Σαρκοζί: Φτάνει πια! Όχι στην καταστολή! Όχι στο ρατσισμό!

Στις 28 Οκτωβρίου, δύο νέοι από το Clichy, ο ένας 15 ετών και ο άλλος 17, πέθαναν από ηλεκτροπληξία όταν κρύφτηκαν σε έναν υποσταθμό ηλεκτρικής ενέργειας. Επέστρεφαν ήσυχα στο σπίτι τους έπειτα από έναν αγώνα ποδοσφαίρου. Στον δρόμο όμως έπεσαν πάνω σε έναν έλεγχο της αστυνομίας. Όπως δήλωσαν πολλοί κάτοικοι των προαστίων, αυτό είναι ένα από τα λίγα δικαιώματα που έχει κάποιος που ζει σε μια φτωχή γειτονιά: ελέγχους από την αστυνομία όποτε αυτή «επισκέπτεται» την γειτονιά.

Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν όταν ο Σαρκοζί, υπουργός εσωτερικών, πρόσβαλε τους νέους των προαστίων, αποκαλώντας τους «αποβράσματα» και «αλήτες» και λέγοντας πως αυτές οι γειτονιές «θα πρέπει να καθαριστούν με μάνικα».

Το γεγονός ότι το σύνολο των γεγονότων συνέβησαν στις υποβαθμισμένες συνοικίες (στο Seine-Saint Denis, Yvelines…) δεν είναι μια τυχαίο. Ο Σαρκοζί και ο Βιλπέν άφησαν τις συνοικίες μέσα στη δυστυχία και την εγκατάλειψη και αύξησαν τα ρατσιστικά μέτρα και τις διακρίσεις. Αυτοί είναι οι υπεύθυνοι για το μεγάλο ποσοστό ανεργίας, για την έλλειψη αξιοπρεπούς στέγασης, για το κλείσιμο του ταχυδρομείου και των δρομολογίων των λεωφορείων, για την αύξηση του κόστους ζωής. Ο θυμός των κατοίκων αυτών των συνοικιών είναι λογικός και δικαιολογημένος. Είναι ένας θυμός ενάντια σε ένα σύστημα που γεννά τη δυστυχία, τον αποκλεισμό και τη βία.

Αυτό που θέλουν οι Σαρκοζί και Βιλπέν, είναι μια κοινωνία όπου οι πλούσιοι θα συνεχίσουν να πλουτίζουν και να γεμίζουν τις τσέπες τους, ενώ οι εργαζόμενοι και οι νέοι θα προσπαθούν να επιζήσουν. Για να καταφέρουν να επιβάλλουν τις φιλελεύθερες πολιτικές τους, εφαρμόζουν πολιτικές εναντίων της νεολαίας, ρατσιστικές και καταπιεστικές. Στόχος τους είναι να μας διαιρέσουν ώστε να μπορούν να μας εκμεταλλευτούν καλύτερα.

Ενάντια σε Σιράκ-Βιλπέν-Σαρκοζί: νέοι, εργαζόμενοι,
άνεργοι, Γάλλοι ή μετανάστες, άντρες ή γυναίκες,

όλοι μαζί!

Όμως, οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι των συνοικιών δεν πρέπει να γίνουν στόχος αυτής της βίας. Και αυτό γιατί αυτοί είναι τα πρώτα θύματα του συστήματος και των πολιτικών της κυβέρνησης. Το ίδιο ισχύει και για τους πυροσβέστες και τους εργαζόμενους στα επείγοντα περιστατικά. Ο αγώνας ενάντια στον Σαρκοζί και την αστυνομία του δεν μπορεί να γίνει καίγοντας αυτοκίνητα και επιχειρήσεις. Αυτό ενισχύει τις ρατσιστικές και αντιδραστικές ιδέες, και την αδιαλλαξία και δίνει επιχειρήματα στην κυβέρνηση για να αυξήσει την καταστολή.

Οι πραγματικοί υπεύθυνοι είναι η κυβέρνηση και το σύστημα που αυτή υπερασπίζεται. Ενάντια σε αυτό, χρειάζεται μια συλλογική και οργανωμένη απάντηση. Είναι καθήκον των κατοίκων των συνοικιών να οργανωθούν για να επανέλθει η ηρεμία, οργανώνοντας συνελεύσεις των συνοικιών όπου όλοι θα μπορούν να εκφραστούν και, επίσης, οργανώνοντας διαδηλώσεις ενάντια στις προκλήσεις της αστυνομίας.

Να οργανωθούμε για να αλλάξουμε το σύστημα

Αυτό που θέλουμε είναι πραγματικές δουλειές, αξιοπρεπής στέγαση, ποιοτικές και δωρεάν δημόσιες υπηρεσίες. Αυτή δεν είναι η πολιτική της κυβέρνησης σήμερα. Αντίθετα, ιδιωτικοποιεί τις δημόσιες υπηρεσίες, στέλνει τα CRS (γαλλικά ΜΑΤ) ενάντια στους κατοίκους των προαστίων ή ενάντια στις απεργίες των εργαζομένων και λειτουργεί προς όφελος των καπιταλιστών.

Αυτή είναι η πολιτική του καπιταλισμού, που δεν υπηρετεί παρά μόνο έναν νόμο- αυτόν του κέρδους. Και αν η κυβέρνηση κατάφερε να περάσει αυτές τις πολιτικές είναι γιατί οι συλλογικοί αγώνες των νέων και των εργαζομένων δεν ήταν αρκετά μαζικοί και αποφασιστικοί. Πρέπει να διαδηλώσουμε για να δείξουμε ότι εμείς που διαφωνούμε με αυτές τις πολιτικές είμαστε η πλειοψηφία.

Χρειαζόμαστε ένα μαχητικό κόμμα των εργαζομένων και της νεολαίας, ένα κόμμα που θα μπορεί να οργανώσει πραγματικά την πάλη ενάντια στη δυστυχία, τον ρατσισμό και τον αποκλεισμό.

Η Gauche Revolutionnaire (CWI- Γαλλία) μάχεται για ένα τέτοιο κόμμα. Για να δώσει ένα τέλος στον καπιταλισμό, για τον πραγματικό σοσιαλισμό: μια κοινωνία της οποίας η οικονομία θα είναι κάτω από τον δημοκρατικό έλεγχο των εργαζομένων, που θα ικανοποιεί τις ανάγκες όλων μας και όχι της μειοψηφίας.

Σιράκ-Βιλπέν-Σαρκοζί, φτάνει πια!

Έξω τα CRS από τις συνοικίες!

Ενάντια στο ρατσισμό και τις διακρίσεις!

Για πραγματικές δουλειές, αξιοπρεπή στέγαση, δωρεάν και ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες για όλους!

Gauche Revolutionnaire (CWI- Γαλλία)

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα