Σφράγισμα στο θέατρο Εμπρός – πλήγμα στον δημόσιο χώρο και την καλλιτεχνική έκφραση

Τα ξημερώματα της 19ης Μαϊου αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν στην εκκένωση και το σφράγισμα του κτηρίου που στεγάζεται το ελεύθερο αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο Εμπρός εδώ και μια δεκαετία.

Το ιστορικό αυτό κτήριο (κηρυγμένο ως διατηρητέο ήδη από το 1989) ήταν κλειστό και εγκαταλελειμμένο για σχεδόν μια πενταετία όταν τον Νοέμβρη του 2011 μια ομάδα καλλιτεχνών προχώρησε στην κατάληψη και την μετατροπή του σε χώρο πολιτισμού.

Στα σχεδόν 10 χρόνια που μεσολάβησαν το θέατρο Εμπρός φιλοξένησε εκατοντάδες καλλιτέχνες που παρουσίασαν αφιλοκερδώς & με ελεύθερη είσοδο 400 διαφορετικά θεατρικά έργα σε περισσότερες από 2.000 παραστάσεις ενώ πραγματοποιήθηκαν συναυλίες 450 συγκροτημάτων.

Το θέατρο Εμπρός όμως δεν ήταν ένας «αποστειρωμένος», απολιτίκ χώρος πολιτισμού – είχες σαφές προοδευτικό, κινηματικό στίγμα. Για αυτό άλλωστε στον χώρο του Εμπρός φιλοξενήθηκαν εκδηλώσεις ενίσχυσης αυτοοργανωμένων εγχειρημάτων, κινηματικών πρωτοβουλιών και καλλιτεχνικών ομάδων και έλαβαν χώρα εκατοντάδες συνελεύσεις, εκθέσεις, φεστιβάλ ποίησης, λογοτεχνίας, εργαστήρια καθώς και πάνω από 300 ομιλίες και διαλέξεις για μια σειρά ζητήματα.

Ανάμεσα στις κινηματικές εκδηλώσεις που φιλοξενήθηκαν στο Εμπρός ήταν και τα φεστιβάλ Art Against Fascism (Αθήνας) που αποτελούν μια πρωτοβουλία του Αntinazizone, αντιφασιστικού blog που δημιούργησαν σύντροφοι και συντρόφισσες, μέλη του «Ξ».

Η κυβέρνηση της ΝΔ, πιστή στο δόγμα «τάξη και ασφάλεια» και σταθερά ενάντια στον δημόσιο χώρο και τον πολιτισμό προχώρησε στο σφράγισμα ενός χώρου που συμβόλιζε όσα η ίδια απεχθάνεται.

Καταδικάζουμε την εκκένωση και το σφράγισμα του Εμπρός! Να παραμείνει ένας χώρος ελεύθερης δημιουργίας και πολιτιστικής έκφραση!

Παλεύουμε για χώρους πολιτισμού ανοιχτούς, δημοκρατικούς και δημόσιους!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,283ΥποστηρικτέςΚάντε Like
998ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα