Περίοδος εξετάσεων και οι μαθητές της Γ΄ λυκείου αγωνίζονται για να περάσουν σε κάποια σχολή. Οι μαθητές των πιο πλούσιων περιοχών πέρασαν όλη τη χρονιά στα φροντιστήρια για να είναι όσο το δυνατόν καλύτερα προετοιμασμένοι για τις πανελλήνιες. Τι γίνεται όμως με τους μαθητές των περιοχών με χαμηλό δείκτη ανάπτυξης; Βασικά, τίποτα.
Η έρευνα του Κέντρου Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ που μελέτησε τις βαθμολογικές επιδόσεις αποφοίτων της Γ΄ λυκείου που συμμετείχαν πέρσι στις πανελλήνιες και τα συνέκρινε ανά περιφέρεια σε όλη τη χώρα έδειξε πως τα πράγματα για τους μαθητές αυτούς γίνονται όλο και πιο δύσκολα: περίπου 20.000 μαθητές κυρίως από υποβαθμισμένες περιοχές υπολογίζεται πως θα μείνουν εκτός της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης του χρόνου που θα εφαρμοστεί το μέτρο της βαθμολογικής βάσης (10). Ακόμα, ο βαθμός επιτυχίας των υποψηφίων και οι πιθανότητες πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση συνδέονται άμεσα με το βαθμό της οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής από την οποία προέρχονται.
Τα 10.737 μόρια είναι η πανελλήνια μέση τιμή μορίων πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι νομοί που βρίσκονται κάτω από αυτή τη μέση τιμή είναι περιοχές με χαμηλή ανάπτυξη, υψηλή ανεργία, κλιμακούμενη αποβιομηχάνιση και χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα είτε περιοχές με υψηλό ποσοστό τουριστικής δραστηριότητας (κυρίες νησιωτικές).
Αν εγώ, που μένω στον Περισσό, πιστεύω πως τελικά ίσως καταφέρω να περάσω μόνο στο ΤΕΙ Ληξουρίου (το οποίο έχει βάση 9,5), τι θα πιστεύει για τον εαυτό του κάποιος άλλος μαθητής που μένει στο Πέραμα ή σε κάποιο νησί του Αιγαίου;…
Δρόσου Άννα, 6ο Ε. Λύκειο Ν. Ιωνίας