Σάμος: ΟΧΙ των κατοίκων στα πεδία βολής

Πεδία βολής στη Σάμο υπάρχουν αρκετά, αλλά η στρατιωτική ηγεσία και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αποφάσισαν ότι δεν φτάνουν.

Με το πρόσχημα του "κινδύνου εξ Ανατολών" επιλέγουν να στρατιωτικοποιήσουν το νησί, μιας και αναπτυξιακή πολιτική δεν τους περισσεύει.

Προγραμμάτισαν λοιπόν ένα μεγάλο πεδίο βολής "καμπύλης τροχιάς" για βαρέα όπλα, στην περιοχή Νησί του δήμου Βαθέος, που είναι ένας τόπος κατοικημένος, αναπτυσσόμενος και με μεγάλη φυσική ομορφιά.

Οι κάτοικοι της περιοχής αντέδρασαν, έφτιαξαν Επιτροπή Αγώνα και κάλεσαν όλους τους φορείς του νησιού να συμμετέχουν σ’ αυτή. Ανταποκρινόμενοι, σαν μέλη του τοπικού Κοινωνικού Φόρουμ, συμμετείχαμε με 2 εκπροσώπους μας. Καλέστηκε και το τοπικό Εργατικό Κέντρο που ελέγχεται από το ΚΚΕ, αλλά αποχώρησε στην πρώτη σύσκεψη με το σκεπτικό ότι "οι κινητοποιήσεις είναι τοπικιστικού χαρακτήρα"! Εμείς υποστηρίξαμε τη θέση "πουθενά στην Σάμο πεδίο βολής" με δημόσιες ανακοινώσεις και διάλογο με τους κατοίκους.

Όταν αναγγέλθηκαν οι ημερομηνίες για τις βολές από την ταξιαρχία Σάμου, η Επιτροπή Αγώνα μαζί με το δήμο της περιοχής, που αναγκάστηκε να συμμετέχει στις κινητοποιήσεις παίρνοντας θέση κατά του πεδίου βολής στην περιοχή του, αποφασίστηκε από κοινού να αποκλειστεί η περιοχή και να εμποδιστεί ο στρατός να πραγματοποιήσεις τις βολές.

Κινητοποιήθηκαν οι εθελοντές πυροσβέστες, τα μηχανήματα του δήμου, μαζί με τους κατοίκους που ξενύχτησαν 2 βράδια στο βουνό.

Όταν ο αγώνας των κατοίκων πήρε διαστάσεις και εμφανίστηκαν ΜΑΤ, αστυνομικοί, κάμερες και δημοσιογράφοι, εμφανίστηκε την τελευταία στιγμή και η ηγεσία του τοπικού ΚΚΕ προσπαθώντας να καπελώσει τον αγώνα των κατοίκων.

Τελικά ο αγώνας είχε αποτέλεσμα, καθώς – έστω και προσωρινά – έγινε δυνατό να ανασταλούν οι βολές και να πιεστεί η Νομαρχία να αποφασίσει από κοινού με τους 4 δημάρχους του νησιού ότι δεν θέλουν μεγάλο πεδίο βολής στην Σάμο.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,245ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,003ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα