Σε κρίσιμη καμπή ο αγώνας των εργαζομένων στη ΒΙΟΜΕ

Γιάννης Παπίας, Θεσσαλονίκη

Σε μια ακόμα κρίσιμη καμπή βρίσκεται ο αγώνας των εργαζομένων στο εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ, που έχει περάσει στα χέρια των εργαζομένων του.

Πέρασαν ήδη 2,5 χρόνια από την στιγμή που η οικογένεια Φιλίππου έβαλε λουκέτο στο εργοστάσιο και κήρυξε πτώχευση στη μητρική Φιλκεραμ, στέλνοντας δεκάδες εργαζόμενους και από τις δυο εταιρείες στην απόγνωση και την ανεργία.

Από την πρώτη μέρα όμως κιόλας οι εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕ δεν έμειναν με τα χέρια σταυρωμένα αλλά έκαναν κατάληψη στο εργοστάσιο, που κρατάει  μέχρι σήμερα, παλεύοντας να μην χάσουν τις δουλειές τους.

Αλλάζοντας την παραγωγή από κόλλες πλακιδίων κ.α. σε φυσικά καθαριστικά παλεύουν να επιβιώσουν αλλά και συνάμα να δώσουν ένα μεγάλο μάθημα για τον τρόπο που πρέπει να αντιδρούν οι εργαζόμενοι όταν τα αφεντικά επιλέγουν να κλείσουν τα εργοστάσια και τους χώρους εργασίας. Δυστυχώς όμως κάτι παρόμοιο δεν έχει γίνει με τη μητρική Φιλκεραμ, όπου οι εκεί εργαζόμενοι έχουν πέσει στην παγίδα της εργοδοσίας περιμένοντας να «δικαιωθούν», τη στιγμή που η οικογένεια Φιλίππου κερδίζει τη νομική αντιπαράθεση.

Το πρώτο εργοστάσιο στην Ελλάδα που βρίσκεται κάτω από εργατικό έλεγχο και διαχείριση είναι σε κίνδυνο. Η εργοδοσία ξεκινάει διαδικασίες πλειστηριασμού στους χώρους που στεγάζεται το εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ με κίνδυνο να χαθεί το εγχείρημα.

Η ενεργή στήριξη των χιλιάδων αλληλέγγυων ανά την Ελλάδα, αλλά και όσων έχουν πληγεί από την βάρβαρη επίθεση που έχουμε δεχτεί τα τελευταία χρόνια για να μην χαθεί το πρώτο αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο, είναι επιβεβλημένη. 

Το «Ξεκίνημα» συμμετέχει  και στηρίζει όλες τις κινητοποιήσεις που οργανώνει το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων της ΒΙΟΜΕ ενάντια στην πώληση και διάλυση του εργοστασίου.

  • Τρίτη 24/11 στις 18.00 πορεία από την Καμάρα

  • Τετάρτη 25/11 στις 18.00 πανελλαδική συνέλευση αλληλέγγυων υποστηρικτών στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (Αριστοτέλους και Ολύμπου), αίθουσα Μπεναρόγια

  • Πέμπτη 26/11 στις 11.00 το πρωί μπλοκάρουμε τον πρώτο πλειστηριασμό στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης

  • Επόμενοι πλειστηριασμοί 3 και 10 Δεκέμβρη  

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,107ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
411ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα