Ρωγμή στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Τι κάναμε τη χρονιά που πέρασε

Ν/σ για την αξιολόγηση

Ξεκινήσαμε εκστρατεία ενημέρωσης με προκηρύξεις και παρεμβάσεις στις γενικές συνελεύσεις. Στο τμήμα Μηχανολόγων, ο ΦΣ οργάνωσε ανοιχτή κουβέντα για το θέμα και λόγω της έδρας μας στο ΔΣ, είχαμε τη μια από τις τρεις εισηγήσεις. Ακόμη κυκλοφορήσαμε ειδική έκδοση της ΜΑΤΣΕΤΑΣ με θέσεις και προτάσεις για την αξιολόγηση. Ταυτόχρονα δώσαμε μάχη μέσα στη Σύγκλητο ενάντια στην πιλοτική-πειραματική αξιολόγηση από την Ένωση Ευρωπαϊκών πανεπιστημίων, που στην πραγματικότητα άνοιγε το δρόμο για το ν/σ για του υπουργείου.

Έκδοση της ΜΑΤΣΕΤΑ

Η ανάγκη να μιλήσουμε για περισσότερα ζητήματα που μας απασχολούν και τα προβλήματα του ΠΘ, καθώς και η υποχρέωση για τακτική ενημέρωση των φοιτητών μας οδήγησαν στην έκδοση της ΜΑΤΣΕΤΑ. Η ΜΑΤΣΕΤΑ είναι το διμηνιαίο περιοδικό της ΡΩΓΜΗΣ. Από το Νοέμβρη του 2003 ως σήμερα έχουν εκδοθεί 4 τεύχη και η ΜΑΤΣΕΤΑ είναι πλέον όπλο ενημέρωσης και πολιτικού προβληματισμού στα χέρια όλο και περισσότερων φοιτητών.

ΠΤΕΑ και Αρχιτεκτονική

Στο ΠΤΕΑ συμμετείχαμε ενεργά στις κινητοποιήσεις του συλλόγου για την κατοχύρωση των εργασιακών-επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων, που μέχρι σήμερα παραμένουν ακαθόριστα. Στην Αρχιτεκτονική το φλέγον θέμα εδώ κι χρόνια είναι τα υλικά για τις μακέτες. Από την αρχή της χρονιάς παλέψαμε για να διανέμονται εντελώς δωρεάν υλικά σε όλους. Κατεβάσαμε πλαίσιο με συγκεκριμένες προτάσεις πάνω στο θέμα το οποίο υιοθετήθηκε από τη ΓΣ.

Επίδομα στέγασης

Λίγους μήνες μετά τις προεκλογικές «φιλολαϊκές» εξαγγελίες του Σημίτη αποδείχτηκε το ψέμα του επιδόματος των 1000ευρώ. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να κόψει το παλιό επίδομα στέγασης. Δεν μπορούσαμε να μην αντιδράσουμε. Ο σύλλογος της Αρχιτεκτονικής αποφάσισε, μετά από πρόταση της ΡΩΓΜΗΣ, να οργανώσει παράσταση διαμαρτυρίας στη Σύγκλητο που θα συζητούσε το θέμα και η ΡΩΓΜΗ έκανε εκστρατεία με εκατοντάδες προκηρύξεις, αφίσες και πανό για την επιτυχία της κινητοποίησης. Η παράσταση διαμαρτυρίας, οι αντιδράσεις των συγκλητικών φοιτητών (3 μέλη της ΡΩΓΜΗΣ είναι εκπρόσωποι των συλλόγων τους στη σύγκλητο) και οι πιέσεις μέσα στην ειδική επιτροπή που συγκροτήθηκε για το θέμα οδήγησαν στο να μην κοπεί το επίδομα από όσους το έπαιρναν μέχρι τώρα αλλά για οποιουσδήποτε λόγους δε θα έπαιρναν τα 1000 ευρώ.

3ήμερο εκδηλώσεων

Η προσπάθειά μας αυτή είχε στόχο να σπάσει το κλίμα αποστείρωσης του πανεπιστημίου. Οργανώσαμε το πρώτο μας «Πολιτιστικό & Πολιτικό 3ήμερο» που περιλάμβανε προβολές, συζητήσεις για τις εξελίξεις στο πανεπιστήμιο και τους Ολυμπιακούς αγώνες, έκθεση βιβλίου, ρεμπέτικη βραδιά και πάρτι. Η συμμετοχή ήταν ενθαρρυντική και φάνηκε η ανάγκη πολλών φοιτητών για εναλλακτικές πολιτιστικές παρεμβάσεις.

Από ‘δω και πέρα

Προφανώς ούτε τα προβλήματα που κάθε μέρα αντιμετωπίζουμε έχουν λυθεί ούτε τα σχέδια της κυβέρνησης για την εκπαίδευση έχουν ανατραπεί. Τα τρία χρόνια ύπαρξης της, η ΡΩΓΜΗ έχει καταφέρει να καλύψει ένα μέρος του κενού της αριστεράς. Με αισιοδοξία και ενθουσιασμό συνεχίζουμε, με στόχο να αποτελέσουμε μια μαζική δύναμη με συνεχή παρέμβαση, θέσεις και προτάσεις που θα «χρωματίζει» το πανεπιστήμιο και θα αποτελέσει μέσο διεκδίκησης και αντίστασης στα χέρια των φοιτητών.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,236ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,007ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα