Σάμα Σαγουάντ: «Οι σοσιαλιστικές πολιτικές ήρθαν για να μείνουν»

Σύντομα μετά την επανεκλογή της στο Συμβούλιο της Πόλης του Σιάτλ, η συντρόφισσα Σάμα Σαγουάντ έστειλε το ακόλουθο μήνυμα σε διήμερο συζητήσεων που οργάνωσε το «Σοσιαλιστικό Κόμμα – CWI»(αδελφή οργάνωση του  «Ξ») στο Λονδίνο και στο οποίο συμμετείχαν γύρω στα 1.000 άτομα. 

Σύντροφοι, συντρόφισσες,

Με μεγάλη χαρά σας στέλνω τους θερμούς συντροφικούς χαιρετισμούς της «Σοσιαλιστικής Εναλλακτικής» από τις ΗΠΑ.

Την προηγούμενη εβδομάδα κερδίσαμε τη μάχη της επανεκλογής μέλους της «Σοσιαλιστικής Εναλλακτικής» στο Συμβούλιο της Πόλης του Σιάτλ. Πρόκειται για μια ιστορική νίκη για τους εργαζόμενους στο Σιάτλ, αλλά και σε ολόκληρες τις ΗΠΑ.

Ένας πραγματικός στρατός 600 εθελοντών που προέρχονται από την εργατική τάξη και 30 εργατικά σωματεία νίκησαν τις συνδυασμένες δυνάμεις των μεγάλων επιχειρήσεων και του πολιτικού κατεστημένου που εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους.

Η αντίπαλος μου είχε την οικονομική στήριξη εκατομμυριούχων και στελεχών επιχειρήσεων όπως η Microsoft, η Amazon.com και η Alaska Airlines, κάθε επιχείρησης που αντιτάχθηκε στο κίνημα που διεκδικούσε 15 δολάρια την ώρα ως κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα τον περασμένο χρόνο, των επιχειρηματικών συμφερόντων που προσπαθούν να πλήξουν το συνδικαλισμό και τα εργατικά δικαιώματα, όπως η Ένωση Ιδιοκτητών Εστιατορίων της Ουάσινγκτον και η Ένωση Ξενοδόχων. Στηρίχθηκε επίσης από το κατασκευαστικό λόμπι που βλέπει τα κέρδη του να αυξάνονται, την ώρα που οι πολλοί εργαζόμενοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πόλη λόγω των εξωφρενικών τιμών στα ενοίκια. Η εκστρατεία της είχε τη στήριξη τόσο των Ρεπουμπλικάνων, όσο και πλούσιων Δημοκρατικών.

Αντίθετα εμείς, οργανώσαμε μια εκστρατεία ενάντια στα επιχειρηματικά συμφέροντα με γνώμονα τα συμφέροντα των εργαζομένων που δεν πήρε ούτε σεντ από τις μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά χρηματοδοτήθηκε αποκλειστικά από εργαζόμενους και το εργατικό κίνημα.

Η μνημειώδους κλίμακας εκστρατεία που απλώθηκε στη βάση της κοινωνίας, είναι μια απόδειξη της δίψας των Αμερικανών εργαζόμενων για μια καθαρή εναλλακτική απέναντι στις διεφθαρμένες πολιτικές τόσο των Δημοκρατικών, όσο και των Ρεπουμπλικάνων.

Αντανακλά επίσης τον τρόπο με τον οποίο η «Σοσιαλιστική Εναλλακτική» κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας του Σιάτλ: αξιοποιώντας τη θέση στο Συμβούλιο της Πόλης υπερασπιζόμενη χωρίς σταματημό τα δικαιώματα όλων όσων το σύστημα έχει περιθωριοποιήσει.

Μέσα στα δύο χρόνια της πρώτης μας θητείας στο Συμβούλιο, καταφέραμε

  • να κερδίσουμε το αίτημα για 15 δολάρια την ώρα στον ιδιωτικό τομέα,
  • παλέψαμε με επιτυχία και αποτρέψαμε νέες αυξήσεις των ενοικίων στις δημόσιες-εργατικές κατοικίες,
  • πετύχαμε να κατευθυνθούν εκατομμύρια δολάρια του προϋπολογισμού της πόλης σε υπηρεσίες για τους κατοίκους της,
  • συμμετείχαμε ενεργά στην ιστορική απεργία των εκπαιδευτικών
  • και παίξαμε τον κεντρικό ρόλο ώστε να αντικατασταθεί η «ημέρα του Κολόμβου» από την «Ημέρα των Ιθαγενών».

Αποδείξαμε ότι η εκλογή ενός ανθρώπου που μιλά στο όνομα του Σοσιαλισμού σε μια από τις μεγαλύτερες πόλεις των ΗΠΑ δεν ήταν ένα στιγμιαίο γεγονός, αλλά αντίθετα, οι σοσιαλιστικές πολιτικές ήρθαν στο Σιάτλ για να μείνουν!

Δώσαμε μια γνήσια σοσιαλιστική έκφραση στη βαθιά απογοήτευση και την οργή των λαϊκών στρωμάτων για την οικονομική ανισότητα, το ρατσισμό, το σεξισμό. Παλεύουμε ενάντια στους μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων για να επιβληθεί έλεγχος στις τιμές των ενοικίων. Απαιτούμε οι μεγάλες κατασκευαστικές επιχειρήσεις να φορολογηθούν ώστε να βρεθούν οι πόροι για ένα μαζικό πρόγραμμα φτηνών αξιοπρεπών κατοικιών και μαζικής μεταφοράς.

Αυτή η επιτυχία συμπίπτει χρονικά με τον αυξανόμενη απήχηση της εκστρατείας του Μπέρνι Σάντερς ο οποίος προβάλλει τον εαυτό του σαν ένα σοσιαλιστή υποψήφιο για τις εκλογές για την προεδρία των ΗΠΑ. Ο Μπέρνι Σάντερς καλεί σε «πολιτική επανάσταση ενάντια στους δισεκατομμυριούχους» και αρνείται τη χρηματοδότηση από τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Με αυτή τη στάση βοηθάει να έρθει στο προσκήνιο η συζήτηση για τις σοσιαλιστικές ιδέες. Όμως, δυστυχώς, ο Μπέρνι Σάντερς εντάσσει αυτή του την εκστρατεία στα πλαίσια της μάχης για την ηγεσία στο εσωτερικό των «Δημοκρατικών» – και οι «Δημοκρατικοί» δεν είναι παρά ένα κόμμα που κυριαρχείται από τα συμφέροντα που ο Σάντερς προσπαθεί να αντιπαλέψει.

Την ίδια στιγμή, η εντυπωσιακή νίκη του Τζέρεμι Κόρμπιν στη μάχη για την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος στη Βρετανία δείχνει ότι η δυσαρέσκεια απέναντι στους πολιτικούς υπαλλήλους του κεφαλαίου είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Αυτό ανοίγει παντού νέες δυνατότητες για όσους παλεύουν ουσιαστικά και με συνέπεια για το σοσιαλισμό, για μια πραγματική εναλλακτική απέναντι στις βάρβαρες επιθέσεις του καπιταλισμού ενάντια στους εργαζόμενους.

Η «Επιτροπή για Εργατική Διεθνή» (CWI) διαθέτει αυτή τη θέληση καθώς και τα όπλα της καθαρής ανάλυσης και του προγράμματος που μπορούν να οδηγήσουν σε νικηφόρες μάχες. Η «Σοσιαλιστική Εναλλακτική» στις ΗΠΑ, όπως κι εσείς στη Βρετανία, περιμένει με ανυπομονησία τις επιτυχίες των συντρόφων μας στις ιρλανδικές εκλογές, που θα ακολουθήσουν το σκληρό τους αγώνα ενάντια στην καταπίεση και το μισητό τέλος ύδρευσης που προσπαθεί να επιβάλει η ιρλανδική κυβέρνηση.

Σας εύχομαι ένα επιτυχημένο διήμερο συζητήσεων και κάθε επιτυχία στους αγώνες σας. 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,221ΥποστηρικτέςΚάντε Like
998ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,114ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
420ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα