Σημαντικά θετικά βήματα στο Δήμο Νέας Ιωνίας

Μιρένια Σιώκου,
Νέα Ιωνία

Ο δήμος Νέας Ιωνίας είναι από τους λίγους Δήμους που διοικείται από δυνάμεις της Αριστεράς. Το τελευταίο διάστημα, μέσα σε αυτές τις τόσο δύσκολες συνθήκες για όλους μας,  έχει πρωτοστατήσει σε μια σειρά ελπιδοφόρων κινήσεων.


·    Αρχικά ήταν ο πρώτος δήμος πανελλαδικά που τάχθηκε ενάντια στο χαράτσι, όχι μόνο στα λόγια αλλά πολύ συγκεκριμένα. Παρέχει έμπρακτες οδηγίες με τεχνική και νομική υποστήριξη στους δημότες που δεν μπορούν και δεν θέλουν να πληρώσουν το χαράτσι. Πιο αναλυτικά:  από την αρχή του κινήματος ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ προέτρεψε τους δημότες να πληρώσουν στα ΑΤΜ μόνο το ποσό που αντιστοιχεί στην κατανάλωση ρεύματος και στη συνέχεια να προσκομίσουν αυτή την απόδειξη στα γραφεία του δήμου. Εκεί έχει συγκροτηθεί ειδική νομική επιτροπή ώστε να αντιμετωπίζεται το θέμα συλλογικά, με τον δήμο να εκπροσωπεί τους πολίτες ως επίσημος φορέας. Όσον αφορά στο ενδεχόμενο η ΔΕΗ να στείλει συνεργεία να κόβουν το ρεύμα, ο δήμος έχει πάρει σαφή θέση. Έχει δεσμευτεί δημόσια ότι σε αυτή την περίπτωση θα επιστρατεύσει την τεχνική υπηρεσία του δήμου για να επανασυνδέει το ρεύμα. Ανάλογη απόφαση έχει πάρει και η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, προτρέποντας τους τεχνικούς της να απειθαρχήσουν και να μην πραγματοποιήσουν  τυχόν αποφάσεις διακοπής ρεύματος. Πρόσφατα μάλιστα, σε εκδήλωση του Δήμου για τα χαράτσια με εκατοντάδες Ιωνιώτες τη δέσμευση να μην αφήσουν κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα επιβεβαίωσαν τόσο ο δήμαρχος όσο και ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ που παρεβρέθηκε. Μετά από όλα αυτά, η ανταπόκριση των πολιτών είναι εντυπωσιακή. Πάνω από 3000 ρολόγια, μόνο μέχρι στιγμής, που μπορεί να αντιστοιχούν σε πάνω από 7000 άτομα , δεν έχουν πληρώσει το χαράτσι.

·    Ο δήμος Νέας Ιωνίας βλέποντας ότι οι ανάγκες για σίτιση ευπαθών ομάδων είναι πραγματικά μεγάλες, αποφάσισε να προχωρήσει στην ίδρυση κοινωνικού παντοπωλείου, «αλλιώτικου» από τα άλλα. Τα περισσότερα κοινωνικά παντοπωλεία λειτουργούν είτε μέσω συμβάσεων με μεγάλα super market, είτε χρησιμοποιώντας πόρους από κοινωφελείς δημοτικές επιχειρήσεις (που ο δήμος μας δεν έχει) είτε σε συνεργασία με ΜΚΟ .

Έτσι το παντοπωλείο της Νέας Ιωνίας λειτουργεί καθαρά με πόρους από τον προϋπολογισμό του δήμου (και είναι το μόνο πανελλαδικά που λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο) αλλά επίσης βασιζόμενο και στη βοήθεια εθελοντών που θέλουν να στηρίξουν την προσπάθεια. Το Σάββατο 14/1 έγινε εξόρμηση έξω από  12 μεγάλα super markets της πόλης μας. Με τον τρόπο αυτό συγκεντρώθηκαν 3,5 τονοι τυποποιημένων τροφίμων!  Ο δήμος Ν. Ιωνίας ξεκίνησε με 282 οικογένειες που απαριθμούσαν 597 άτομα. Από την λειτουργία του μέχρι τώρα άλλες 62 οικογένειες έκαναν αίτηση. Η πρόβλεψη είναι ότι ίσως φτάσουν μέσα στο 2012 τις 600 οικογένειες.

·    Τέλος, μια σειρά από επίσης δυναμικές πρωτοβουλίες είναι σε εξέλιξη. Πάρθηκε απόφαση από το δημοτικό συμβούλιο για μείωση των δημοτικών τελών στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Καθώς επίσης γίνονται βήματα για τη δημιουργία κοινωνικού ιατρείου  και φαρμακείου για τους ανασφάλιστους.

Σε όλες αυτές τις κινήσεις του δήμου η ανταπόκριση των πολιτών είναι πολύ μεγάλη. Φαίνεται τόσο στα χαράτσια (οι πάνω από 3000 αιτήσεις «Δεν πληρώνω» είναι ίσως ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει συγκεντρωθεί σε δημοτικό επίπεδο) φαίνεται στο κοινωνικό παντοπωλείο όπου πάνω από 100 εθελοντές εμφανίζονται κάθε φορά στις εξορμήσεις του.

Ελπίζουμε παρ όλες τις δυσκολίες και τα πισωγυρίσματα  ο δήμος να συνεχίσει να κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Το αυτονόητο δηλαδή.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,237ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
424ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα