Ρόσια Μοντάνα – Όταν τα κινήματα πετυχαίνουν μικρές νίκες

Του Νίκου Κοκκάλη

Μια μικρή νίκη πέτυχε το κίνημα για την σωτηρία της Ρόσια Μοντάνα, της ρουμανικής περιοχής που απειλείται από τα σχέδια της καναδικής εταιρίας Gabriel Resources, για την εκμετάλλευση του μεγαλύτερου κοιτάσματος χρυσού στην Ευρώπη.

Πρόσφατα, τα μέλη της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης της Γερουσίας στην Ρουμανία, ψήφισαν ομόφωνα κατά του σχεδίου νόμου που επιτρέπει την εξόρυξη χρυσού στην περιοχή. Η απόφαση αυτή αποτελεί μια πολιτική ήττα, τόσο για τον πρωθυπουργό Βίκτορ Πόντα, όσο και για τους υπουργούς περιβάλλοντος και πολιτισμού, Ροβάνα Πλαμπ και τον Ντάνιελ Μπαρμπου και βέβαια συνολικά για το κυβερνόν Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα που έχει ανοιχτά ταχθεί υπέρ της επένδυσης. Μάλιστα ο πρωθυπουργός δήλωσε πρόσφατα ότι εάν το η Βουλή απορρίψει το σχέδιο νόμου για το έργο, η απόφαση αυτή θα βλάψει την εικόνα της χώρας στα μάτια των ξένων επενδυτών.

Η Gabriel Resources, έχει από το 1999 αδεία εξόρυξης, η οποία προβλέπει τη χρήση κυανίου, μιας μεθόδου εξαιρετικά επικίνδυνης για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία. Φυσικά, αυτά είναι λεπτομέρειες μπροστά στη δυνατότητα εκμετάλλευσης των 240 τόνων «πολύτιμων» μετάλλων – κατά κύριο λόγο χρυσού, που υπολογίζεται πως υπάρχουν στο υπέδαφος της περιοχής.

Βέβαια η αρνητική γνωμοδότηση της επιτροπής δεν προέκυψε από την περιβαλλοντική ευαισθησία των μελών της. Αντίθετα, ήταν αποτέλεσμα της ισχυρής αντίστασης των κατοίκων της περιοχής, των μεγάλων διαδηλώσεων που έγιναν, τόσο σε πολλές πόλεις της Ρουμανίας, όσο και έξω από ρουμανικές πρεσβείες και προξενεία σε μια σειρά από ευρωπαϊκές πόλεις, όπου κατοικούν πολλοί Ρουμάνοι μετανάστες και φοιτητές.

Ενδεικτικά, την 8η Σεπτεμβρίου 16.000 διαδήλωσαν στο Βουκουρέστι, 6.000 στο Κλουζ-Ναπόκα και 2.000 στο Ιάσιο, με αίτημα να ανακληθεί η άδεια για εξόρυξη χρυσού στη Ρόσια Μοντάνα. Στις 15 Σεπτεμβρίου πάνω από 20.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στο Βουκουρέστι ενάντια στα σχέδια της εξόρυξης. Οι διαμαρτυρίες περιλάμβαναν επίσης αποκλεισμούς κεντρικών δρόμων, πικετοφορίες και καθιστικές διαμαρτυρίες, ενώ τουλάχιστον σε μία περίπτωση, οι διαδηλωτές περπατούσαν επί τέσσερις ώρες, οργώνοντας τις γειτονιές του Βουκουρεστίου για να ενημερώσουν τον κόσμο για τις συνέπειες της εξόρυξης χρυσού με κυάνιο.

Προφανώς, στη Ρουμανία, όπως και στην Ελλάδα, τα μέσα ενημέρωσης δεν μπαίνουν στον κόπο να αναφερθούν στο θέμα των επιπτώσεων ενός τέτοιου σχεδίου, ούτε βέβαια να καλύψουν τις διαμαρτυρίες.

Ο αγώνας για τους κατοίκους της Ρόσια Μοντάνα όμως, δεν τελειώνει εδώ. Έτσι κι αλλιώς, η επιτροπή της Γερουσίας προώθησε την αρνητική γνωμοδότηση της στο ρουμανικό κοινοβούλιο, το οποίο θα πάρει την τελική απόφαση για το θέμα. Προκειμένου να ασκηθεί ακόμη μεγαλύτερη πίεση, προκειμένου να αναγκαστούν η εταιρεία και η κυβέρνησή που τη στηρίζει να πάρουν οριστικά πίσω τα σχέδιά τους, απαιτείται η συνέχιση του αγώνα και η κλιμάκωσή του με στόχο και την εμπλοκή του οργανωμένου εργατικού κινήματος της Ρουμανίας.

Απαιτείται επίσης η σύνδεση με τα αντίστοιχα κινήματα άλλων χωρών, όπως αυτό της Χαλκιδικής και της Γαλικίας (περιοχή στην Ισπανία που επίσης έχουν βάλει στο μάτι οι επίδοξοι χρυσοθήρες) τόσο για να εμπλουτιστούν αυτά τα κινήματα με τις εμπειρίες που έχουν κερδίσει τα αντίστοιχα σε άλλες περιοχές, όσο και για συντονιστούν μεταξύ τους, να οργανώσουν κοινές μέρες δράσης, να αναδείξουν το τεράστιο αυτό περιβαλλοντικό θέμα σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Άλλωστε και οι τρεις περιοχές έχουν πολλά κοινά. Έχουν μεγάλα ποσοστά ανεργίας, πάνω στα οποία πατάνε οι εργολάβοι προκειμένου να κάμψουν τις αντιστάσεις, ταυτόχρονα όμως οι βασικοί οικονομικοί τους πνεύμονες (αλιεία, υλοτομία, αγροτικές εργασίες, τουρισμός) απειλούνται από τα σχέδια εξόρυξης, όπως επίσης απειλείται η ζωή και η υγεία των κατοίκων, ο φυσικός πλούτος, το μέλλον των επόμενων γενιών!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,182ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,012ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,116ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
417ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα