Σέρνουν συνδικαλιστές στα δικαστήρια! Αλληλεγγύη στον Α. Κασιμέρη!

Δευτέρα 18 Οκτώβρη, 9 π.μ.,
Γ΄ Μονομελές Πλημμελειοδικείο,
κτίριο 9, αίθουσα 2, Ευελπίδων

Την Δευτέρα 18 Οκτώβρη πρόκειται να γίνει η δίκη σε βάρος του συνδικαλιστή Αποστόλη Κασιμέρη. Μηνυτές είναι υπάλληλοι της επιθεώρησης εργασίας Δυτικού Τομέα Αθηνών, οι οποίοι τραμπούκισαν και εξύβρισαν γυναίκες καθαρίστριες που απεργούσαν επί μήνες διεκδικώντας κόντρα στην εργολαβική εταιρεία καθαρισμού ΛΙΝΚ ΑΠ τα αυτονόητα: τη δουλειά τους και τα δεδουλευμένα τους.

Το ίδιο έκαναν και στον Αποστόλη Κασιμέρη, τότε εκλεγμένο μέλος στο ΔΣ Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ) που είχε πάει μαζί με τις καθαρίστριες προκειμένου να εκφράσει την αλληλεγγύη του συνδικάτου στον αγώνα τους.

Συγκεκριμένα  στις 25/4/16 οι καθαρίστριες της Ο.ΣΥ. από το αμαξοστάσιο του Βοτανικού και ο Αποστόλης Κασιμέρης συνδικαλιστής (μέλος ΔΣ Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ) πήγαν στην Επιθεώρηση Εργασίας Δυτικού Τομέα στην οδό Αγησιλάου 10.

Αντιμετώπισαν Επιθεωρητές Εργασίας που τους έκλεισαν την πόρτα στη μούρη (κυριολεκτικά) και όταν διαμαρτυρήθηκαν, βρέθηκαν αντιμέτωποι με τον κ. Αντώνη Πατατανέ: έναν Επιθεωρητή Εργασίας που οπλοφορεί μέσα στα γραφεία της Επιθεώρησης Εργασίας και …«καθαρίζει». 

Ο κ. Πατατανές, φορώντας το όπλο του, βγήκε να κάνει τσαμπουκά, να χειροδικήσει και να διώξει τις καθαρίστριες και τον συνδικαλιστή του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ! 

Τα γεγονότα περιγράφονται λεπτομερώς στην αναφορά που είχε καταθέσει ο Α. Κασιμέρης στον Ειδικό Γραμματέα του ΣΕΠΕ Γ. Σούκο και την οποία δημοσιεύουμε παρακάτω. Αντίστοιχη αναφορά είχαν καταθέσει και οι 8 καθαρίστριες την οποία επίσης δημοσιεύουμε.

Αναφορά Απόστολου Κασιμέρη Μέλους ΔΣ Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ για συμβάντα στη ΣΕΠΕ Δυτικού Τομέα (Αγησιλάου)

30/3/2016

Κύριε Ειδικέ Γραμματέα του ΣΕΠΕ,

Την Δευτέρα 28 Μάρτη διεξαγόταν στην ΣΕΠΕ Δυτικού τομέα (Αγησιλάου) η εργατική διαφορά μεταξύ της ΛΙΝΚ ΑΠ (της αναδόχου εταιρείας που έχει αναλάβει τον καθαρισμό των λεωφορείων της Ο.ΣΥ) και μιας μερίδας εργαζομένων της – συγκεκριμένα των εργαζομένων της που καθαρίζουν τα λεωφορεία στο αμαξοστάσιο του Βοτανικού.

Σε αυτή την εργατική διαφορά είχα πρόθεση να παρευρεθώ, όπως έχω παρευρεθεί σε μια σειρά εργατικές διαφορές και διαδικασίες καταγγελιών των εργαζομένων της ΛΙΝΚ ΑΠ στη ΣΕΠΕ Δάφνης-Γλυφάδας (26/2/2016, 16/3/2016 και άλλες ημέρες), στη ΣΕΠΕ Ζωφριάς (17/3/2016) και στη ΣΕΠΕ Νίκαιας (4/4/2016). Σε αυτές τις εργατικές διαφορές παρευρίσκομαι λόγω της συναδελφικής αλληλεγγύης που αισθάνομαι, λόγω των υποχρεώσεων που απορρέουν από το γεγονός πως είμαι εκπρόσωπος εργαζομένων και γιατί η συμμετοχή μου σε αυτές τις διαδικασίες έχει ζητηθεί ρητά από τις ίδιες τις εργαζόμενες.

Σε όλες τις ΣΕΠΕ πλην ΣΕΠΕ της οδού Αγησιλάου η συμπεριφορά των εργαζομένων ήταν άψογη, καθώς υπήρχε ευγένεια και προθυμία για συνεργασία – χωρίς να λείπει η αυστηρότητα κατά τη διάρκεια των διαδικασιών.

Στη ΣΕΠΕ της οδού Αγησιλάου είναι χαρακτηριστικός ο απότομος τρόπος και η απροθυμία στη εξυπηρέτηση που χαρακτηρίζει την προϊσταμένη και μια σειρά υπαλλήλους – προφανώς όχι από το σύνολο των εργαζομένων.

Ωστόσο ακόμα πιο σοβαρό θεωρώ το γεγονός ότι υπάρχει υπάλληλος της ΣΕΠΕ (όχι σεκιουριτάς) ο οποίος οπλοφορεί εν ώρα εργασίας στο γραφείο του και ο οποίος με το όπλο επάνω του ενεπλάκη σε διαπληκτισμό μαζί μου!

Θα αναφερθώ συγκεκριμένα στο περιστατικό που έλαβε χώρα στις 28 Μαρτίου:

Πήγα μαζί με 8 εργαζόμενες της ΛΙΝΚ ΑΠ στην ΣΕΠΕ Αγησιλάου. Η κυρία Κοτρώτση (προϊσταμένη του Δυτικού Τομέα) μας ζήτησε να περιμένουμε καθώς δεν είχε εμφανιστεί εκπρόσωπος της ΛΙΝΚ ΑΠ οπότε περιμέναμε.

Μετά από 10-15 λεπτά χτύπησα την πόρτα της κ. Κοτρώση και πήγα να μπω να την ρωτήσω αν έχει επικοινωνήσει με τον εκπρόσωπο του εργολάβου (όπως είχε κάνει η επιθεωρήτρια στη ΣΕΠΕ Δάφνης-Γλυφάδας) και εάν αυτός θα ερχόταν. Δεν πρόλαβα όμως να το κάνω καθώς μια άλλη κυρία, η κυρία Μπόση μου έπιασε το χέρι, το τράβηξε πίσω για να μην ανοίξω την πόρτα, έκλεισε την πόρτα στη μούρη μου και μιλώντας μου στον ενικό μου είπε με επιθετικό ύφος «μην ενοχλείς εδώ, ότι θες εδώ, εγώ θα κάνω τη διαφορά».

Αιφνιδιασμένος απάντησα ενστικτωδώς «σε ποιον νομίζεις ότι μιλάς» και «δεν ήρθα σπίτι σου για να μου κλείνεις στα μούτρα την πόρτα». Μπήκα στο γραφείο της κ. Κοτρώτση για να διαμαρτυρηθώ και αυτή με αποκάλεσε «ρε τραμπούκο» και «αλήτη». Στη συνέχεια έχοντας εξοργιστεί παραφέρθηκα δυστυχώς κι’ εγώ απαντώντας της επίσης με ύβρεις.

Μέσα στο γραφείο της κ. Κοτρώτση ήταν ένας υπάλληλος, τον οποίο άκουσα να αποκαλούν «Αντώνη» και ο οποίος άρχισε να με βρίζει χυδαία, να με σπρώχνει ενώ προσπάθησε και να με γρονθοκοπήσει. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι καθ’ όλη τη διάρκεια φρόντιζε να έχει ανοιχτό το σακάκι του για να φαίνεται το όπλο που είχε επάνω του.

Στο παρελθόν μου είχε περάσει από το μυαλό ότι μπορεί κάποια στιγμή να αντιμετωπίζαμε ένοπλους μπράβους του εργολάβου. Ότι θα αντιμετωπίζαμε ένοπλους μπράβους μέσα σε ΣΕΠΕ όμως δεν το είχα το φανταστεί ποτέ!

Έχω παρευρεθεί επανειλημμένα σε ΣΕΠΕ για καταγγελίες και για επίλυση εργατικών διαφορών συνοδεύοντας τις εργαζόμενες της ΛΙΝΚ ΑΠ ή εργαζόμενους από το «Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ» στο οποίο είμαι μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Σε καμία από αυτές δεν συνάντησα συμπεριφορά αντίστοιχη με αυτή που συνάντησα στη ΣΕΠΕ της οδού Αγησιλάου, ούτε ενεπλάκην ποτέ σε καυγά, ούτε βέβαια δέχτηκα επίθεση από ένοπλο εργαζόμενο! 

Αλήθεια μπορεί μια οποιαδήποτε εργαζόμενη, όπως οι καθαρίστριες της ΛΙΝΚ ΑΠ, να νιώθει ότι μπορεί να αποταθεί και να βρει το δίκιο της σε μια ΣΕΠΕ όταν υπάρχουν υπάλληλοι με τέτοιου είδους συμπεριφορά;

Η πλειοψηφία των εργαζομένων καταλήγει στην επιθεώρηση εργασίας, έχοντας τραβήξει πολλά από τον εργοδότη και έχοντας παράλληλα μεγάλο φόβο για αντίποινα, ή για απόλυση κοκ. Η επιθεώρηση εργασίας θα έπρεπε να δημιουργεί μια αίσθηση ασφάλειας στους εργαζόμενους και όχι μια αίσθηση ότι μπήκαν πάλι σ’ ένα γραφείο όπου το «αφεντικό» μιλά άσχημα, δεν δείχνει τον απαιτούμενο σεβασμό, δεν δίνει χρόνο, αγνοεί, και επιστρατεύει ένοπλους τραμπούκους. Δεν νοείται να μπαίνει εργαζόμενος στην επιθεώρηση εργασίας και να «ζαρώνει» από το φόβο του!

Απόστολος Κασιμέρης

Αναφορά εργαζομένων της ΛΙΝΚ ΑΠ στην καθαριότητα των λεωφορείων της Ο.ΣΥ. για συμβάντα στο ΣΕΠΕ της οδού Αγησιλάου


8/4/2016

Εργαζόμαστε ως καθαρίστριες στο αμαξοστάσιο της Ο.ΣΥ. στο Βοτανικό, όπου καθαρίζουμε κάθε βράδυ τα λεωφορεία. Εργοδότης μας είναι η εταιρία ΛΙΝΚ ΑΠ – εργολαβική εταιρία.

Έχουμε καταγγείλει την ΛΙΝΚ ΑΠ στην Επιθεώρηση Εργασίας για πάρα πολλές παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας που κάνει εις βάρος μας. Οι καταγγελίες έχουν γίνει όλες στην Επιθεώρηση Εργασίας στην οδό Αγησιλάου.

Η αντιμετώπιση της Διευθύντριας και κάποιων υπαλλήλων της Επιθεώρησης Εργασίας της οδού Αγησιλάου απέναντι μας ήταν πάντα αγενής, απότομη και επιθετική. «Τι θέλεις εδώ;», «Τι είναι αυτά που γράφεις;», «Ποιος σ’ έστειλε εδώ;». Ερωτήσεις η μία πίσω από την άλλη, σε επιθετικό τόνο, χωρίς να μας αφήνουν χρόνο να απαντήσουμε και κάποιες φορές μας έδιωχναν αμέσως. Αυτή η συμπεριφορά δεν υπάρχει μόνο απέναντι μας. Παρατηρήσαμε ότι μιλάνε έτσι σε πολύ κόσμο.

Στις 28/3/2016 πήγαμε πήγαμε στην Επιθεώρηση Εργασίας στην οδό Αγησιλάου για μια εργατική διαφορά που είχαμε με την ΛΙΝΚ ΑΠ. Ζητήσαμε από τον κ. Αποστόλη Κασιμέρη (μέλος ΔΣ του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ) να μας συνοδέψει και να μας βοηθήσει. Ο κ. Κασιμέρης μας συμπαραστέκεται και βοηθά από την ημέρα που ξεκινήσαμε τον αγώνα μας ενάντια στις παρανομίες της ΛΙΝΚ ΑΠ. Περιμέναμε έξω από το γραφείο της Διευθύντριας να έρθει εκπρόσωπος του εργολάβου και να ξεκινήσουμε την εργατική διαφορά. Μετά από κάποια ώρα ο κ. Αποστόλης μας είπε «θα πάω να ρωτήσω πότε θα ξεκινήσουμε» και πήγε στο γραφείο της Διευθύντριας. Εμείς απέξω ακούσαμε να του φωνάζει και μια άλλη κυρία (υπάλληλος στην επιθεώρηση εργασίας) τράβηξε το χέρι του κ. Κασιμέρη απότομα και του έκλεισε την πόρτα στα μούτρα. Του είπε ότι ενοχλεί, «τι θές;» και άλλα. Ο κ. Κασιμέρης κάτι της απάντησε, άνοιξε ξανά την πόρτα της διευθύντριας και μας είπε να έρθουμε και εμείς. Η Διευθύντρια του είπε «ποιος είσαι εσύ που θα λες ποιος μπαίνει στο γραφείο μου; Είσαι τραμπούκος. Είσαι σκουπίδι» και άλλα. Ο κ. Κασιμέρης άρχισε να φωνάζει. Τότε ήρθε και ένας άλλος υπάλληλος από το γραφείο της Διευθύντριας και άρχισε να σπρώχνει με την κοιλιά του τον κ. Κασιμέρη και να του φωνάζει και να τον βρίζει. Ο κύριος αυτός φορούσε επάνω του μια θήκη που είχε μέσα ένα πιστόλι. Εμείς προσπαθήσαμε να μπούμε στη μέση. Λίγα λεπτά μετά ο κ. Κασιμέρης μας είπε «φεύγουμε», «όλοι κάτω».

Θέλουμε να καταγγείλουμε τη συμπεριφορά της διευθύντριας και των υπαλλήλων που μας συμπεριφέρθηκαν άσχημα και μας επιτέθηκαν στην Επιθεώρηση Εργασίας της οδού Αγησιλάου.

Θέλουμε να καταγγείλουμε ότι υπήρχε υπάλληλος με πιστόλι. Αυτό μας φοβίζει.

Επίσης φοβόμαστε ότι οι υπάλληλοι στην Επιθεώρηση Εργασίας της οδού Αγησιλάου δεν θα είναι αντικειμενικοί απέναντι μας και θα βγάλουν αποφάσεις αρνητικές για εμάς. Μπορούμε να κάνουμε την εργατική διαφορά σε άλλη Επιθεώρηση Εργασίας ή τουλάχιστον με την συμμετοχή κάποιων υπαλλήλων / υπηρεσιακών παραγόντων που να εξασφαλίσουν ότι όλα θα γίνουν αντικειμενικά και σωστά;

Η συγκεκριμένη δίκη δεν είναι η μόνη. Η εργοδοσία έχει εξαπολύσει ένα συνειδητό σχέδιο εξόντωσης του Αποστόλη Κασιμέρη που περιλαμβάνει: Δυσμενή μετάθεση στην δουλειά του, αγωγές, 3 δίκες, εξοντωτικά πρόστιμα κοκ.

Καλούμε σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Αποστόλη Κασιμέρη την ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΟΚΤΩΒΡΗ στις 9 το πρωί στα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,280ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα