«Είναι σημαντικό γεγονός σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία για την χώρα να γίνονται ιδιωτικές επενδύσεις … στον νομό Φθιώτιδας, στην περιοχή της Λαμίας … Θέλω να συγχαρώ για το εγχείρημα αυτό τον κ. Γιαννίτση και την οικογένειά του. Εμείς ως πολιτεία οφείλουμε να συμβάλλουμε σε τέτοια εγχειρήματα και ο ίδιος οφείλει με την επένδυση αυτή να βγάλει κέρδη, γιατί δαιμονοποιούμε το κέρδος στην Ελλάδα…»
Χρήστος Σταϊκούρας, 4/2/2016
Ο Χ. Σταϊκούρας τότε ήταν βουλευτής Φθιώτιδας της ΝΔ και σήμερα είναι υπουργός Μεταφορών και Υποδομών. Ο Γ. Γιαννίτσης είναι στέλεχος της ΝΔ, κολλητός του Σταϊκούρα και κάνει χρόνια δουλειές με το Δημόσιο.
Στις 16 του Μάη, εξήντα τρεις μαθητές από επτά δημοτικά σχολεία της Λαμίας μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης. Αποκαλύφθηκε ότι η αιτία βρισκόταν στα σχολικά γεύματα που παρείχε η εταιρεία του Γιαννίτση στα σχολεία αυτά.
Τριάντα γονείς κατέθεσαν μήνυση κατά παντός υπευθύνου. Ο ΕΦΕΤ, μετά τις καταγγελίες, ετοιμαζόταν να κάνει έλεγχο στο εργοστάσιο παραγωγής του Γιαννίτση στην ΒΙΠΕ Λαμίας. Μία ημέρα πριν τον προγραμματισμένο έλεγχο το εργοστάσιο κάηκε «μυστηριωδώς».
Όπως δήλωσε στον Alpha ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, Αντώνιος Ζαμπέλας:
«πήγε κλιμάκιο το Σάββατο για να κάνει έναν έλεγχο, γνωρίζοντας βέβαια ότι η παραγωγική διαδικασία που αφορούσε τη γραμμή παραγωγής γευμάτων για τα σχολεία δεν θα ήταν ανοιχτή γιατί αυτά γίνονται κάθε μέρα, καθημερινές. Παρ’ όλα αυτά πήγαμε το Σάββατο και οργανώναμε κλιμάκιο να πήγαινε και να βλέπαμε γενικά το πώς λειτουργεί η επιχείρηση κατά τη διάρκεια της διαδικασίας παραγωγής των γευμάτων. Δυστυχώς βέβαια μετά από αυτό το τραγικό συμβάν, προφανώς οι δικές μας ενέργειες ακυρώνονται».
Αυτά συνέβησαν στη Λαμία τις προηγούμενες ημέρες. Η ιδιωτική πρωτοβουλία έδωσε τα διαπιστευτήρια της σε έναν ακόμη τομέα. Η «υγιής επιχειρηματικότητα» με την οποία μας ζαλίζουν καθημερινά τα στελέχη της ΝΔ αποκαλύφθηκε πως αποτελείται από μπίζνες με το Δημόσιο μέσω σχέσεων με κορυφαίους υπουργούς και από κυνήγι του κέρδους μέσω εγκληματικής αδιαφορίας για τις ζωές των ανθρώπων.
Προκλητικός Γιαννίτσης
Ο Γιαννίτσης έβγαλε την παρακάτω προκλητική ανακοίνωση:
«Δεν προκύπτει από πουθενά ότι αυτά τα περιστατικά έχουν σχέση με εμάς. Δεν προκύπτει κάτι τέτοιο ούτε από το νοσοκομείο της Λαμίας, στο οποίο πήγαν 3 κρούσματα με ιογενή γαστρεντερίτιδα. Τα περιστατικά αυτά δεν είχαν καμία σχέση με δηλητηρίαση, δεν είχαν σχέση με την σίτιση. Έχουμε στεναχωρηθεί και το ψάχνουμε, είμαστε υπεύθυνοι και αυστηρά σοβαροί. Δίνουμε 2.500 μερίδες φαγητό κάθε μέρα, είμαστε 30 χρόνια στον χώρο και κάνουμε αυτή την δουλειά».
Το ένα ψέμα μετά το άλλο. Οι ανακοινώσεις του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας είναι ξεκάθαρες: πρόκειται για τροφική δηλητηρίαση. Οι φωτογραφίες των γευμάτων που βγήκαν στο φως της δημοσιότητας είναι επίσης ξεκάθαρες. Τα δείγματα ήταν θετικά στο βακτήριο του σταφυλόκοκκου. Εξάλλου, μόλις πέρυσι στην εταιρεία «Γιαννίτσης Logistics» έγιναν δυο φορές συστάσεις για διορθωτικές ενέργειες από το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας κατά την προμήθεια γευμάτων και νωπών λαχανικών.
Ο Γιαννίτσης είναι βιομήχανος και έχει αναλάβει πλήθος συμβάσεων του δημοσίου στη Στερεά Ελλάδα. Ο καθαρός τζίρος του Ομίλου εταιρειών «Γιαννίτσης Group» για το 2022 κινήθηκε στα 7,8 εκατ. ευρώ(ενώ το 2021 ήταν στα 5,8 εκατ. ευρώ). Ανάμεσα στις δουλειές του δημοσίου που έχει αναλάβει βρίσκονται το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, σχολεία σε περιοχές της Φθιώτιδας, της Άμφισσας, του Καρπενησίου, και του Δομοκού, το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, το κατάστημα κράτησης Δομοκού Φθιώτιδας, το Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδας στη Λαμία, στην Άμφισσα και στο Καρπενήσι, κα.
Τι γίνεται με τα σχολικά γεύματα;
Στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ (Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που είναι υπεύθυνος για τα σχολικά γεύματα) διαβάζουμε ότι:
«μέσω του προγράμματος των Σχολικών Γευμάτων διανέμονται καθημερινά σε 217.267 μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ζεστά γεύματα σε όλη την επικράτεια.
Η επιλογή των επιχειρήσεων που υλοποιούν το πρόγραμμα σχολικών γευμάτων του ΟΠΕΚΑ, γίνεται μέσω ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού, ο οποίος ορίζει αυστηρές προδιαγραφές και στάδια ελέγχου κατά τη διαδικασία παρασκευής, συσκευασίας και διανομής των γευμάτων.»
Η πραγματικότητα βέβαια είναι διαφορετική. Όπως φάνηκε στην περίπτωση της Λαμίας, ούτε αυστηρές προδιαγραφές, ούτε έλεγχος των γευμάτων φαίνεται να υπάρχει. Εύλογα αναρωτιέται κανείς αν υπάρχουν αντίστοιχα παραδείγματα και σε σχολεία άλλων περιοχών.
Φαίνεται ότι ένας θεσμός αναγκαίος για χιλιάδες οικογένειες σε όλη τη χώρα, καταλήγει να είναι μπίζνα για κολλητούς της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Sterea News»:
«Η δουλειά με τα σχολικά τρόφιμα που μοιράζονται σε περισσότερα από 1.500 σχολεία σε όλη την Ελλάδα με ευθύνη του ΟΠΕΚΑ και του Υπουργείου που ελέγχει η κ. Ζαχαράκη, είναι προϋπολογισμού 75 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες η δουλειά έχει μοιραστεί με εσωτερική συνεννόηση των εταιρειών σε 5 «εργολάβους» τροφίμων και αλίμονο αν κάποιος μπει ανάμεσα τους».
Τι πρέπει να γίνει
Ο θεσμός των σχολικών γευμάτων ξεκίνησε το 2016. Αρχικά αφορούσε μαθητές φτωχών και ευάλωτων περιοχών. Σύντομα επεκτάθηκε πανελλαδικά και σε περιοχές που δεν θα χαρακτηριζόταν φτωχές.
Στη σχετική λίστα που υπάρχει στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ αναφέρονται πλέον σχολεία περιοχών όπως Χαλάνδρι, Καισαριανή, Ζωγράφου, Νέο Φάληρο, Ηλιούπολη, Ηράκλειο Κρήτης, Χανιά, Συκές Θεσ/νίκης, κοκ.
Η κα Ζαχαράκη σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου ανέφερε πως υπάρχουν κοινωνικοοικονομικά κριτήρια για την ένταξη σχολείων στο πρόγραμμα. Όμως, όσο και αν ψάξαμε, δεν βρήκαμε αυτά τα κριτήρια σε κανένα ΦΕΚ, οπότε προκύπτει το ερώτημα, ποιος και με τι τρόπο αποφασίζει ποια σχολεία θα είναι ωφελούμενα και ποια όχι;
Βέβαια, είναι έτσι και αλλιώς λάθος να γίνονται υπολογισμοί που τσουβαλιάζουν εισοδηματικά τους κατοίκους ενός δήμου. Σε κανέναν δήμο δεν υπάρχουν μόνο πλούσιοι ή μόνο φτωχοί. Τα εισοδηματικά κριτήρια έχουν νόημα όταν αφορούν κάθε οικογένεια και όχι ολόκληρους δήμους.
Η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) σωστά διεκδικεί την καθολική επέκταση του θεσμού των σχολικών γευμάτων σε όλους τους μαθητές/τριες όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης. Όταν σπαταλούνται τόσα εκατομμύρια ευρώ σε λίστες Πέτσα, «παροχές» σε ημέτερους, υπέρογκους εξοπλισμούς, κτλ, μπορούν να βρεθούν λεφτά για κάτι τόσο σημαντικό!
Η καθολική επέκταση του θεσμού δεν θα είναι μόνο μια οικονομική ανακούφιση για τους γονείς. Μπορεί να λειτουργήσει απελευθερωτικά και σε επίπεδο χρόνου που χρειάζεται για την προετοιμασία του φαγητού των παιδιών. Τέλος, μπορεί να έχει σημαντική θετική επίδραση όσον αφορά τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών.
Για να γίνουν όλα αυτά βέβαια τα σχολικά γεύματα πρέπει να είναι ποιοτικά, και αυτό απαιτεί να σταματήσει το μοντέλο των συμβάσεων με τους αεριτζήδες της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας».
Η ευθύνη για την παροχή των γευμάτων πρέπει να περάσει στους Δήμους με αντίστοιχη αύξηση της κρατικής χρηματοδότης. Ήδη σε κάποιους Δήμους υπάρχει μια σχετική εμπειρία και υποδομή όσον αφορά την παροχή γευμάτων σε παιδικούς σταθμούς. Θα μπορούσαν να δημιουργηθούν μαγειρεία σε επίπεδο Δήμων που να τροφοδοτούν τα σχολεία. Βέβαια, η κατεύθυνση πρέπει να είναι σταδιακά να υπάρχει μαγειρείο με προσωπικό και αντίστοιχες υποδομές σε κάθε σχολικό συγκρότημα.
Οι Δήμοι θα μπορούσαν να αυξήσουν την ποιότητα και να μειώσουν το κόστος κάνοντας συμφωνίες με τοπικούς παραγωγούς, συνεταιρισμούς, κτλ.
Όπως και να έχει, πρέπει να παλέψουμε να δημιουργηθούν επιτροπές ελέγχου ποιότητας των σχολικών γευμάτων με αντιπροσώπους από συλλόγους γονέων, συλλόγους καθηγητών, συμβούλια μαθητών και επιτροπές διατροφολόγων.
Η διατροφή των παιδιών είναι κάτι πολύ σοβαρό για να το αφήσουμε στα χέρια αυτών που βάζουν το κέρδος πάνω από την υγεία των ανθρώπων!