Σάββατο 6/11: Παγκόσμια ημέρα δράσης – Να αλλάξουμε το σύστημα, όχι το κλίμα

Δημοσιεύουμε ανακοίνωση της πρωτοβουλίας «Μας σκάβουν τον λάκκο»

Το Σάββατο 6 Νοέμβρη διαδηλώνουμε σε όλον τον κόσμο για την προάσπιση του περιβάλλοντος, ενάντια στην κλιματική κρίση. 6 Νοέμβρη είναι η μέρα που οι κυβερνήσεις όλου του πλανήτη, υπεύθυνες για την καταστροφή του, συνεδριάζουν στη Γλασκώβη στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα. 

Είμαστε σήμερα στον 1,1 βαθμό Κελσίου πάνω από τη μέση θερμοκρασία της προβιομηχανικής εποχής και τα σημάδια αυτής της αλλαγής είναι πλέον ορατά στην καθημερινότητά μας. Οι φωτιές, οι πλημμύρες, οι παρατεταμένοι καύσωνες το αποδεικνύουν αυτό. Και όμως, αυτά δεν είναι τα χειρότερα. Οι επιστήμονες διεθνώς προειδοποιούν ότι αν η υπερθέρμανση φτάσει στους 2 ή 3 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή η ανθρωπότητα θα ζήσει φαινόμενα αποκάλυψης. 

Όλες οι σύνοδοι των ηγετών του πλανήτη έχουν καταλήξει σε φιάσκο. Το 1997 η σύνοδος του Κιότο υποτίθεται θα περιόριζε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου προκειμένου να μην φτάσουμε στην υπερθέρμανση του 1.5 βαθμού Κελσίου. 25 χρόνια μετά τίποτα δεν έχει γίνει. Το ίδιο ισχύει και με τη Συμφωνία του Παρισιού το 2015. Το ίδιο θα γίνει και με τη Γλασκώβη και ήδη τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης διεθνώς προετοιμάζουν το κλίμα μιλώντας για «απογοήτευση» στη Γλασκώβη επειδή δεν αναμένεται να παρθεί κανένα συγκεκριμένο μέτρο.

Και δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς. Αυτοί που έχουν την ευθύνη για την καταστροφή του περιβάλλοντος σε παγκόσμια κλίμακα δεν μπορούν και δεν θέλουν να βρουν τη λύση για την προάσπισή του. Ενδεικτικά:

 • Το διοξείδιο του άνθρακα και το μεθάνιο έχουν φτάσει σε ιστορικά ρεκόρ
 • Το λιώσιμο των πάγων δεν έχει ιστορικό προηγούμενο
 • Η άνοδος της στάθμης των θαλασσών απειλεί πια 1 δις ανθρώπους που ζουν σε παράκτιες περιοχές
 • Οι πνεύμονες του πλανήτη, όπως ο Αμαζόνιος, που λειτουργούν ως «απορροφητήρες» του διοξειδίου του άνθρακα καταστρέφονται συστηματικά
 • Την ίδια ώρα που αυξάνονται οι ρύποι καταστρέφονται τα δάση, οι ωκεανοί και τα οικοσυστήματα που από μόνα τους θα μπορούσαν να περιορίσουν ουσιαστικά την έκταση του προβλήματος.

Πέρα από όλα αυτά ο τρόπος που το καπιταλιστικό σύστημα διαχειρίζεται την ενέργεια εντείνει την καταστροφή. Μέχρι το 2019 το 84% της ενέργειας του πλανήτη παραγόταν από ορυκτά καύσιμα, ενώ το πρώτο 6μηνο του 2021 σημειώθηκε νέο ρεκόρ εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Σήμερα φορολογούν τα ορυκτά καύσιμα με αποτέλεσμα το κόστος τους για τα φτωχά λαϊκά στρώματα να εκτοξεύεται και επιδοτούν της Βιομηχανικές ΑΠΕ κατακλύζοντας τα βουνά, τα δάση και τις θάλασσες με τερατώδη κατασκευάσματα που καταστρέφουν τα οικοσυστήματα που απορροφούν και δεσμεύουν το διοξείδιο του άνθρακα. Και όλα αυτά στο όνομα της διάσωσης του περιβάλλοντος!

Η ελληνική κυβέρνηση, η τουρκική, η κυπριακή έχουν ευθύνη για αυτήν την κατάσταση. Το ζήσαμε με τις τεράστιες πυρκαγιές στις τρεις χώρες το καλοκαίρι, το ζούμε τώρα με τις πλημμύρες. Το βλέπουμε να συμβαίνει με τους τεράστιους λογαριασμούς για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, το βλέπουμε με τις τεράστιες ανεμογεννήτριες που έχουν γεμίσει την ελληνική ύπαιθρο, χωρίς κανένα σχέδιο και διαβούλευση.

Οι κυβερνήσεις και οι μεγάλες εταιρίες δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα γιατί αυτές το δημιούργησαν. Αυτός που μπορεί είναι το ίδιο το περιβαλλοντικό κίνημα που αναπτύσσεται διεθνώς. Οι κινητοποιήσεις στις 6 Νοέμβρη μπορούν να συμβάλουν στο χτίσιμό του και στο να ενώσουν τις φωνές που διεκδικούν αποφασιστικά μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και για την ανακοπή της κλιματικής κρίσης. 

Στηρίζουμε τα καλέσματα για τις 6 Νοέμβρη 

 • Αθήνα, Σύνταγμα 2μμ
 • Θεσσαλονίκη,  Καμάρα 12 μμ
 • Χανιά, πλατεία Αγοράς 12 μμ
 • Ηράκλειο Κρήτης , πλατεία Ελευθερίας 12 μμ
 • Βόλος, πλατεία Αγίου Νικολάου 12 μμ
 • Πάτρα, πλατεία Γεωργίου 12 μμ
 • Κέρκυρα, πλατεία Ανουντσιάτας 12μμ
 • Ξάνθη, κεντρική πλατεία 12 μμ
 • Γιάννενα, Περιφέρεια 12 μμ

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,280ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα