Sierra de Foncuberta – Οι Ισπανικές Σκουριές

Του Νίκου Κοκκάλη

Η Sierra de Foncuberta είναι μια περιοχή της Γαλικίας στη βόρεια Ισπανία. Πρόκειται για περιοχή που θα ενταχθεί στο πρόγραμμα NATURA, μιας και στα όριά της ευδοκιμούν πάνω από 500 σπάνια είδη φυτών, ενώ φιλοξενεί και είδη ζώων και πτηνών που απειλούνται με εξαφάνιση, τουλάχιστον στην περιοχή της ιβηρικής χερσονήσου, όπως ο κοινός νεροκότσυφας, οι κουκουβάγιες Bubo Bubo (είδος κουκουβάγιας που βρίσκεται μόνο στην Ισπανία) αγριόγατες, αρκούδες, αλεπούδες, παλαιοαρκτικές βύδρες αλλά και η Ιβηρική Desman (ένα είδος που συγγενεύει με τον τυφλοπόντικα).

Πρόκειται για μια περιοχή σπάνιας βιοποικιλότητας, την οποία διατρέχουν δύο σημαντικοί ποταμοί (ο Eo και ο El Mino) που με το δίκτυο των παραποτάμων τους, υδροδοτούν τις τοπικές κοινότητες και παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της ισορροπίας του τοπικού οικοσυστήματος. Στην περιοχή επίσης υπάρχουν αρχέγονα δάση με ατλαντικές οξιές, από τα οποία ζουν οι κάτοικοι τεσσάρων δήμων της περιοχής.

Θα επρόκειτο για ένα απλό τουριστικό άρθρο, εάν στην περιοχή δεν υπήρχαν επίσης αποθέματα μετάλλων (αργύρου, χρυσού, μόλυβδου, ψευδάργυρου, κ.α.) στην εκμετάλλευση των οποίων στοχεύει η τοπική κυβέρνηση, και η καναδική εξορυκτική εταιρία Goldquest. 

 

Οι τοπικές αρχές δηλώνουν άγνοια….

Το θέμα έφτασε πρόσφατα μέχρι το δημοτικό συμβούλιο της A Fonsagrada (ενός από τους τρεις δήμους που θα επηρεαστούν από τις εξορυκτικές δραστηριότητες). Η αντιπολίτευση κατέθεσε ερώτηση για το εάν είχε υποβληθεί σχετική αίτηση στις τοπικές αρχές από την εταιρία, σε σχέση με την περιοχή που επηρεάζεται μέσα στα όρια του συγκεκριμένου Δήμου.

Οι τοπικές αρχές απάντησαν ότι ουδέποτε υποβλήθηκε σχετικό αίτημα, ούτε γνωρίζουν αν έγινε κάτι τέτοιο σε κεντρικό επίπεδο.

 

…αλλά το υπουργείο έχει άλλη άποψη

Ωστόσο, στα μέσα του Απρίλη, έγινε γνωστό ότι το Υπουργείο Βιομηχανίας και Οικονομίας έχει ήδη εγκρίνει την άδεια έρευνας και εξόρυξης για τη θυγατρική της Goldquest, (Goldquest Iberica) με έδρα στη Μαδρίτη.

Στο τηλέφωνο της συγκεκριμένης εταιρίας απαντά ένας «γεωλόγος» που λειτουργεί σαν «εκπρόσωπος» της εταιρίας. Σε δημοσιογράφους που έκαναν ενοχλητικές ερωτήσεις, ο εκπρόσωπος απάντησε χρησιμοποιώντας επικοινωνιακά τρικ και ισχυριζόμενος ότι η εταιρία θα ευθυγραμμιστεί με τους κανονισμούς που διέπουν τη λειτουργία των ορυχείων στην Ισπανία. Όσο για την απάντηση της εταιρίας στις επικρίσεις σχετικά με τα μεγαλεπήβολα σχέδια της ήταν, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι «τα μέταλλα δυστυχώς δεν τα βρίσκεις στο σουπερμάρκετ».

 

Εταιρία που εξαπατά

Όμως η εταιρία φαίνεται να ψεύδεται όταν δεσμεύεται τόσο κατηγορηματικά για την τήρηση των περιβαλλοντικών κανόνων.

Σε περιοχή κοντά στην Λα Κορούνια, όπου η εταιρία διατηρεί ήδη τρία ορυχεία χρυσού, έρευνες έδειξαν ισχυρή ποσότητα αρσενικού στο νερό και το έδαφος.

Αυτός μάλιστα είναι ο λόγος για τον οποίο ο Συνήγορος του Πολίτη στην Γαλικία διεξάγει ήδη έρευνα κατά της εταιρίας!

Σε μια περιοχή ωστόσο, όπου η ανεργία αποτελεί τον βασικότερο εφιάλτη της κοινωνίας, η Goldquest βρήκε την ευκαιρία να ποντάρει στην αγωνία για επιβίωση, υποσχόμενη «ανάπτυξη» και νέες θέσεις εργασίας. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι κάποια από τα εργοστάσια που επί πολλά χρόνια έδιναν δουλειά στη βιομηχανική ζώνη γύρω από το Βίγκο και τη Λα Κορούνια έχουν κλείσει, ενώ η αλιεία δεν έχει ανακάμψει ουσιαστικά από την εποχή του ναυαγίου του δεξαμενόπλοιου Prestige στα ανοιχτά της περιοχής. Ταυτόχρονα, οι στοές των ορυχείων άνθρακα στην περιοχή κλείνουν η μία μετά την άλλη.

Στην πραγματικότητα βέβαια, ένα ορυχείο μετάλλων, δεν είναι σε καμία περίπτωση αυτό που χρειάζεται για να τονωθεί η οικονομία σε μια περιοχή όπως η Sierra de Foncuberta, τα κυριότερα έσοδα της οποίας προέρχονται από την υλοτομία, τον τουρισμό, το κυνήγι και τις αγροτικές εργασίες!

Οι ομοιότητες με τη δική μας Sierra de Foncuberta, τις Σκουριές της Χαλκιδικής, είναι τόσο εξόφθαλμες, που δεν αφήνουν καμία αμφιβολία σε σχέση με το μέχρι που είναι διατεθειμένες να φτάσουν οι εταιρίες προκειμένου να αυξήσουν τις δουλειές και τα κέρδη τους. Πρέπει να τους σταματήσουμε προτού να είναι αργά!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,003ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα