Το άνοιγμα του ασφαλιστικού από τον ίδιο τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ τον τελευταίο μήνα καλωσορίστηκε ως δώρο τόσο από την κυβέρνηση, όσο από το ΠΑΣΟΚ, όσο και από το Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ)! .
Όλοι αυτοί έσπευσαν να συγχαρούν τον Πολυζωγόπουλο για την «υπεύθυνη» στάση του. Γιατί στην πραγματικότητα ο Πολυζωγόπουλος έκανε «πάσα» σε κυβέρνηση και βιομηχάνους αυτό που οι ίδιοι φοβόντουσαν ακόμα και να αναφέρουν μετά τις απεργίες και τις διαδηλώσεις του 2001 που ανέτρεψαν τα σχέδια του Σημίτη να μειώσει τις συντάξεις, να αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης και να αυξήσει τα ποσά που πληρώνουν οι εργαζόμενοι στο ΙΚΑ και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία. .
Χρόνια τώρα το κεφάλαιο αναζητά τρόπους να λυθεί το ασφαλιστικό με τον πιο ευνοϊκό γι’ αυτό τρόπο. Γι’ αυτό και όλα τα αστικά επιτελεία εντοπίζουν το πρόβλημα του ασφαλιστικού στις «πολλές παροχές» του συστήματος, στη «γήρανση του πληθυσμού», στις «μεγάλες εργοδοτικές εισφορές» κοκ. Αντίστοιχες είναι και οι λύσεις που προτείνουν και αφορούν την παράταση του χρόνου συνταξιοδότησης, τη μείωση των συντάξεων και το χτύπημα ασφαλιστικών δικαιωμάτων δεκαετιών. .
Ποια είναι η πραγματικότητα
Αν αναζητήσουμε όμως τους υπεύθυνους για τη σημερινή κατάσταση πρέπει να πάμε πρώτα σε όλες τις μεταπολεμικές κυβερνήσεις που «κατάφεραν» να κατασπαταλήσουν τα αποθεματικά των ταμείων όλα αυτά τα χρόνια. Και μετά στους ίδιους τους εργοδότες που η δικιά τους εισφοροδιαφυγή και εισφοροκλοπή έχει αποσπάσει εκατοντάδες εκατομμύρια από τα ασφαλιστικά ταμεία (βλ στοιχεία σε διπλανές στήλες) .
Η ουσία του ασφαλιστικού προβλήματος δεν βρίσκεται ούτε στις «υπερβολικές παροχές» του συστήματος ούτε στην «υπογεννητικότητα» (το πρόσφατα ανακαλυφθέν επιχείρημα των αστών…). .
Η πραγματικότητα είναι πως κανένα ουσιαστικό βήμα για την επίλυσή του δεν μπορεί να γίνει με την ανεργία να φτάνει σε τόσο υψηλά επίπεδα και την ανασφάλιστη εργασία να επεκτείνεται! .
Γιατί αν αναλογιστεί κανείς τις εισφορές που χάνονται από τους χιλιάδες ανέργους (11% σήμερα, πάνω από 500 χιλιάδες άνεργοι, επίσημα), τις εισφορές των ασφαλισμένων εργαζομένων τις οποίες οι εργοδότες δεν δίνουν στο ΙΚΑ, τα λεφτά που η ίδια η κυβέρνηση χρωστά και δεν δίνει στο ΙΚΑ, και βέβαια τις εκατοντάδες χιλιάδες των μεταναστών που απασχολούνται στην παραοικονομία, τότε γίνεται κατανοητό πως τα ποσά αυτά θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του συστήματος για πολλά χρόνια ακόμα. .
Σε όλα αυτά έρχεται να προσθέσει η έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ) ξεκαθαρίζοντας ότι :
– το πρόβλημα του ασφαλιστικού δεν είναι πρόβλημα παροχών μιας και το 73% των συνταξιούχων του ΙΚΑ (634.292 άτομα) παίρνουν σύνταξη μικρότερη από 500 ευρώ!
– Και ότι η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης δεν θα προσφέρει τίποτα στην επιμήκυνση της βιωσιμότητας του συστήματος αφού για κάθε χρόνο που θα μεγαλώνει το όριο συνταξιοδότησης η βιωσιμότητα του συστήματος θα μεγαλώνει κατά 3 μόλις μήνες. Έτσι για να αυξηθεί η βιωσιμότητα του συστήματος για άλλα 5 χρόνια (το ΙΝΕ λέει πως τελειώνει το 2017) θα πρέπει το όριο ηλικίας να ανέβει στα 76! .
Κυριάκος Χάλαρης