Σημαντική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Νέας Σμύρνης για το χαράτσι της ΔΕΗ

Την Τετάρτη 16 Νοέμβρη το δημοτικό συμβούλιο της Νέας Σμύρνης πήρε την παρακάτω απόφαση σε ότι αφορά το χαράτσι της ΔΕΗ. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή ο δήμος ΝΣ δεσμεύεται να στηρίξει «πρακτικά και νομικά» όσους «δεν μπορούν ή αρνούνται να πληρώσουν το χαράτσι» της ΔΕΗ, επίσης δεσμεύεται να κινηθεί νομικά ενάντια στη ΔΕΗ και τέλος αποφασίζει να εξαιρέσει από τα δημοτικά τέλη χαμηλόμισθούς, χαμηλοσυνταξιούχους, πολύτεκνους και μονογονεϊκές οικογένειες. Αυτή η απόφαση μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στο να σπάσει ο φόβος και να ενισχυθεί και στη Νέα Σμύρνη το μαζικό ρεύμα άρνησης πληρωμής του χαρατσιού που εξαπλώνεται σε όλη την Ελλάδα. Ταυτόχρονα δίνει μια ανάσα στα βάρη των πιο χτυπημένων στρωμάτων με την εξαίρεση από τα δημοτικά τέλη.

Κάτω από την πίεση του κινήματος

Η απόφαση αυτή δεν ήταν, βέβαια, πρωτοβουλία του δημάρχου Τζουλάκη και της παράταξης της πλειοψηφίας (ΠΑΣΟΚ). Στο κείμενο που πρότεινε αρχικά η πλειοψηφία, ο δήμος δεν δεσμεύονταν ουσιαστικά για τίποτα ενώ μιλούσε για στήριξη μόνο όσων είναι αποδεδειγμένα άποροι και άρα δεν μπορούν να πληρώσουν το χαράτσι. Ήταν μια πρόταση για το «θεαθήναι». Η παρουσία πάνω από 150 συγκεντρωμένων πολιτών της Νέας Σμύρνης (από τη Λαϊκή Συνέλευση, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΚΚΕ, το ΣΥΡΙΖΑ και ανένταχτοι αγωνιστές) ανάγκασε τον δήμαρχο και την πλειοψηφία να κάνουν μια απίστευτη κολοτούμπα και να αποδεχτούν τελικά την κοινή πρόταση όλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Πρόκειται για μια απόδειξη του πως η μαζική κινητοποίηση μπορεί να ασκήσει πίεση και να φέρει συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Οργάνωση του κινήματος

Η απόφαση όμως αυτή δεν λύνει το πρόβλημα. Ο δήμαρχος και ο δήμος συνολικά δεν πρόκειται να μπούνε μπροστά για να πείσουν τον κόσμο της Νέας Σμύρνης να μην πληρώσει το χαράτσι. Ούτε και πρόκειται να τον προστατέψουν ουσιαστικά απέναντι στην προσπάθεια της κυβέρνησης να καταστείλει με κάθε μέσο το κίνημα άρνησης πληρωμής που καθημερινά μαζικοποιείται. Αν ήταν να το κάνει αυτό ο δήμος θα είχε απευθύνει καθαρό κάλεσμα στους δημότες για άρνηση πληρωμής και θα είχε βάλει την τεχνική υπηρεσία του δήμου να κάνει τις επανασυνδέσεις όπως αποφάσισε ο δήμος Νέας Ιωνίας. Τέλος, δεν υπάρχει καμιά εγγύηση ότι ο δήμος δεν θα προσπαθήσει να «θάψει» αυτή την απόφαση.

Η μόνη «εγγύηση» είναι η ανάπτυξη και οργάνωση ενός μαζικού κινήματος σε κάθε συνοικία, κάθε τετράγωνο, δρόμο και πολυκατοικία. Αυτό σημαίνει να φτιαχτούν επιτροπές παντού. Να ενημερωθεί όλος ο λαός της Νέας Σμύρνης για την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Αυτό μπορεί να συμβάλει στο να σπάσει ο φόβος. Το πιο σημαντικό είναι να παρθούν άμεσα συλλογικές αποφάσεις άρνησης πληρωμής, συγκέντρωσης λογαριασμών και αποδείξεων ΑΤΜ και κατάθεσής τους στις δημοτικές αρχές, αυτό-οργάνωσης της υπεράσπισης κάθε σπιτιού που θα έρθει αντιμέτωπο με το κόψιμο του ρεύματος, οργάνωσης ομάδων ηλεκτρολόγων για την επανασύνδεση και συνέχιση της άσκησης ασφυκτικής πίεσης στο δήμου Νέας Σμύρνης για υλοποιήσει όσα αποφάσισε στις 16/11.

Ανοιχτή Συγκέντρωση την Κυριακή 20 Νοέμβρη στο Σπόρτιγκ

Με βάση μια τέτοια κινηματική λογική η Λαϊκή Συνέλευση της Νέας Σμύρνης οργανώνει ανοιχτή συγκέντρωση την Κυριακή 20 Νοέμβρη, στις 11πμ στον κινηματογράφο «Σπόρτινγκ». Σκοπός της συγκέντρωσης είναι η ενημέρωση αλλά και οι πρακτικές αποφάσεις οργάνωσης ενός μαζικού κινήματος άρνησης πληρωμής του χαρατσιού της ΔΕΗ. Έχει λοιπόν μεγάλη σημασία η μαζική συμμετοχή και η επιτυχία αυτής της συγκέντρωσης.

AΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ

Tα τελευταία δυο χρόνια ο ελληνικός λαός ζει κάτω από απίστευτα δύσκολες συνθήκες ως αποτέλεσμα της οικονομικής πολιτικής που ακολουθήθηκε με μέτρα που επιφέρουν τη διάλυση του κοινωνικού ιστού και την οικονομική εξόντωση των ελληνικών νοικοκυριών.

Η επιβολή μάλιστα του αντιλαϊκού δήθεν τέλους που επιβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ καταφέρνει τη χαριστική βολή στους συμπολίτες μας και αποτελεί ένα δυσβάσταχτο και άδικο μέτρο που δεν μπορεί και δεν πρέπει να περάσει.

Στo πλαίσιο αυτό το δημοτικό συμβούλιο Νέας Σμύρνης αποφάσισε:

1)      Να μην παραμένει αδιάφορο μπροστά στην οικονομική και φορολογική λαίλαπα που έχει εξαπολυθεί κατά των πολιτών και να σταθεί με κάθε τρόπο στον πλευρό του νεοσμυρνιώτικου λαού.

2)      Να πάρει όλες τις πρωτοβουλίες για να στηρίξει πρακτικά και νομικά (σε συνεργασία με τους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας) τους συνδημότες μας που δεν μπορούν ή αρνούνται να πληρώσουν το χαράτσι του ειδικού τέλους ακινήτων τους οποίους και καλεί να προσκομίσουν προς τη νομική υπηρεσία του Δήμου μας τα απαραίτητα στοιχεία και δικαιολογητικά.

3)      Να συντάξει εξώδικο προς τη ΔΕΗ με το οποίο θα την καλεί να περιμένει τόσο την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας όσον αφορά τις προσφυγές που έχουν κατατεθεί κατά του ειδικού τέλους, όσο και μια πιθανή νομοθετική ρύθμιση που τυχόν προκύψει μετά την πίεση που θα ασκήσουν -διά των οργάνων τους- οι ΟΤΑ προς την κυβέρνηση. Σε διαφορετική περίπτωση ο Δήμος Νέας Σμύρνης θα καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα για την αποτροπή της αυθαίρετης και καταχρηστικής διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που δεν καταβάλουν το «χαράτσι» αλλά μόνο το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.

4)      Να λειτουργήσει γραφείο εξυπηρέτησης και πληροφόρησης των δημοτών για την πληρωμή μόνον του ρεύματος και των δημοτικών τελών (μέσω ΑΤΜ) και για το μάζεμα των δικαιολογητικών για τα ασφαλιστικά μέτρα κατά του χαρατσιού.

5)      Να εξαιρεθούν της καταβολής δημοτικών τελών οι αποδεδειγμένα χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι αλλά και οι τρίτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες.

6)      Να ενημερώνει το λαό της Νέας Σμύρνης για τις εξελίξεις και τα αποτελέσματα των κινητοποιήσεών του.
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νέας Σμύρνης
Ψηφίζεται : ΟΜΟΦΩΝΑ 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,239ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,005ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα