Σε Ελλάδα και Ευρώπη: Ο Παύλος ζει – τσακίστε τους Ναζί!

Σε 31 πόλεις της Ελλάδας, 9 χώρες και 12 πόλεις της Ευρώπης ακούστηκε χθες το σύνθημα ο ΠΑΥΛΟΣ ΦΥΣΣΑΣ ΖΕΙ!

10.000 στην Αθήνα, 5.000 στην Θεσ/νίκη, 2.000 στον Βόλο και συνολικά δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές στις 31 πορείες που είχαν εξαγγελθεί πανελλαδικά, έδωσαν το παρόν αψηφώντας το κλίμα τρομοκρατίας που είχε σπείρει η κυβέρνηση και τα φιλικά της ΜΜΕ σχετικά με τα «επεισόδια» και το «χαμό» που θα γινόταν.

Επίσης πολύ σημαντικό στοιχείο ήταν η διεθνιστική αλληλεγγύη που αρχίζει να κτίζεται στο αντιφασιστικό κίνημα.

Όπως είχε αποφασιστεί στην πανευρωπαϊκή αντιφασιστική συνάντηση 20 συλλογικοτήτων από 32 χώρες  στην Αθήνα στις 11-13/4, έγιναν κινητοποιήσεις αλληλεγγύης σε Γαλλία, Ισπανία, Αγγλία, Βέλγιο, Σουηδία, Ιρλανδία, Κροατία, Δανία, Κύπρο όπως είχαν γίνει και στις 5 Ιούνη στη μνήμη του Γάλλου αντιφασισίστα Κλεμάν Μερίκ που επίσης είχε δολοφονηθεί πέρυσι από Νεοναζί στο Παρίσι.

Στην Αθήνα

Στην Αθήνα, στο Κερατσίνι από το μεσημέρι υπήρχε παρουσία κόσμου και σχολείων στα αποκαλυπτήρια του μνημείου για τον Παύλο που στήθηκε στο σημείο της δολοφονίας του. Μετά ακολούθησε θεατρικό δρώμενο από την πρωτοβουλία «Δεν ξεχνάμε», των φίλων του Παύλου.

Οι διαδηλώσεις πανελλαδικά ήταν ενωτικές, με εξαίρεση την Αθήνα όπου ξεκινήσαμε όλοι μαζί αλλά στην συνέχεια βαδίσαμε χώρια.

Συγκεκριμένα:

  • οι «Φίλοι του Παύλου» μαζί με την ΚΕΕΡΦΑ (Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και την Φασιστική Απειλή – μετωπικό σχήμα της οργάνωσης ΣΕΚ) πήγαν προς την πλατεία Μέμου στον Κορυδαλλό,
  • το ΚΚΕ έτρεξε από τα στενά για να μπει μπροστά και να φύγει μόνο του,
  • ο αντιεξουσιαστικός χώρος έσπασε σε 2 κομμάτια
  • και ο Αντιφασιστικός Συντονισμός Συλλογικοτήτων με τον Αντιφασιστικό Συντονισμό Αθήνας-Πειραιά (τοπικοί φορείς, δημοτικές κινήσεις, φοιτητικοί σύλλογοι. ο κύριος όγκος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΣΥΡΙΖΑ, Antinazi zone-YRE, Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό, κ.α.) ακολούθησαν την διαδρομή που είχαμε αποφασίσει όλοι μαζί στις συσκέψεις που είχαν προηγηθεί.

Τα μπλοκ του Αντιφασιστικού Συντονισμού με συλλογικότητες, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ.α. ήταν με διαφορά τα πιο μαζικά της πορείας συγκεντρώνοντας πάνω από 7.000 κόσμο. Παρά τα προβλήματα που υπήρξαν και εδώ με τις συνεννοήσεις για τη διάταξη, ήταν ο μόνος χώρος ο οποίος πραγματικά προσπάθησε για κάτι ενωτικό και μαζικό. Και είναι επίσης σημαντικό γιατί ο Αντιφασιστικός Συντονισμός εξελίσσεται στο πιο ελπιδοφόρο ενωτικό εγχείρημα της τελευταίας περιόδου έχοντας κλείσει 14 μήνες ζωής και πλούσιας ενωτικής δράσης από ένα ευρύ φάσμα πολιτικών και κοινωνικών συλλογικοτήτων.

Καμώματα και παρατράγουδα

Στον αντίποδα όλων των θετικών που αναφέρουμε πιο πάνω, αξίζει να σημειωθεί ο καιροσκοπισμός της ΚΕΕΡΦΑ η οποία για το μόνο που ενδιαφέρεται είναι το καπέλωμα και η προβολή από τα ΜΜΕ.

Επέλεξε να ακολουθήσει, με στόχο να καπελώσει τους φίλους και την οικογένεια του Παύλου, μια πορεία 700 ατόμων προς την πλατεία Μέμου στον Κορυδαλλό, σε άσχετο  με το χώρο της δολοφονίας μέρος, 3.5χλμ μακριά από το Κερατσίνι κάτι που πρακτικά σήμαινε ότι όσοι είχαν αφήσει τα οχήματά τους στο Κερατσίνι έπρεπε να κάνουν συνολικά 7χλμ για να τα ξαναπάρουν, εν μέσω μάλιστα επεισοδίων.

Οι φίλοι του Παύλου Φύσσα έχουν κάθε δικαίωμα να επιλέξουν τον τρόπο έκφρασής τους και δράσης τους. Όμως το να προσπαθείς διακαώς από την πρώτη μέρα να κάνεις μια πορεία μόνο με μπαλόνια και χωρίς κόμματα, πανό και συνθήματα και τελικά να καταλήγεις σε χωριστή πορεία μαζί με το πλέον καπελωτικό και σεκταριστικό σχήμα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς δηλαδή το ΣΕΚ και την ΚΕΕΡΦΑ, είναι κάτι που θα πρέπει να  προβληματίσει καταρχήν τους ίδιους.

Τα μέλη του ΣΕΚ θα πρέπει επίσης να αναρωτηθούν πως κατέληξαν να βαδίσουν μόνοι τους, χωρίς καν την ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην οποία ανήκουν.

Τα επεισόδια και ποιος τα προκαλεί

Τα επεισόδια που έγιναν στο Κερατσίνι άρχισαν όταν  ομάδα 50-60 κουκουλοφόρων άρχισε να σπάει το ΚΕΠ και μάλιστα την ώρα που είχε υπαλλήλους και κόσμο μέσα.

Δεν δίστασαν μάλιστα να επιτεθούν στα μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ που προσπάθησαν να τους εμποδίσουν τραυματίζοντας μια διαδηλώτρια με καδρόνι.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες του δημάρχου Κερατσινίου αλλά και διαδηλωτών τα επεισόδια τα προκάλεσαν ασφαλίτες ντυμένοι κουκουλοφόροι.

Λέει συγκεκριμένα το ρεπορτάζ από το in.gr (19/9/14, το σχετικό link εδώ)

« Ο δήμαρχος Κερατσινίου Χρήστος Βρεττάκος κατήγγειλε τα επεισόδια, δηλώνοντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ”Στο Κόκκινο” ότι ”ο φασισμός με στολή χτύπησε στο Κερατσίνι” με στόχο να διαλυθεί η μεγάλη ειρηνική αντιφασιστική πορεία.»

Συγκεκριμένα δήλωσε για τα όσα συνέβησαν:

«Μια πόλη που την καίνε οι φασίστες για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο και τώρα φόραγαν στολές. Σε μια μεγαλειώδη πορεία που ήθελε να τιμήσει τη μνήμη του Παύλου, και αυτό φαίνεται τους ενόχλησε, και της την έπεσαν με δύο τρόπους: 30 ασφαλιτάκια μαυροφορεμένα χτυπούσαν τον κόσμο και οι μπάτσοι τους κοιτούσαν, και όταν έγινε προσπάθεια να προστατευθεί η πορεία, τελείως απρόκλητα τα ΜΑΤ έπεσαν πάνω στον κόσμο. Ήθελαν να κάψουν την πόλη. Ήθελαν να φοβίσουν την πόλη. Κι αυτό το έκαναν οι φασίστες με στολή, κι ας μου κάνουν μήνυση. Ο φασισμός με στολή χτύπησε στο Κερατσίνι και πρέπει να τους μαζέψουν. Αν δεν τους μαζέψουν, θα τους μαζέψουμε εμείς. Το λέει η πόλη του Παύλου».

«Επιπλέον, σύμφωνα με την καταγγελία μέλους του ΣΥΡΙΖΑ Νίκαιας στην Εφημερίδα των Συντακτών, μέλη από το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ απέσπασαν από κουκουλοφόρο αστυνομική ταυτότητα, την ώρα που αυτός συμμετείχε στην επίθεση στο ΚΕΠ. Η ταυτότητα έχει κρατηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ Κερατσινίου.»

Την περασμένη Δευτέρα είχαν προηγηθεί οι προκλητικές επιθέσεις ομάδας ΔΙΑΣ και ΔΕΛΤΑ στο τέλος αντιφασιστικής διαδήλωσης στο Βύρωνα.

Ασφαλώς όλα αυτά –εκτός των άλλων– έδειξαν για μια ακόμη φορά την ανάγκη της ενιαίας και καλά οργανωμένης περιφρούρησης των πορειών και των διαδικασιών του κινήματος.

Επόμενος σταθμός: 8 Νοέμβρη

Το επόμενο σημαντικό ραντεβού του κινήματος είναι η μέρα πανευρωπαϊκής αντιφασιστικής δράσης το Σάββατο 8 Νοέμβρη, παραμονή της παγκόσμιας μέρας κατά του Φασισμού και του Αντισημιτισμού.

Η μέρα αυτή είχε επιλεγεί επίσης στην πανευρωπαϊκή αντιφασιστική συνάντηση της Αθήνας τον περασμένο Απρίλη καθώς σηματοδοτεί την επέτειο της Νύχτας των Κρυστάλλων δηλαδή των έναρξη των ναζιστικών πογκρόμ κατά των Εβραίων στην Γερμανία του Χίτλερ το 1938.

Τη μέρα αυτή θέλουμε να γίνουν κινητοποιήσεις, δράσεις και πολύμορφες εκδηλώσεις σε όσο το δυνατόν περισσότερες πόλεις σε Ευρώπη και Ελλάδα.

Ήδη στην Αθήνα το Σάββατο 8 Νοέμβρη προετοιμάζεται μεγάλη αντιφασιστική συγκέντρωση και συναυλία με την συμμετοχή του ιστορικού συγκροτήματος των New Model Army από την Βρετανία και των Baildsa από την Θεσ/νίκη. Ο τόπος της συναυλίας και τα άλλα γκρουπ που θα παίξουν θα ανακοινωθούν σύντομα.

Συζητάμε επίσης με τοπικές συλλογικότητες το ενδεχόμενο να προηγηθούν των εκδηλώσεων της 8ης Νοέμβρη τοπικές κινητοποιήσεις σε γειτονιές όπου υπάρχουν μεγάλα ποσοστά ή έντονη δραστηριότητα της Χρυσής Αυγής όπως είναι ο Κολωνός, η Νίκαια, το Κερατσίνι κ.α.

Ανάλογες δράσεις έχουν αρχίσει να προετοιμάζονται και σε άλλες πόλεις (Θεσ/νίκη, Βόλος, Κέρκυρα κ.α.). Πιο αναλυτικά για το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων διαβάστε στο site του Αντιφασιστικού Συντονισμού, εδώ

Από την Ευρώπη έχουμε ήδη την απόφαση για κινητοποιήσεις στις 8 Νοέμβρη στην Σουηδία όπου αναπτύσσεται ένα πολύ σημαντικό και μαζικό αντιφασιστικό κίνημα.

Κυκλοφορεί επίσης διαδικτυακή πλατφόρμα συλλογής υπογραφών όπου έχει ήδη συγκεντρώσει εκατοντάδες υπογραφές τις πρώτες 3 ώρες κυκλοφορίας της.(Δείτε:https://secure.avaaz.org/en/petition/Panepistimiaki_koinotita_Somateia_Ergazomenon_Paneyropaiki_kinitopoiisi_kata_toy_fasismoy_8_Noemvri/?nROxrhb)

Έχει δημιουργηθεί το πανευρωπαϊκό σάιτ του αντιφασιστικού κινήματος για την καλύτερη ενημέρωση και συντονισμό των δράσεων. (Δείτε: www.antifacoordination.com)

Tην Κυριακή 21 Σεπτέμβρη στην αντιφασιστική συνέλευση στο πάρκο Σελεπίτσαρι στο Κερατσίνι θα δούμε πιο συγκεκριμένα το ζήτημα της 8ης Νοέμβρη και των δράσεων που θα γίνουν ενώ την ερχόμενη Παρασκευή 26/9 στο Στέκι Μεταναστών υπάρχει η τακτική συνέλευση του Αντιφασιστικού Συντονισμού Αθήνας-Πειραιά για αυτό το θέμα.

Συνοψίζοντας: ο Σεπτέμβρης ξεκίνησε δυνατά για το αντιφασιστικό κίνημα και θα συνεχιστεί ακόμα δυνατότερα ειδικά καθώς η Χρυσή Αυγή προσπαθεί να ανασυγκροτηθεί ενόψει της δίκης της αλλά και των ερχόμενων εκλογών.

Στις 8 Νοέμβρη θα είναι η πρώτη απάντηση του αντιφασιστικού κινήματος πανευρωπαϊκά μετά την απειλητική επανεμφάνιση της ακροδεξιάς και των νεοναζί στις Ευρωεκλογές του περασμένου Μάη. Κι αυτή η απάντηση πρέπει να είναι δυνατή και να ακουστεί από την Γαλλία της Λεπέν ως την Ουκρανία του Δεξιού τομέα και από την Νορβηγία του Μπρέιβικ ως την Ελλάδα.

Ένα σύγχρονο πανευρωπαϊκό «NO PASARAN» είναι περισσότερο επίκαιρο και αναγκαίο από ποτέ.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,281ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,005ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα