Σάββατο 31 Γενάρη – Πανευρωπαϊκή ημέρα δράσης ενάντια στο ρατσισμό

Ανακοίνωση της Νεολαίας Ενάντια στο Ρατσισμό στην Ευρώπη – ΥRΕ

Στις 31 Γενάρη αντιρατσιστικές και οργανώσεις μεταναστών από όλη την Ευρώπη, μαζί με το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ, οργανώνουν Πανευρωπαϊκή μέρα δράσης ενάντια στο ρατσισμό. Από την Μαδρίτη ως την Ρώμη κι από το Παρίσι ως το Βερολίνο με πορείες, συγκεντρώσεις, εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, παγκοσμιοποιούμε την αντίσταση.

Μαζί τους κι εμείς εδώ, το τμήμα της YRE στην Ελλάδα, το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ, κοινότητες μεταναστών, το Φόρουμ Μεταναστών, αντιρατσιστικές οργανώσεις, η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, η ΠΟΕΔΗΝ, η ΟΛΜΕ και άλλες συνδικαλιστικές ενώσεις, αριστερά κόμματα και οργανώσεις.

– Μόνο 28 (!!) πρόσφυγες πήραν άσυλο το 2003 στην Ελλάδα, σε σύνολο σχεδόν 9.000 αιτήσεων!! Η πλειοψηφία προέρχονταν από Ιράκ, Αφγανιστάν, Τουρκία. Αντίστοιχα οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια συρρικνώνουν το άσυλο, εγκαταλείπουν στην αθλιότητα τα κέντρα υποδοχής προσφύγων, ευθύνονται για την αύξηση του αστυνομικού αυταρχισμού, βασανιστηρίων, και μαζικών βίαιων απελάσεων (και ανήλικων παιδιών!!) -που πολλές φορές οδήγησαν ακόμα και στον θάνατο!! Οι εμπνευστές της "Ευρώπης-Φρούριο" κυνικά αδιαφορούν για το γεγονός ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες προσπαθούν απεγνωσμένα να ξεφύγουν από πολέμους, πείνα, και δικτατορίες.

– 58 πρόσφυγες μέσα στο 2003 έχασαν τη ζωή τους στα ελληνικά σύνορα (ναρκοπέδια, πνιγμοί κ.λ.π.). Εκατοντάδες έμειναν ανάπηροι και παραπληγικοί… Χιλιάδες δεν προλαβαίνουν καν να καταθέσουν αίτηση για άσυλο, γιατί απελαύνονται πίσω εκεί από όπου προσπάθησαν να ξεφύγουν! Η ελληνική κυβέρνηση αρνείται να εφαρμόσει τη διεθνή συνθήκη για την κατάργηση των ναρκών κατά προσωπικού. Ενώ η σύμβαση της Γενεύης αντιμετωπίζεται από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σαν κουρελόχαρτο. Όσο για τους μετανάστες που ζούνε και εργάζονται στην Ελλάδα δεν έπαψαν στιγμή να αντιμετωπίζουν τον κρατικό ρατσισμό.

Γιατί όταν:

– 500.000 μετανάστες που είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ, δίνουν νέα ζωή στα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης.

– πληρώνουν κανονικά φόρους.

– με την κακοπληρωμένη εργασία τους στηρίζουν την χτυπημένη αγροτική παραγωγή.

– πολλοί μετανάστες δουλεύουν στα Ολυμπιακά έργα (μάλιστα το 40% των νεκρών στα ατυχήματα των Ολυμπιακών έργων είναι μετανάστες).

– ζούν και δουλεύουν εδώ, μαθαίνουν τη γλώσσα, εκπληρώνουν όλες τις υποχρεώσεις τους.

Και παρόλα αυτά:

– Οι άδειες που παίρνουν είναι ληγμένες!!

– Περνούν την μισή τους ζωή στοιβαγμένοι σε ουρές γιατί οι περισσότερες υπηρεσίες του δημοσίου που εξυπηρετούν μετανάστες λειτουργούν με ελάχιστο προσωπικό!

– Η αξιοπρεπής εργασία, μισθός, κοινωνική ασφάλιση αποτελεί άπιαστο όνειρο για τους περισσότερους τους!!

– Δεν έχουν ουσιαστική πρόσβαση στην υγεία και στην παιδεία!

– Αντιμετωπίζουν συνεχείς αστυνομικούς ελέγχους, απελάσεις, αστυνομικό αυταρχισμό. Και ας μην ξεχνάμε την ρατσιστική αυθαιρεσία των ΜΜΕ!

Τότε η "κόλαση" δεν είναι μόνο αυτή που άφησαν πίσω τους, αλλά κι αυτή που βρίσκουν εδώ με την μορφή της εκμετάλλευσης, της καταπίεσης, του ρατσισμού!

Όμως ποιος φταίει για:

– Το βιοτικό επίπεδο Ελλήνων, ευρωπαίων και μεταναστών εργαζομένων που πέφτει;

– Τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη που κλείνουν πετώντας κόσμο στο δρόμο;

– Τα 18 εκ. ανέργων στην Ευρώπη και τα 57 εκ. φτωχών;

– Την ανασφάλεια για το μέλλον;

– Την υποβάθμιση της παιδείας και της υγείας;

– Τους πολέμους, τις δικτατορίες και την πείνα σε τόσες χώρες του κόσμου;

– Την ληστεία του 3ου κόσμου;

Απέναντι τους πρέπει να ορθώσουμε τον κοινό μας αγώνα, Eλλήνων, Eυρωπαίων και ξένων εργαζομένων και νεολαίων, απαιτώντας:

– Όχι στην Ευρώπη-Φρούριο.

– Πραγματική νομιμοποίηση όλων των μεταναστών. Ενιαία άδεια 3ετούς διάρκειας. Απόσυρση της εγκυκλίου για τα 300 ένσημα.

– Πολιτικό άσυλο σε όλους τους πρόσφυγες. Κατάργηση των ναρκοπεδίων. Δημιουργία πραγματικών κέντρων υποδοχής.

– Ίσα δικαιώματα σε ντόπιους και ξένους εργαζόμενους. Ουσιαστική πρόσβαση στην υγεία και στην παιδεία.

– Όχι στις απελάσεις και την καταστολή.

– Κοινοί πανευρωπαϊκοί αγώνες ντόπιων και αλλοδαπών εργαζομένων ενάντια στην καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση της φτώχειας, της ανεργίας, του ρατσισμού και των πολέμων.

</p.υπάρχει>

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα