ΣΕΒ και κυβέρνηση : “Ραντεβού το φθινόπωρο”

Του Γιώργου Κασαμπαλάκου

Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία πριν τους Ολυμπιακούς αγώνες, και όπως ομολογούν όλοι, οι καιροί που έρχονται θα είναι δύσκολοι. Όχι βέβαια για τους επιχειρηματίες αλλά για τους εργαζόμενους. Απολύσεις προαναγγέλονται, καθώς και νέα νομοσχέδια που υποτίθεται πως θα βελτιώσουν το επίπεδο της ελληνικής οικονομίας, δημιουργώντας παράλληλα νέες θέσεις εργασίας.

Ανεργία – απολύσεις

Οι εργαζόμενοι στα ολυμπιακά έργα είναι περίπου 60.000. Δεν θα είναι όμως μόνο αυτοί τα θύματα αλλά και πολλές χιλιάδες εργαζόμενοι σε κλάδους που θα επηρεαστούν από το φρένο στα τεχνικά έργα και την δημοσιονομική ύφεση, γενικότερα. Όλοι αυτοί αναμένεται να μείνουν άνεργοι το ερχόμενο φθινόπωρο. Η ίδια η κυβέρνηση άλλωστε δεν κρύβει τα παραπάνω και προχωρά σε μέτρα. Μόνο που η οικονομική πολιτική της χώρας καθορίζεται από βιομήχανους και εφοπλιστές, μην έχοντας σα στόχο τη μείωση της ανεργίας αλλά την αύξηση της κερδοφορίας των ελληνικών επιχειρήσεων. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που ο ΣΕΒ τον τελευταίο μήνα διοχετεύει σε αστικές εφημερίδες τις ιδέες και προτάσεις του για μια «καλύτερη» οικονομία. Ούτε είναι τυχαίες οι δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων περί «άδειων ταμείων» και ανάγκης για σκληρότερη πολιτική απ’ότι είχε προεκλογικά εξαγγελθεί.

Ο ΣΕΒ εκβιάζει και απαιτεί

Χρησιμοποιώντας την οικονομική ύφεση που αναμένεται, ο ΣΕΒ ζητά «γη και ύδωρ» για να αντιμετωπιστεί η κρίση. Συγκεκριμένα, ζητά τη μείωση της φορολογίας των Α.Ε. σε 20% από 35% που είναι σήμερα (να εξισωθεί δηλαδή με τη φορολογία του απλού εργαζόμενου), επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και νέα νομοθεσία που να προωθεί καλύτερα τα συμφέροντα των ελληνικών μεγάλων επιχειρήσεων καθώς και την επέκτασή τους στις γειτονικές χώρες. Κυνικός εμφανίζεται ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ και διευθύνων σύμβουλος της CHIPITA, Σπ. Θεοδωρόπουλος, ο οποίος μεταξύ άλλων στο «ΒΗΜΑ» δηλώνει: «Πότε επιτέλους θα τελειώσουμε με τις συντεχνίες;» Στόχος λοιπόν των βιομηχάνων είναι να εκμεταλλευτούν την κρίση ώστε να πετύχουν την πλήρη απελευθέρωση των αγορών.

Την ίδια στιγμή η ακρίβεια έχει εκτοξευθεί, όπως βέβαια και τα κέρδη των ελληνικών επιχειρήσεων. Κι όμως, οι βιομήχανοι ζήτησαν να σταματήσουν οι αγορανομικοί έλεγχοι σε πλοία, εστιατόρια κλπ. ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει ελεύθερα ο ανταγωνισμός!

Θα φτιαχτούν νέες θέσεις εργασίας;

Το επιχείρημα που χρησιμοποιούν οι μεγαλοκαρχαρίες, ότι δηλαδή η αύξηση των κερδών θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας είναι αστείο. Η κερδοφορία των πολυεθνικών επιτυγχάνεται κυρίως με την περικοπή θέσεων εργασίας ή με τη μεταφορά τμημάτων τους σε άλλες χώρες, με φθηνότερο εργατικό δυναμικό. Αυτό άλλωστε δεν είναι ελληνικό αλλά παγκόσμιο φαινόμενο. Είναι το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα που απαιτεί κάποιοι να φτωχύνουν ώστε κάποιοι άλλοι να γίνουν πλουσιότεροι, και οι βιομήχανοι της χώρας μόνο βλάκες δεν είναι για να μην το γνωρίζουν – κι ας μην είναι μαρξιστές. Το μόνο που ενδιαφέρει τον ΣΕΒ είναι να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους, κι ας χρεοκοπήσουν όλοι οι πολίτες αν είναι ανάγκη.

Ας μην έχουμε καμιά αμφιβολία για το τι μας περιμένει το φθινόπωρο. Η κυβέρνηση της ΝΔ δημιουργεί «κλίμα» για να εξαπολύσει μια ακόμα σκληρή αντεργατική επίθεση.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,236ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα