Μήπως να αναθεωρήσουμε τον όρο παιδεία; Υφίσταται παιδεία την ώρα που ο κρατικός προϋπολογισμός για τα πανεπιστήμια συρρικνώνεται; Υφίσταται παιδεία την ώρα που χιλιάδες εργαζόμενοι σε ΑΕΙ και ΤΕΙ σε όλη τη χώρα απολύονται; ‘Όταν η δωρεάν σίτιση και στέγαση θεωρούνται πολυτέλεια; Και εν τέλει όταν εφαρμόζεται ένας αντεκπαιδευτικός στο σύνολό του Νόμος συνοδευόμενος, μάλιστα, από την κατακρεούργηση του πανεπιστημιακού χάρτη με το σχέδιο Αθηνά, το οποίο ευθύνεται εκτός των άλλων και για την ομοσπονδοποίηση του Ιονίου Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων;
Σίτιση και στέγαση στους ιδιώτες
Όσον αφορά τη σίτιση και τη στέγαση στο Ι.Π. η κατάσταση, παρά τις «προσπάθειες» της πρυτανείας εξακολουθεί να δημιουργεί προβλήματα τόσο στους φοιτητές, όσο και στο ίδιο το Πανεπιστήμιο. Φέτος, από τους 679 φοιτητές πού έκαναν αίτηση για δωρεάν στέγαση, λιγότεροι από τους μισούς έγιναν δεκτοί στις εστίες, αριθμός ο οποίος δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των φοιτητών. Η προχειρότητα με την οποία η Πρυτανεία «αντιμετώπισε» αυτό το ζήτημα, φαίνεται από το γεγονός ότι αποφάσισε να στοιβάξει 54 επιπλέον φοιτητές στην φοιτητική εστία με την προσθήκη κουκετών, στα ήδη μικρά δωμάτια. Η σίτιση, από την άλλη, των φοιτητών εξακολουθεί να βρίσκεται ακόμη σε χέρια ιδιώτη αφού η Πρυτανεία απέρριψε την πρόταση του συλλόγου φοιτητών του Τ.ΗΧ.ΕΙ. που ψηφίστηκε ομόφωνα από την επιτροπή σίτισης. Επιπλέον παρά τη μείωση του ενοικίου του φοιτητικού εστιατορίου προς τον ιδιώτη, την αύξηση του σιτιρεσίου από 1.20 στα 2.00 ευρώ, η ποιότητα και η ποσότητα του φαγητού δεν είναι η απαιτούμενη.
Ομοσπονδιοποίση της αποτυχίας
Στα προαναφερθέντα προβλήματα έρχεται να προστεθεί και η περιβόητη ομοσπονδιοποίηση του Ι.Π με το ΤΕΙ Ι.Ν. Άτοπη και φθηνή δικαιολογία, ότι αυτή θα αφορά την αμιγώς εκπαιδευτικής φύσεως συνεργασία των δύο ιδρυμάτων. Άτοπη, καθώς, έτσι κι αλλιώς πραγματοποιούνται εκπαιδευτικές συνεργασίες μεταξύ ιδρυμάτων σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Φθηνή, διότι αυτή η ομοσπονδιοποίηση θα ακολουθηθεί από μία σειρά επιπρόσθετων προβλημάτων και για τα δύο ιδρύματα:
-
Μείωση προϋπολογισμού, συμβάσεων για καθηγητές, κονδυλίων (π.χ. σίτιση και στέγαση) καθώς δύο προϋπολογισμοί συγχωνεύονται σε έναν.
-
Σύμπτυξη των διοικήσεων Ι.Π. και ΤΕΙ Ι.Ν. (υπερσυμβούλιο) που θα προκαλέσει παράβλεψη των επιμέρους ζητημάτων και των δύο ιδρυμάτων.
-
Κατακερματισμός του επιπέδου σπουδών, των φοιτητικών παροχών, και του ακαδημαϊκού κύρους, γεγονός που απορρέει από την παραπάνω παρατήρηση.
Φιμώνουν τη φωνή μας!
Ένα από τα βασικότερα μέτρα του Νόμου-Πλαίσιο που από πέρσι έχει ξεκινήσει η εφαρμογή του, είναι η ουσιαστική φίμωση των φοιτητών μέσα από την απαξίωση και περιθωριοποίηση των φοιτητικών συλλόγων. Η φοιτητική εκπροσώπηση στα όργανα συνδιοίκησης έχει περιοριστεί δραματικά στον ένα ή και κανένα φοιτητή, χωρίς να δίνεται στον εκάστοτε εκπρόσωπο δικαίωμα ψήφου ή εισήγησης θέματος προς συζήτηση. Επιπλέον τρόπος ανάδειξης του εκπροσώπου ορίζονται οι εκλογές με ενιαίο ψηφοδέλτιο, απαξιώνοντας έτσι ολοκληρωτικά τους φοιτητικούς συλλόγους και τις αποφάσεις τους αφού ο εκπρόσωπος που θα βγει μέσα από αυτή τη διαδικασία δεν θα ελέγχεται από το σύλλογο.
Και ενώ η εφαρμογή του νόμου προχωράει, γνωρίζοντας την αναμενόμενη αντίδραση των φοιτητών που καταψηφίζουν τα ενιαία ψηφοδέλτια, οι εκλογές των κοσμητόρων έρχονται να προστεθούν στην ατζέντα των ημερών. Τι είναι όμως οι κοσμήτορες; Οι κοσμήτορες είναι οι διευθυντές των σχολών εκλεγμένοι από το σύνολο των καθηγητών κάθε σχολής και με αρμοδιότητες τόσο διοικητικές όσο και ακαδημαϊκές για κάθε σχολή (Ν. 4009/11 αρ. 9 & Ν. 4076/12 αρ. 3). Κοσμήτορες υπήρχαν και πριν από την εφαρμογή του Νόμου-Πλαίσιο, όμως, η εμπλοκή του Συμβουλίου Ιδρύματος στην εκλογή τους (ορίζει τους υποψηφίους) καθώς και το γεγονός ότι για ακόμη μια φόρα οι φοιτητές δεν έχουν δικαίωμα ψήφου στην ανάδειξη τους δεν μπορεί να μας αφήσει αδιάφορους και απαθείς. Οι κοσμήτορες θα κληθούν να υλοποιήσουν τις επιταγές του Συμβουλίου και των ιδιωτών, τις επιταγές της κυβέρνησης και όλων αυτών που θέλουν τον κατακερματισμό του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης.
Πως μπορούμε όμως να αντιδράσουμε σε όλα αυτά;
Μας λένε πως η οργάνωση είναι κάτι κακό και πως η δουλειά των φοιτητών δεν είναι στους φοιτητικούς συλλόγους αλλά μόνο στα μαθήματα τους. Αυτοί όμως που τα λένε όλα αυτά είναι απόλυτα οργανωμένοι. Κυβέρνηση, πρυτανικές αρχές, μεγαλοκαθηγητάδες, ΜΜΕ, κυβερνητικές παρατάξεις, αποπροσανατολίζουν το σύνολο των φοιτητών με διώξεις και καταγγελίες σε όσους αντιστέκονται, καθιστώντας εμάς υπεύθυνους για την χάος που οι ίδιοι δημιούργησαν προς όφελος τους.
Ε λοιπόν όχι! Εμείς δεν θα συνθηκολογήσουμε στο ξεπούλημα τις εκπαίδευσης. Εμείς δεν είμαστε σαν τους κυβερνητικούς λακέδες, τα τσιράκια των επιχειρήσεων και των μεγαλοκαθηγητάδων. Σε όλο αυτό το συρφετό παραπληροφόρησης και μαζικής αποχαύνωσης έχουμε να αντιπαραβάλουμε την οργάνωση και τη συλλογική δράση από τα κάτω. Χωρίς επαγγελματίες φοιτητοπατέρες που διατυμπανίζουν την «ενότητα» άλλα επιβάλουν φασιστικά τις θέσεις τους λόγω της όψιμης πλειοψηφίας τους στα ΔΣ.
Οι εμπειρίες που έχουμε αποκομίσει τόσα χρόνια από τα φοιτητικά κινήματα, δείχνουν ότι οι φοιτητές όταν δράσουν οργανωμένα και μαζικά, με κοινές διεκδικήσεις στο πλευρό των εργαζομένων και των διεκδικήσεων όλης της κοινωνίας, μπορούν να πετύχουν το στόχο τους.
Διεκδικούμε:
-
Άμεση απόσυρση του Σχεδίου «ΑΘΗΝΑ» στο σύνολό του.
-
Άρση της υπογραφής της ομοσπονδιοποίησης του Ιονίου Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.
-
Δωρεάν στέγαση για όλους τους φοιτητές που το αιτούνται.
-
Η δωρεάν σίτιση των φοιτητών να περάσει στα χέρια του Πανεπιστημίου.
-
Κατάργηση του νόμου-πλαίσιο και όλων των αντεκπαιδευτικών νόμων.
-
Όχι στις απολύσεις εργαζομένων των ιδρυμάτων.
-
Δημόσια και δωρεάν ΠΑΙΔΕΙΑ επιπέδου για όλους. Καμία σκέψη για δίδακτρα.