Ζακλίν Γκόρου,
Γραμματέας του ΔΣ του επιχειρησιακού σωματείου εργαζομένων στην Vodafone
24ωρη απεργία είχε καλεστεί για την Πέμπτη 16 Ιούνη στον χώρο των εταιρειών Vodafone, Wind και Victus από το Ενιαίο Σωματείο εργαζομένων VODAFONE–WIND–VICTUS, μια πρώτη απεργία στον χώρο για το 2016 αφού η τελευταία είχε γίνει στη Vodafone στις 25/6/2015 και στη Wind τον Δεκέμβρη του 2015.
Τα προβλήματα στις εταιρείες πολλά, με τα πιο σημαντικά από αυτά να είναι οι απολύσεις στην Vodafone, η ευρεία χρήση επινοικιαζόμενης εργασίας, η μη υπογραφή Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ο εμπαιγμός για την μη υπογραφή ΕΣΣΕ στην Wind και ένας κατάπτυστος Κανονισμός Εργασίας στην Victus.
Όμως έτσι όπως αποφασίστηκε, καλέστηκε & τελικά διοργανώθηκε αυτή η απεργία χρησιμοποιήθηκε κυρίως ως βαλβίδα αποσυμπίεσης της κατάστασης, παρά ως ουσιαστικό όπλο για την αντιμετώπιση της, όπως οφείλουν να είναι οι απεργίες.
Και αυτό διότι οι συνάδελφοι του Ενιαίου Σωματείου αφού διέσπασαν πριν από 2 χρόνια τα επιχειρησιακά σωματεία του χώρου σε Vodafone & Wind κάλεσαν σε μια απεργία χωρίς πραγματικές/ουσιαστικές δυνάμεις, χωρίς να απευθυνθούν καθόλου στα επιχειρησιακά σωματεία του χώρου και με ελάχιστα μαζικές διαδικασίες.
Δυστυχώς είναι μόνιμη η στάση των συναδέλφων που αποτελούν την ραχοκοκαλιά του Ενιαίου Σωματείου να απαξιώνουν τα επιχειρησιακά σωματεία, να απαξιώνουν όσους δεν μπορούν να ελέγξουν και να καθοδηγήσουν, με μια διασπαστική λογική που οδηγεί σε προκλητικές θέσεις, όπως π.χ. στα αιτήματα της απεργίας όπου ζητούσαν την επαναπρόσληψη μόνο όσων συναδέλφων έχουν σταθεί μαζί τους και όχι όλων όσων στάθηκαν και πάλεψαν με ήθος και αποφασιστικότητα για να κερδίσουν πίσω τις θέσεις εργασίας τους. Να επισημάνουμε επίσης πως μέχρι στιγμής δεν μπορούν να γραφτούν-συμμετάσχουν στο Ενιαίο οι επινοικιαζόμενοι συνάδελφοι.
Αποτέλεσμα αυτής της στάσης ήταν η χαμηλότερη συμμετοχή των εργαζομένων, κάτι που φάνηκε ακόμα και στις απεργιακές περιφρουρήσεις. Κάτι που καθόλου δεν βοηθάει την αγωνιστική ενότητα του χώρου και τα συμφέροντα των εργαζομένων.
Και αυτό σε μια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη όσον αφορά το κλίμα και το ηθικό των εργαζομένων μετά την επιβολή 3 μνημονίων και όσα έρχονται.
Από την άλλη επίσης λαθεμένη είναι και η στάση μερίδας συναδέλφων μελών των ΔΣ που πρόσκεινται στο ΣΕΤΗΠ (ΚΚΕ) ή στον χώρο της «Αυτονομίας».
Οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι αντί να αντιμετωπίσουν αυτή την κατάσταση με σωστά επιχειρήματα και περιεχόμενο στις τοποθετήσεις τους, περιορίστηκαν σε ζητήματα τακτικισμού και φόρμας. Π.χ. θα μπορούσαν να αντιπροτείνουν μια κοινή ενωτική κινητοποίηση των σωματείων του χώρου, είτε στην ίδια ημερομηνία είτε σε διαφορετική, αλλά η διασπαστική και καπελωτική τακτική του Ενιαίου στην πραγματικότητα αξιοποιήθηκε σαν άλλοθι, για να μην υπάρξει καμία πρόταση ενωτικής δράσης και για να αρνηθούν να προσφέρουν έστω νομική κάλυψη της απεργίας του Ενιαίου από την ΟΙΥΕ.
Η απάντηση στα προβλήματά μας ποτέ δεν είναι η διάσπαση, ο κατακερματισμός και το αλληλοφάγωμα. Αυτά το μόνο που πετυχαίνουν είναι να ενισχύουν τα αντεργατικά σχέδια της εργοδοσίας.
Το σωστό είναι να αναζητήσουμε ενωτικούς δρόμους για μια πραγματικά καλά οργανωμένη και σχεδιασμένη απεργία στον χώρο μας σε συντονισμό και με άλλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών που να έχει προετοιμαστεί μέσα από τις γενικές συνελεύσεις των εργαζομένων στον χώρο μας και στους άλλους χώρους.
Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να αξιοποιηθεί και το νεοσύστατο Συντονιστικό στον χώρο των Τηλεπικοινωνιών στο οποίο ήδη συμμετέχουν εκπρόσωποι από τα ΔΣ σε Vodafone, Wind, Nokia, CYTA, ΣΜΤ, Πλαίσιο, κα.
Αυτό μπορεί να ξεκινήσει να προετοιμάζεται από τώρα με ενημερώσεις στους χώρους, στάσεις εργασίας και γενικές συνελεύσεις, με στόχο την κλιμάκωση τον Σεπτέμβρη που επίκεινται και τα νέα μνημονιακά μέτρα για τα εργασιακά, που στοχεύουν στο να περιορίσουν δραστικά το δικαίωμά μας στην ίδια την απεργία.
Σε αυτό καλούμαστε όλοι να δώσουμε τις δυσκολότερες αλλά και πιο σκληρές μάχες μας.