Ρουμανία: Μαζικές διαδηλώσεις ενάντια στα μέτρα κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ

Στις 19 Μάη, δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι και συνταξιούχοι διαδήλωσαν στους δρόμους του Βουκουρεστίου, πρωτεύουσας της Ρουμανίας, διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές σε μισθούς, θέσεις εργασίας και κοινωνικές υπηρεσίες που απαιτούν το ΔΝΤ και η ΕΕ προκειμένου να συνεχίσουν να δανειοδοτούν την κυβέρνηση της χώρας.

 

Οι διαδηλώσεις αυτές σηματοδοτούν μια νέα περίοδο αναταραχής και κοινωνικών συγκρούσεων στις πρώην «σοσιαλιστικές» χώρες της Ανατολικής Ευρώπης έπειτα από 20 χρόνια πλήρους αποτυχίας του καπιταλιστικού συστήματος να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων.

Πάνω από 60.000 διαδηλωτές βρέθηκαν στους δρόμους, σε μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας από το 1989, όταν ανατράπηκε το καθεστώς του Τσαουσέσκου. Εργαζόμενοι σε αυτοκινητοβιομηχανίες, ανθρακωρύχοι, αγρότες, δημόσιοι υπάλληλοι (συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων αστυνομικών) φοιτητές και συνταξιούχοι πήραν μέρος μαζικά.

Ή αυτοί ή εμείς!

Η διαδήλωση εξέπεμπε μια τεράστια οργή ενάντια στην κυβέρνηση και μια μεγάλη αποφασιστικότητα από το κίνημα να παλέψει μέχρι να την ανατρέψει. «Θέλουμε αυτή η κυβέρνηση να πέσει αλλιώς θα μας καταστρέψει! Ή αυτοί ή εμείς!» δήλωσε ένας διαδηλωτής στο πρακτορείο Ρόιτερς. Για τους περισσότερους εργαζόμενους άλλωστε είναι φανερό πως αν αυτή η επίθεση περάσει, θα ακολουθήσει και δεύτερο κύμα περικοπών και αύξησης των φόρων. «Γνωρίζουμε ότι η κυβέρνηση δεν θα σταματήσει σε αυτό το πακέτο μέτρων. Σε μερικούς μήνες θα αυξήσουν το ΦΠΑ και τον φόρο εισοδήματος»
δήλωσε μια 64χρονη καθηγήτρια που συμμετείχε στην διαδήλωση.

«Κάτω η κυβέρνηση των ψευτών» και «βάλατε υποθήκη το μέλλον μας»  ήταν δύο από τα συνθήματα που κυριάρχησαν.

«Ο κόσμος βρίσκεται σε απελπισία και μας πιέζει να μην υποχωρήσουμε. Ετοιμαζόμαστε να προχωρήσουμε σε απεργίες που να νεκρώσουν την οικονομία την ερχόμενη βδομάδα προκειμένου να αναγκάσουμε την κυβέρνηση να μας ακούσει»  δήλωσε ο Κάρτελ Άλφα, πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Εργαζομένων στον Δημόσιο Τομέα.

Ένας άλλος συνδικαλιστής έσκισε σαν ένδειξη διαμαρτυρίας αντίγραφο της συμφωνίας κυβέρνησης-ΔΝΤ, ενώ η Μαριάν Γκρούια, πρόεδρος του συνδικάτου των αστυνομικών (!) κάλεσε τον ρουμάνικο λαό να παλέψει ενωμένος
«όπως κάναμε το 1989 και καταφέραμε να ανατρέψουμε την δικτατορία».

Το κλίμα οργής που επικρατεί ανάμεσα στους εργαζόμενους ανάγκασε την ηγεσία των συνδικάτων να προκηρύξουν γενική απεργία για τις 31 Μαϊου αν η κυβέρνηση δεν υποχωρήσει. Αν αυτή η γενική απεργία τελικά πραγματοποιηθεί θα είναι πιθανά η μεγαλύτερη κινητοποίηση στην χώρα από το 1989.

Κινητοποιήσεις στο πρώην Ανατολικό Μπλοκ

Την ίδια μέρα της κινητοποίησης στο Βουκουρέστι, δεκάδες χιλιάδες φοιτητές διαδήλωσαν στην Λουμπλιάνα, πρωτεύουσα της Σλοβενίας, επιτιθέμενοι στο κοινοβούλιο και προκαλώντας φθορές στην πρόσοψη του κτηρίου.

Η αστάθεια των καθεστώτων σε όλες τις χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ, φάνηκε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο και στην εξέγερση που έλαβε χώρα στην Κιργιζία τον προηγούμενο μήνα (Απρίλη) όπου ένα τεράστιο κίνημα ανέτρεψε την κυβέρνηση μέσα σε μια μόνο μέρα.

Στην περίπτωση της Κιργιζίας, η υιοθέτηση από το κίνημα του αιτήματος των εθνικοποιήσεων και του εργατικού ελέγχου, δείχνουν και τις μεγάλες αλλαγές στην συνείδηση στις χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ.

Οι αυταπάτες που υπήρχαν για την δυνατότητα του καπιταλισμού να καλυτερέψει την ζωή των εργαζομένων έχουν καταρρεύσει πλήρως και έχουν δώσει την θέση τους στην οργή και τον θυμό για τα 20 χρόνια επιθέσεων ενάντια στο βιοτικό επίπεδο. Υπάρχει ακόμα πολύ μπέρδεμα στην συνείδηση των εργαζομένων σχετικά με το ποια είναι η διέξοδος από την μιζέρια του καπιταλιστικού συστήματος. Αλλά η εμπειρία της βαναυσότητας και της ανεπάρκειας του σταλινισμού, σε συνδυασμό με την πλήρη αποτυχία του καπιταλισμού, οδηγούν σημαντικά τμήματα των εργαζομένων και της νεολαίας σε αναζήτηση των πραγματικών σοσιαλιστικών ιδεών: την ανατροπή του καπιταλισμού και τον σχεδιασμό της οικονομίας κάτω από συνθήκες εργατικής δημοκρατίας και ελευθερίας.

Το πακέτο μέτρων κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ

Η επίθεση που δέχονται οι Ρουμάνοι εργαζόμενοι, είναι μέχρι στιγμής η πιο βάναυση που έχει λάβει χώρα στην Ευρώπη. Περιλαμβάνει μείωση μισθών κατά 25% για τους δημόσιους υπαλλήλους, 15% μείωση στις συντάξεις, 15% μείωση του επιδόματος ανεργίας και των οικογενειακών επιδομάτων καθώς και περικοπές στους μισθούς των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που ελέγχονται από το κράτος. Οι περικοπές θα αρχίσουν να εφαρμόζονται – αν όλα πάνε καλά για την κυβέρνηση, πράγμα καθόλου βέβαιο – τον επόμενο μήνα.

Άλλο ένα από τα σχέδια της κυβέρνησης είναι η κατάργηση 80 – 150 χιλιάδων θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα μέχρι το 2011, πράγμα που σημαίνει για παράδειγμα ότι 15.000 εκπαιδευτικοί πρόκειται να απολυθούν. Το κράτος είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης στην Ρουμανία, με περίπου 1.3 εκ. δημόσιους υπάλληλους.

Η Ρουμανία είναι η φτωχότερη χώρα της ΕΕ. Ο μέσος μισθός δεν ξεπερνάει τα 350 ευρώ τον μήνα, ενώ η κατώτατη σύνταξη είναι 80 ευρώ.

«Οι μισθοί μας είναι ήδη πολύ μικροί. Αν περάσουν αυτά τα μέτρα θα εξαθλιωθούμε» δήλωσε σε δημοσιογράφους η Βαλεντίνα Βοϊνέα, νοσηλεύτρια, που παίρνει μισθό 260 ευρώ τον μήνα και συμμετείχε στην διαδήλωση.

Αν τα μέτρα περάσουν θα προκαλέσουν πρωτοφανή εξάπλωση της φτώχειας. “Ζούμε σε μια χώρα όπου αυτοί που έχουν την εξουσία κάνουν τα παιδιά μας να πεινάνε, κάνουνε τους γονείς τους να πεινάνε και καταδικάζουν τους συνταξιούχους σε θάνατο” έγραφε ένα από τα πλακάτ που κρατούσαν οι διαδηλωτές.

Ακόμα και πριν το νέο πακέτο μέτρων, τα επιδόματα στον δημόσιο τομέα είχαν σταματήσει να δίνονται, ενώ πολλοί εργαζόμενοι στο δημόσιο αναγκάστηκαν από τους προϊσταμένους τους να πάρουν άδεια άνευ αποδοχών, προκειμένου να μειωθούν οι δημόσιες δαπάνες.

Το περασμένο φθινόπωρο η κυβέρνηση προσπάθησε να εφαρμόσει ένα πακέτο μέτρων λιτότητας με την καθοδήγηση της ΕΕ και του ΔΝΤ προκαλώντας μεγάλες διαδηλώσεις και απεργίες σε ολόκληρη την χώρα. Κάτω από την απειλή μιας γενικής απεργίας η κυβέρνηση τελικά κατάρρευσε. Λίγο πριν τα Χριστούγεννα σχηματίστηκε μια “νεα” κυβέρνηση συνεργασίας, με πάνω-κάτω τους ίδιους ανθρώπους να αναλαμβάνουν υπουργικές θέσεις.

Αυτή λοιπόν η κυβέρνηση προσπαθεί να επιβάλλει τώρα πολύ χειρότερα μέτρα από αυτά που  οδήγησαν την προηγούμενη κυβέρνηση σε παραίτηση μόλις πριν 6 μήνες.

Για μια σοσιαλιστική απάντηση στην οικονομική ύφεση

Οι “αγορές” έχουν αρχίσει ήδη να στοιχηματίζουν στην πτώση της κυβέρνησης. “Οικονομικοί αναλυτές και επενδυτές ( διάβαζε κερδοσκόποι) είναι φανερό πως φοβούνται ότι η κυβέρνηση θα υποχωρήσει ή θα ανατραπεί κάτω από το βάρος των διαδηλώσεων. Η προσπάθεια της Ρουμανικής κυβέρνησης να πουλήσει κρατικά ομόλογα, τον προηγούμενο μήνα, απέτυχε να προσελκύσει το ενδιαφέρον των επενδυτών”. (BBC, 20 Μαϊου).

Όσο περνάει ο καιρός η οικονομία της χώρας βυθίζεται περισσότερο στην ύφεση και το κράτος δεν έχει αρκετά χρήματα ούτε για να καλύψει τις τρέχουσες δαπάνες του.

Το συνδικαλιστικό κίνημα, οι εργαζόμενοι και τα κοινωνικά κινήματα, δεν έχουν άλλη επιλογή από το να συνεχίσουν από την μια τον αγώνα για την ανατροπή της κυβέρνησης και την εκδίωξη του ΔΝΤ και από την άλλη να πάρουν την πρωτοβουλία για το χτίσιμο ενός μαζικού εργατικού-σοσιαλιστικού κόμματος, σαν όπλο στα χέρια των εργαζομένων για να αντιπαλέψουν την βαρβαρότητα του καπιταλισμού.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,275ΥποστηρικτέςΚάντε Like
987ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
435ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα