Σάμος: Κίνηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα – Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες

Μετά από επίσκεψη της Κίνησης στην Αστυνομική Διεύθυνση Σάμου, διαπιστώσαμε ότι στα κρατητήρια της Ασφάλειας κρατούνται τρεις αλλοδαποί, εκ των οποίων οι δύο είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι ηλικίας 17 ετών από την Παλαιστίνη και το Αφγανιστάν. Κατά τη διάρκεια της κράτησής τους οι ανήλικοι – για 25 μέρες ο ένας και 7 μέρες ο άλλος – δεν είχαν ποτέ προαυλιστεί και δεν είχαν δει ποτέ το φως της ημέρας. Επιπλέον, δεν είχαν λάβει καμία υποστήριξη και φροντίδα, όπως δικαιούνται ως ασυνόδευτοι ανήλικοι.

Ζητήσαμε να μεταφερθούν στο Κέντρο Υποδοχής Ανηλίκων στην Λέσβο προσωρινά και στο κέντρο κράτησης Σάμου, επειδή οι συνθήκες κράτησης τους στα κρατητήρια της Ασφάλειας ήταν απαράδεκτες.

Την 10/4/2009 οι ανήλικοι μεταφέρθηκαν επιτέλους στο Κέντρο Κράτησης. Μέχρι σήμερα κανείς δεν έχει μεταφερθεί στο Κέντρο υποδοχής στην Μυτιλήνης.

Σημειώνουμε ότι κατά πάγια τακτική των αστυνομικών αρχών στη Σάμο εις βάρος των νεοεισερχόμενων ασυνόδευτων ανηλίκων εκδίδεται απόφαση απέλασης και κράτησης. Η τακτική αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις διατάξεις του ΠΔ 220/2007, σύμφωνα με το οποίο οι ασυνόδευτοι ανήλικοι χρήζουν ιδιαίτερης μέριμνας και φροντίδας.

Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής είναι οι ανήλικοι να παραμένουν για πολύ μεγάλα διαστήματα κρατούμενοι (Κάποιες φορές περισσότερο και από 3 μήνες).

Η ως άνω τακτική παραβιάζει βασικά δικαιώματα των ασυνόδευτων ανηλίκων και οδηγεί στο εξής παράδοξο:να κρατούνται οι ασυνόδευτοι ανήλικοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ακόμη και από τους ενήλικες πρόσφυγες και πολλές φορές, όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση, σε συνθήκες απάνθρωπες και ταπεινωτικές.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,281ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα