Σχολικά κτίρια Ζωγράφου: στον αυτόματο πιλότο… «κι όπου βγει»

Η σχολική στέγη στον Δήμο Ζωγράφου βρίσκεται «στο κόκκινο». Εδώ και πολλά χρόνια, με ευθύνη των δημοτικών αρχών και της κυβέρνησης, τα κτίρια που στεγάζουν τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία του Δήμου βρίσκονται σε άθλια κατάσταση.

Τι γίνεται στο 5ο και 6ο Δημοτικό Σχολείο;

Τελευταίο περιστατικό ήταν το κλείσιμο του 5ου και του 6ου Δημοτικού Σχολείου εξαιτίας προβλημάτων στατικότητας. Στις 13/2 η Τεχνική υπηρεσία του Δήμου διαπίστωσε προβλήματα στατικότητας στον τελευταίο όροφο του κτιρίου 3. Το κτίριο είναι χτισμένο το 1959 και το 1981 προστέθηκε ο όροφος, που σύμφωνα με τη μελέτη παρουσιάζει το πρόβλημα. Έτσι το Σάββατο 16/3 οι γονείς και κηδεμόνες των συγκεκριμένων σχολείων έλαβαν ένα email από τη Διεύθυνση του σχολείου ότι το σχολείο θα παραμείνει κλειστό την Τρίτη και Τετάρτη (19 και 20/3) και ότι πλέον θα εφαρμοστεί εναλλάξ ωράριο, πρωί- απόγευμα, μέχρι το καλοκαίρι, που προγραμματίζεται να γίνουν οι επισκευές στο κτίριο. Παράλληλα ενημερώθηκαν πως δεν θα λειτουργεί το ολοήμερο πρόγραμμα.

Οι γονείς και κηδεμόνες των παιδιών ξαφνικά βρίσκονται σε αδιέξοδο, αφού ενημερώθηκαν τελευταία στιγμή και πρέπει να βρουν επείγουσα λύση αλλάζοντας όλο τον οικογενειακό τους προγραμματισμό. Μάλιστα σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο τρίτος όροφος είχε κριθεί ακατάλληλος από τον περασμένο Ιούλιο με την προηγούμενη δημοτική αρχή να παραδίδει τις μελέτες στις 23 Δεκεμβρίου!

Δεν είναι το μόνο περιστατικό!

Για τους γονείς και κηδεμόνες αυτό το περιστατικό δεν ήταν τυχαίο. Εδώ και χρόνια φαίνεται πως η σχολική στέγη στον Δήμο είναι στον «αυτόματο πιλότο». Μια σειρά από κακοτεχνίες, περιστατικά κακής συντήρησης και ακαταλληλότητας των κτιρίων έχουν διαπιστωθεί σε πολλά κτίρια.

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από το ατύχημα της νηπιαγωγού στο 4ο Νηπιαγωγείο Ζωγράφου και τη διαπίστωση πως ο πλευρικός τοίχος της περίφραξης του 4ου Δημοτικού έχει προβλήματα στατικότητας (έχει τοποθετηθεί πλέγμα για να μείνουν μακριά τα παιδιά). Στο παράρτημα του 8ου νηπιαγωγείου, μέχρι πρότινος, λειτουργούσε χημική τουαλέτα για τους μαθητές, ενώ το 8ο και 14ο Νηπιαγωγείο στεγάζονται σε πυλωτή πολυκατοικίας!

Η πόρτα στη μέση είναι η είσοδος της πολυκατοικίας και οι δύο δεξιά και αριστερά οι είσοδοι των δύο νηπιαγωγείων

Τα τελευταία χρόνια οι διοικήσεις του Δήμου δεν έχουν κάνει τίποτα το ουσιαστικό για τη σχολική στέγη. Συνήθως δίνουν πρόχειρες λύσεις στα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν, «λύσεις» που αποδεικνύονται ανεπαρκέστατες και τελικά γίνονται μόνιμες. Από τη χωροθέτηση των νηπιαγωγείων, χωρίς σχέδιο, όταν έγινε υποχρεωτική η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση, τίποτα ουσιαστικό δεν έχει αλλάξει. Τα σχολικά κτίρια είναι σχεδόν στο σύνολό τους απαρχαιωμένα, χτισμένα προ 40 και 50 χρόνων, με πολλές κακοτεχνίες και συχνά ακατάλληλα.

Το ζήτημα του 5ου και του 6ου Δημοτικού είναι πολύ σοβαρό, καθώς έχει να κάνει με την ασφάλεια των παιδιών και των εκπαιδευτικών. Παρόλα αυτά οι διοικήσεις του Δήμου, αν και ξέρουν εδώ και τόσους μήνες το πρόβλημα, δεν ενημέρωσαν καν τους άμεσα ενδιαφερόμενους! Τι θα γινόταν αν είχε συμβεί κάποιο ατύχημα;

Απαιτούμε από τις δημοτικές αρχές και την κυβέρνηση, να μεριμνήσουν για τα ζητήματα της σχολικής στέγης, να χρηματοδοτήσουν τις μελέτες και να προχωρήσουν στις επισκευές που χρειάζονται άμεσα!

Παράλληλα, απαιτούμε να γίνουν ουσιαστικές μελέτες για την κατασκευή νέων σχολικών κτιρίων (ή την ανακαίνιση/αλλαγή χρήσης κτιρίων που δεν χρησιμοποιούνται) που θα μπορούν να στεγάσουν τους μαθητές και τις μαθήτριες με ασφάλεια, όπως θα ήταν το αναμενόμενο για τις σύγχρονες ανάγκες της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Κυβέρνηση (μέσω της ΚΤιριακές ΥΠοδομές ΑΕ) και Δήμοι, που έχουν την αρμοδιότητα για τη σχολική στέγη, είναι φανερό ότι έχουν άλλες προτεραιότητες: πανάκριβοι εξοπλισμοί, φιέστες, φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο, κτλ. Γονείς, μαθητές, δάσκαλοι και τοπικές κοινωνίες πρέπει να δημιουργήσουν ένα μέτωπο αγώνα προκειμένου να πιέσουν για να γίνουν πράξη ακόμα και τα αυτονόητα…

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,245ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,003ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα