ΣΕΡΚΑ: 7 μήνες απλήρωτες/οι οι καθαρίστριες/ες των λεωφορείων

Ανακοίνωση του Σωματείου των καθαριστριών και καθαριστών των λεωφορείων της Αθήνας που βρίσκονται ήδη στην τέταρτη βδομάδα επίσχεσης εργασίας ενώ έχουν μπει στον 7ο μήνα που παραμένουν απλήρωτες/οι.
Ο νόμος που πέρασε από το υπουργείο μεταφορών το καλοκαίρι για απευθείας προσλήψεις των καθαριστριών παραμένει στα χαρτιά… Η μαφία των εργολαβικών αναθέσεων οδηγεί, με την κάλυψη ή την ανοχή των διοικήσεων, σε απερίγραπτα σκάνδαλα και διαφθορά απέναντι στα οποία οι εισαγγελείς περί άλλων τυρβάζουν ενώ τα σχόλια για την κυβέρνηση της… «Αριστεράς»(!) περιττεύουν.
Ακολουθεί η ανακοίνωση του Σωματείου των Εργαζομένων στην Καθαριότητα, ΣΕΡΚΑ.    

 

13043247_264031940605993_838002591066374340_n

Οι καθαρίστριες & καθαριστές των λεωφορείων της ΟΣΥ είμαστε 7 μήνες απλήρωτες/οι

 

 

Οι καθαρίστριες/ές των λεωφορείων της Ο.ΣΥ. είμαστε (και πάλι) απλήρωτες/οι. Έχουμε να πάρουμε λεφτά από τη Λινκ Απ, την εταιρεία που μας εργοδοτεί, από τον Ιούνιο. Από τον περασμένο μήνα είμαστε σε επίσχεση εργασίας και σε κινητοποιήσεις για να πάρουμε τα δεδουλευμένα μας που αντιστοιχούν σε εργασία 7 μηνών. Κινηθήκαμε ενάντια στην Λινκ Απ δικαστικά έτσι ώστε να μπορεί η Ο.ΣΥ. να μας πληρώσει απευθείας τα δεδουλευμένα μας – όπως είχε γίνει και για τους μισθούς μας μέχρι τον περασμένο Μάιο. Καταφέραμε και εκδόθηκε διαταγή πληρωμής για τους 3 πρώτους μήνες και είχαμε σκοπό να ακολουθήσουμε την ίδια διαδικασία και για τους υπόλοιπους.

Η εργολαβική εταιρία Λινκ Απ έχει βάλει όμως το εργολαβικό αντάλλαγμα (τα χρήματα δηλαδή που θα έπαιρνε από την Ο.ΣΥ. για τον καθαρισμό των λεωφορείων) ενέχυρο για ένα δάνειο που πήρε από την Τράπεζα Πειραιώς. Έτσι, η Τράπεζα Πειραιώς, στην οποία ο εργολάβος έχει αφήσει φέσια, μπλόκαρε την πληρωμή μας, διεκδικώντας τα χρήματα.

Όταν το εμπόδιο της τράπεζας μισοξεπεράστηκε και η Τράπεζα Πειραιώς επέτρεψε να δοθούν κάποια χρήματα (όχι όλα) για τη μισθοδοσία μας, εμφανίστηκε το ΙΚΑ…. Η εργολαβική εταιρία Λινκ Απ έχει χρέη στο ΙΚΑ ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ! Το ΙΚΑ έχει εκδόσει κατασχετήριο και έχει το δικαίωμα να κατασχέσει όλο το εργολαβικό αντάλλαγμα (συμπεριλαμβανομένου και του ποσού που αντιστοιχεί στους μισθούς μας).

Οι ευθύνες της Ο.ΣΥ. σε αυτή την ιστορία είναι τεράστιες.

Επί κυβέρνησης ΠαΣοΚ, ο τότε Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΣΥ, Καραγιαννόπουλος, επέτρεψε σ’ έναν εργολάβο που χρωστούσε εκατομμύρια στο ΙΚΑ να πάρει το έργο του καθαρισμού των λεωφορείων. Το 2014 ο Διευθύνοντας Σύμβουλος που τοποθέτησε η ΝΔ, ο Γ. Οικονόμου, ανανέωσε την σύμβαση του μεγαλοοφειλέτη-εργολάβου και συνυπέγραψε την ενεχυρίαση του εργολαβικού ανταλλάγματος στην Τράπεζα Πειραιώς. Αυτά βρίσκουμε σήμερα μπροστά μας και κινδυνεύουμε να χάσουμε δεδουλευμένα 7 μηνών.

Ευθύνες όμως έχει και η σημερινή Διοίκηση της ΟΣΥ. Η Διοίκηση Αναγνωστόπουλου συστηματικά αρνούνταν να δώσει λύση στα προβλήματά μας. Ασχολιόταν μόνο όταν προχωρούσαμε σε απεργία ή επίσχεση εργασίας, βρώμιζαν τα λεωφορεία και η κατάσταση έφτανε στο απροχώρητο. Το ίδιο έκανε το Γενάρη (στον πρώτο γύρο κινητοποιήσεων), το ίδιο τον Μάη (στον 2ο γύρο) το ίδιο και τώρα.

Επιπλέον, τον Αύγουστο ψηφίστηκε ο νόμος 4413/2016 που επιτρέπει να διωχθούν οι κλέφτες εργολάβοι από όλους τους φορείς που ανήκουν στο Υπουργείο Μεταφορών και να προχωρήσουν οι φορείς σε απευθείας συμβάσεις με τις καθαρίστριες και τους καθαριστές. Η Διοίκηση της ΟΣΥ όμως εδώ και 4 μήνες βρίσκει ότι δικαιολογία μπορεί κανείς να φανταστεί για να μην εφαρμόσει αυτό το νόμο.

Διεκδικούμε πολιτική λύση στο πρόβλημα

  • Να καταβληθούν άμεσα όλα τα δεδουλευμένα μας. Μετά από 7 μήνες απλήρωτες/οι πολλές/οι από εμάς αντιμετωπίζουμε πραγματικό πρόβλημα πείνας, εξώσεις, κομμένο ρεύμα κλπ. Για πολλές οικογένειες αυτός ο μισθός είναι τα μόνα χρήματα που έμπαιναν στο σπίτι. Και εδώ και 7 μήνες δεν μπαίνει τίποτα.
  • Να προχωρήσει η ΟΣΥ σε απευθείας συμβάσεις μαζί μας, όπως προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση του Αυγούστου.
  • Να σταματήσουν όλες οι απειλές που εκτοξεύονται εναντίον μας πως αν συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τα δεδουλευμένα μας και τη δουλειά μας η ΟΣΥ θα διώξει εμάς (που καθαρίζουμε τα λεωφορεία εδώ και 10, 15 μέχρι και 23 χρόνια, περνώντας από τον έναν εργολάβο στον άλλο, ζώντας σε καθεστώς τρομοκρατίας και με πολύ χαμηλές αμοιβές) και θα φέρει άλλες εργαζόμενες.
  • Να παρέμβει εισαγγελέας για τα πεπραγμένα Καραγιαννόπουλου και Οικονόμου σχετικά με τον καθαρισμό των λεωφορείων στην ΟΣΥ καθώς και για τη λειτουργία της εργολαβικής Λινκ Απ όπου είναι προφανές ότι κυριαρχούν τα σκάνδαλα και η παρανομία. Να αποδοθούν ευθύνες και να επιβληθούν κυρώσεις.

 

 

Σ.Ερ.Κα. – Συνδικάτο Εργαζομένων στην Καθαριότητα
[email protected]
Tηλέφωνο επικοινωνίας: 6979183693

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,239ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,005ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα