«Σεισμός» στο Σιατλ

Συνέντευξη με τον σύντροφο Αχιλλέα Ακριβό στη Νέα Υόρκη

  • Σύντροφε Αχιλλέα, πως ερμηνεύεις το αποτέλεσμα στο Σιάτλ; Μπορεί να πει κανείς ότι το αποτέλεσμα ήταν τυχαίο; Μια συγκυρία;

Απ: Το Σιάτλ είναι μια προοδευτική πόλη όπου οι Ρεπουμπλικάνοι σχεδόν δεν υπάρχουν. Στις εκλογές ο μόνος αντίπαλος της Κσάμα ήταν ο υποψήφιος των Δημοκρατικών. Υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια ακόμα και μέσα σε κομμάτια των Δημοκρατικών για την κατάσταση – ανισότητα, παραβιάσεις ατομικών δικαιωμάτων, κρίση στο σύστημα Υγείας κτλ. Αλλά το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι έχουμε δυνατή οργάνωση και παρουσιάσαμε μια πολύ δυνατή υποψηφιότητα, αυτή της Κσάμα. Στις περσινές εκλογές είχαμε πάρει 30.000 ψήφους. Δεν ήταν τίποτα τυχαίο λοιπόν.

  • Πως αντέδρασε το κατεστημένο;

Απ: Το κατεστημένο στις ΗΠΑ δεν είναι συνηθισμένο να αντιμετωπίζει στα σοβαρά τις σοσιαλιστικές ιδέες. Ένα μέρος των ΜΜΕ, ιδιαίτερα από τον «προοδευτικό» χώρο, μας αντιμετώπισε με περιέργεια, σαν ένα «φαινόμενο» και σαν αντίβαρο στην στροφή του Δημοκρατικού Κόμματος προς τα δεξιά.

Αυτή η αντιμετώπιση όμως από τα ΜΜΕ έχει αρχίσει να αλλάζει καθώς γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρο ότι η Κσάμα Σαγουάντ και η Σοσιαλιστική Εναλλακτική θα αρχίσει μια μεγάλη, μαζική καμπάνια για τα 15 δολάρια/ώρα βασικό μισθό.

Επίσης η Κσάμα μίλησε πρόσφατα σε μεγάλη συγκέντρωση των εργαζομένων της Μπόινγκ (της γνωστής εταιρείας κατασκευής αεροπλάνων) όπου επιτέθηκε στην εταιρεία για οικονομική τρομοκρατία και εκβιασμούς ενάντια στους εργαζομένους (σημ: η εργοδοσία απαιτεί από τους εργαζομένους να αποδεχτούν να καταργηθεί το συνταξιοδοτικό τους ταμείο προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργεί το εργοστάσιο. Δείτε το βίντεο με την ομιλία της Κσάμα στους απεργούς της Μπόινγκ εδώ: http://www.youtube.com/watch?v=mEj-Fn3gd30).

Το κατεστημένο θα κινηθεί πολύ πιο αποφασιστικά εναντίον μας μετά τα αποτελέσματα των εκλογών (χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα τον ρατσισμό και τον σεξισμό ενάντια προσωπικά στην Κσάμα η οποία είναι ινδικής καταγωγής) και θα δαπανήσει, με βάση ό,τι κυκλοφορεί στον Τύπο, πάνω από 15 εκατομμύρια δολάρια ενάντια στην καμπάνια μας για τον κατώτατο μισθό.

Ένα άλλο κομμάτι του κατεστημένου προσπαθεί ήδη να μας βάλει σε ένα αποκλειστικά κοινοβουλευτικό κανάλι, όπου η καμπάνια μας μπορεί να χαθεί στον λαβύρινθο των επιτροπών και των συμβουλίων.

Η δική μας απάντηση βέβαια είναι πως θα βασιζόμαστε στις μαζικές κινητοποιήσεις και στα λαϊκά στρώματα που μας τίμησαν με την ψήφο τους.

  • Τι προβλέπουμε ότι θα κάνει η αστική τάξη στην επόμενη περίοδο; Πως θα αντιδράσει;

Απ: Η άρχουσα τάξη αντιμετωπίζει μια πρωτοφανή κρίση στις ΗΠΑ. Και τα δυο κόμματα είναι σε κρίση, υπάρχει μεγάλη πόλωση και οργή γιατί μετά από 6 χρόνια κρίσης δεν υπάρχει ανάκαμψη για τους εργαζόμενους που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν περικοπές και ανεργία σε πολλές πολιτείες. Σε πολιτειακό και ομοσπονδιακό (σημ: εθνικό) επίπεδο έχουμε μεγάλες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες.

Και τα δυο κόμματα του κεφαλαίου, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι, συμφωνούν βασικά ότι η εργατική τάξη πρέπει να πληρώσει για την κρίση. Έχουμε τώρα στατιστικές που δείχνουν ότι το 46% του πληθυσμού είναι σε συνθήκες είτε φτώχειας, είτε μεγάλης οικονομικής ανασφάλειας – κάτι πρωτοφανές για τα αμερικάνικα δεδομένα.

Είναι αυτή η κατάσταση που δημιούργησε τις προϋποθέσεις για το κίνημα του Occupy Wall Street, το κίνημα στο Ουισκόνσιν[1], την μεγάλη απεργία των εκπαιδευτικών στο Σικάγο και βέβαια το κίνημα των χαμηλόμισθων[2] (fast food, Wallmart) που συνεχίζεται μέχρι τώρα.

  • Ποια η στάση της υπόλοιπης Αριστεράς απέναντι στην υποψηφιότητα της Κσάμα στο Σιάτλ και του Τάι στη Μινεάπολη;

Απ: Σε μεγάλο βαθμό ήταν θετική. Πολλές αριστερές οργανώσεις και συνδικάτα δήλωσαν υποστήριξη στους υποψηφίους μας στο Σιάτλ και την Μινεάπολη αφού δείξαμε ότι είναι δυναμικές εκλογικές/κινηματικές κινήσεις με προοπτική να νικήσουν. Πολλές προοδευτικές οργανώσεις και εργατικά συνδικάτα δυστυχώς έχουν το ένα πόδι στο Δημοκρατικό Κόμμα, που προσπαθεί να φαίνεται προοδευτικό, ενώ στην ουσία είναι κόμμα της άρχουσας τάξης και του κατεστημένου. Η Σοσιαλιστική Εναλλακτική προσπαθεί να δυναμώσει τις δυνάμεις της σοσιαλιστικής Αριστεράς, αλλά ταυτόχρονα να προετοιμάσει το έδαφος για ένα μαζικό εργατικό κόμμα.

  • Πως βλέπεις την επόμενη περίοδο για το κίνημα και την Αριστερά στις ΗΠΑ;

Υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες για την Αριστερά να παίξει σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις. Αυτή την στιγμή ωστόσο η Αριστερά είναι αδύναμη και διασπασμένη. Το κίνημα για 15 δολάρια/ώρα κατώτερο μεροκάματο έχει μεγάλες πιθανότητες να εξελιχθεί σε ένα μαζικό κίνημα σε πολλές πόλεις. Δυστυχώς τα εργατικά συνδικάτα έχουν πολύ συντηρητικές ηγεσίες, αλλά κι αυτό θ’ αλλάξει με την μαζική πίεση των εργαζομένων.

Η Σοσιαλιστική Εναλλακτική έδειξε με τη νίκη της Κσάμα τις δυνατότητες. Αν η Αριστερά κινηθεί σωστά μπορεί να αποκτήσει μαζική πρόσβαση στους εργαζόμενους και τη νεολαία και να χτίσει ένα μαζικό σοσιαλιστικό κίνημα στην καρδιά του καπιταλισμού.

  • Σύντροφε Αχιλλέα, σ’ ευχαριστούμε και ευχόμαστε καλή συνέχεια και καλή επιτυχία στους αγώνες σας.

Ανταποδίδω τις ευχές με τον πιο θερμό τρόπο. Να ξέρετε ότι εμείς εδώ στις ΗΠΑ, όχι μόνο οι Έλληνες αλλά όλη η Αριστερά και όλοι οι ακτιβιστές του εργατικού κινήματος και των κοινωνικών κινημάτων παρακολουθούμε με αγωνία τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Περιμένουμε με αγωνία τη μέρα που το κίνημα θα μπορέσει να καταγράψει μια νίκη, να ανατρέψει την κυβέρνηση των ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και να διώξει την Τρόικα.

_________
Σημειώσεις
1. https://xekinima.org/arthra/view/article/oyiskonsin-ipa-mia-politeia-se-eksegersi/
2. Σχετική συνέντευξη του Μπράιαν εδώ: https://xekinima.org/arthra/view/article/ipa-oi-aoratoi-ergazomenoi-organonontai-ki-apergoy/ και άρθρο του «Ξ» για το ίδιο ζήτημα: https://xekinima.org/arthra/view/article/ergazomenoi-sta-fast-food-stis-ipa-i-proti-geniki-apergia/

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,223ΥποστηρικτέςΚάντε Like
994ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,115ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
422ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα