανάπτυξη δεσμών πολιτικής αλληλεγγύης με τις συνδικαλιστικές, πολιτικές, φοιτητικές και νεολαιίστικες οργανώσεις της Ευρώπης, ενάντια στις πολιτικές της νεοαποικιοκρατίας και του ιμπεριαλισμού σήμερα, όχι μόνο στη Νιγηρία αλλά και στην Αφρική γενικά.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
999ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα