Σε λίγο τα πτυχία μας θα γράφουν Coca-Cola…

Tης Άννας Κλείτσα, "Ματσέτα" στο Ψυχολογικό του ΑΠΘ

Αυτό που φωνάζαμε οι φοιτητές λίγο-πολύ χαριτολογώντας κατά τη διάρκεια του κινήματος του περασμένου χρόνου ότι δηλαδή «σε λίγο τα πτυχία μας θα γράφουν coca-cola» δεν απέχει από την πραγματικότητα αυτή την στιγμή στην Αγγλία (σημειώνουμε πως το εκπαιδευτικό της σύστημα αποτελεί φάρο για τις αντιεκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις πανευρωπαϊκά). Συγκεκριμένα, η αεροπορική εταιρία flybe, η σιδηροδρομική national rail και…. τα McDonald’s πήραν κρατική άδεια εκπαίδευσης των εργαζομένων εκεί. Δηλαδή, οι ίδιοι δικαιούνται πλέον με το πράσινο φως του κράτους να παρέχουν «γνώσεις» αλλά και πιστοποίηση που θα αναγνωρίζεται στην χώρα τους. Αλλά το γεγονός ότι συμβαίνει αυτή την στιγμή στην Αγγλία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μας φανεί σαν ένα από τα «παράξενα» ή διαφορετικά που συμβαίνουν στο εξωτερικό αλλά σαν μια επικίνδυνη πραγματικότητα που χτυπάει την πόρτα της εκπαίδευσης διεθνώς.

Ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης: αυτό που πιέζει η αστική τάξη να γίνει και το γνωρίσαμε μεταξύ άλλων μέσα από την προσπάθεια για αναθεώρηση του άρθρου 16 στην Ελλάδα. Δηλαδή να φύγει η εκπαίδευση από τα χέρια του κράτους και να περάσει στην α ή β επιχείρηση η οποία θα δίνει γνώσεις όχι απλά ημιτελείς αλλά αυστηρά περιορισμένες στα αναγκαία για την έρευνα ή την παραγωγή που θα χρειάζεται η συγκεκριμένη επιχείρηση. Αυτός ο σκοπός μπορεί να περάσει μέσα από πολλούς δρόμους: την αναγνώριση των πτυχίων των κολλεγίων σαν ισότιμα με των κρατικών ή την διείσδυση ιδιωτών στα ήδη υπάρχοντα τμήματα που φυσικά σαν εργαλεία σε αυτή την πορεία θα χρησιμοποιούν θεσμούς όπως η αξιολόγηση, η διά βίου μάθηση και οι πιστωτικές μονάδες.

Μέσα από αυτές τις διαδικασίες θα περάσει και η αναγνώριση των «πτυχίων» τύπου fast food. Αφού δηλαδή τα προσόντα θα μετριούνται ανάλογα με τις πόσες πιστωτικές μονάδες έχει συλλέξει κάθε εργαζόμενος μέσα από σεμινάρια επιχειρήσεων ή ινστιτούτων δια βίου μάθησης (και ας μην ξεχνάμε πως ο νόμος για την αξιολόγηση που περιλαμβάνει τις πιστωτικές μονάδες και τη διά βίου μάθηση έχει ψηφιστεί και στην Ελλάδα) μιλάμε πια για κατάρτιση και υπερεξειδίκευση πάνω σε περιορισμένες γνώσεις και μάλιστα γνώσεις που θα παρέχουν πολυεθνικές τύπου McDonald’s που το λιγότερο που μπορούμε να τους προσάψουμε είναι η χαμηλότατη ποιότητα των προϊόντων και το μεγαλύτερο είναι εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Όσο περνάει ο καιρός βλέπουμε όλο και πιο ξεκάθαρα τις προθέσεις των κυβερνήσεων και των καπιταλιστών: οι αναλώσιμες γνώσεις και κατ΄ επέκταση οι αναλώσιμοι εργαζόμενοι που θα μετριούνται με πιστωτικές μονάδες. Πτυχία fast food δεν θα πάρουμε.

__________________

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,107ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
406ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής