Του Κυριάκου Χάλαρη
Ο Ποδονίφτης, η περιοδική έκδοση που συσπειρώνει ένα σημαντικό αριθμό ανθρώπων της Αριστεράς στην περιοχή, διοργάνωσε την Παρασκευή 6/3 στο Συνεδριακό Κέντρο Νέας Ιωνίας εκδήλωση με θέμα: «Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: η μάχη με τους δανειστές – το κίνημα – το ευρώ». Ομιλητές ήταν οι Πέτρος Παπακωνσταντίνου, δημοσιογράφος, προερχόμενος από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο Σεραφείμ Σεφεριάδης, πανεπιστημιακός στο Πάντειο και μέλος του «Ξεκινήματος» και ο Πάνος Λάμπρου, δημοσιογράφος, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.
65 περίπου άτομα παρακολούθησαν την εκδήλωση που έγινε σε ένα φιλικό και συντροφικό κλίμα, παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις που αναγκαστικά θα προέκυπταν.
Την κουβέντα άνοιξε ο Σεραφείμ Σεφεριάδης εστιάζοντας καταρχήν στην εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και στην αντανάκλαση αυτής της νίκης στο επίπεδο της συνείδησης της κοινωνίας, στο ηθικό του κινήματος, στις δυνατότητες που ανοίγει. Ήταν καθαρός σε σχέση με το περιεχόμενο της συμφωνίας του Eurogroup θεωρώντας ότι επρόκειτο για μια σημαντική υποχώρηση της κυβέρνησης απέναντι στους δανειστές και στάθηκε σε κάποιες από τις λεπτομέρειες της συμφωνίας που δεσμεύουν την κυβέρνηση και την υποχρεώνουν να κρατηθεί πολύ πίσω από τις αρχικές της δεσμεύσεις.
Επισήμανε ωστόσο ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν τελικές μάχες και ότι αυτό που χρειάζεται το επόμενο διάστημα είναι η διαμόρφωση ενός εναλλακτικού σχεδίου, σε σοσιαλιστική προοπτική, που θα μπορέσει να απαντήσει πειστικά στους εκβιασμούς της Τρόικα και των δανειστών. Τόνισε, τέλος, εμφατικά, το ζήτημα του διεθνισμού, όχι από τη σκοπιά των φιλικών σχέσεων και επαφών με άλλες κυβερνήσεις αλλά από τη σκοπιά της επί της ουσίας ανάπτυξης σχέσεων του εργατικού κινήματος όλης της Ευρώπης.
Ο Π. Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε από την αρχή ότι αν και προερχόμενος από το χώρο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν θέλει να κάνει «ανέξοδη επαναστατική κριτική» αλλά, αντίθετα, θέλει να εκφράσει αγωνίες που στόχο έχουν να βοηθήσουν αυτή τη συζήτηση. Εξήγησε ότι μια ενδεχόμενη αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ είναι πιθανό να ανοίξει μια μαύρη περίοδο για την ελληνική κοινωνία είτε επαναφέροντας στο προσκήνιο τη Χρυσή Αυγή, είτε ξαναστήνοντας στα πόδια της μια κυβέρνηση της Δεξιάς με πολύ πιο σκληρό και αυταρχικό πρόσωπο. Η συμφωνία του Eurogroup είναι μεγάλη υποχώρηση που δεν θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να εφαρμόσει κανένα σχεδόν στοιχείο του προγράμματός της.
Σε σχέση με την επόμενη μέρα, προσπάθησε να μπει σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια σε σχέση με την εναλλακτική πρόταση που μπορεί να διαμορφωθεί και εστίασε επί της ουσίας στην άρνηση, έστω και προσωρινή, πληρωμής του χρέους, που στην πράξη θα οδηγήσει στην αναγκαιότητα έκδοσης εθνικού νομίσματος το οποίο θα μπορεί να συνυπάρχει με το ευρώ για ένα διάστημα, αλλά που ωστόσο θα δώσει τη δυνατότητα στην ελληνική οικονομία να ανακάμψει.
Ο Πάνος Λάμπρου αναγνώρισε και αυτός τις υποχωρήσεις, τις αδυναμίες, τα προβλήματα που προκύπτουν από την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων. Υπεραμύνθηκε ωστόσο κεντρικών επιλογών της κυβέρνησης, μιας και οι διεθνείς συσχετισμοί, η απομόνωση και το εχθρικό κλίμα στις διαπραγματεύσεις ανάγκασαν την κυβέρνηση να κάνει έναν επώδυνο συμβιβασμό. Στάθηκε στη διαφορά κυβέρνησης και εξουσίας και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση να πάρει στα χέρια της τον κρατικό μηχανισμό ο οποίος θα συνεχίσει να αντιστέκεται σε κάθε μεταρρύθμιση σε προοδευτική κατεύθυνση.
Ακόμα απάντησε στις αγωνίες που πολλά μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν για τη σχέση της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ, του κόμματος και της κυβέρνησης, κάνοντας αυτοκριτική για την προβληματική διαδικασία του τελευταίου διαστήματος όπου πάρθηκαν αποφάσεις, όπως αυτή για την επιλογή Παυλόπουλου για πρόεδρο της Δημοκρατίας, ερήμην του κόμματος.
Το σημαντικό σε αυτή την εκδήλωση ήταν ότι άνοιξε ένα κεντρικό θέμα που απασχολεί χιλιάδες αγωνιστές της Αριστεράς και των κινημάτων και βοήθησε ώστε να γίνει μια ουσιαστική και εποικοδομητική συζήτηση. Πράγμα μάλλον δύσκολο να αναπτυχθεί εντός των εσωτερικών διαδικασιών των βασικών κομμάτων της Αριστεράς. Ο Ποδονίφτης, στην επόμενη έκδοσή του θα παρουσιάσει τις εισηγήσεις των ομιλητών.