Σχόλιο από το «Ξ»
«Η ρήτρα αναπροσαρμογής σχεδιάστηκε ως ένα μέτρο εξαιρετικά υπέρ των καταναλωτών. […] Εάν όλοι είχαμε σταθερό τιμολόγιο, κάποια στιγμή οι εταιρείες θα μας πουλάγανε πολύ ακριβότερο ρεύμα από την τιμή που το αγοράζανε. […] Νομοτελειακά, αν δεν είχαμε τον πόλεμο, η ρήτρα αναπροσαρμογής αναγκαστικά θα πήγαινε διαρκώς προς τα κάτω. […] Αυτό γιατί άλλαξε; Άλλαξε διότι με την εκτόξευση των τιμών στο φυσικό αέριο […] η ρήτρα αναπροσαρμογής πήγε ανάποδα.»[1]
Αυτά δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης στην πρωινή εκπομπή «Σήμερα» του Σκάι στις 2/5/2022, για να συνεχίσει λίγο αργότερα και να «ξεκαθαρίσει» την κατάσταση:
«Είναι λίγο πιο μπλεγμένο το πράγμα…
»Οι εταιρείες που παράγουν ρεύμα, παράγουν κυρίως με φυσικό αέριο. Άρα αυτές οι εταιρείες αγοράζουν το φυσικό αέριο εξαιρετικά ακριβότερα. Άρα, η ρήτρα αναπροσαρμογής εδώ έρχεται να τους προστατέψει από μία πιθανή χρεοκοπία».
Τι είπε δηλαδή με άλλα λόγια; Ότι σχεδιάστηκε ένα σύστημα υποτίθεται για να μην κερδοσκοπούν οι εταιρείες απέναντι στους καταναλωτές και να πέφτουν οι τιμές (πράγμα που δεν έγινε ποτέ) αλλά τελικά αυτό χρησιμοποιείται ανάποδα και οι καταναλωτές πληρώνουν υπέρογκους λογαριασμούς για να μην χρεοκοπήσουν οι εταιρείες!
Χρηματιστήριο ενέργειας, ρήτρα αναπροσαρμογής, ενεργειακό μείγμα και άλλες τέτοιες έννοιες προκαλούν σύγχυση στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Όπως βέβαια σύγχυση προσπαθούν να προκαλέσουν και οι δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών, σε μια προσπάθειά τους να κουκουλώσουν τις ευθύνες τους για την καθημερινή έκρηξη τιμών και το κερδοσκοπικό πάρτι που γίνεται με τους λογαριασμούς ενέργειας.
Αυτό που συμβαίνει, με απλά λόγια, είναι το εξής: το ρεύμα παράγεται από λιγνιτικές μονάδες, υδροηλεκτρικά, ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ), φυσικό αέριο κ.α. Κάθε διαφορετική «πηγή» ενέργειας έχει ένα διαφορετικό κόστος παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος ανά μεγαβατώρα (MWh), με τις ΑΠΕ και τον λιγνίτη να είναι οι φθηνότερες ενώ το φυσικό αέριο το ακριβότερο. Όπως σημειώνει και η οικονομική σελίδα euro2day.gr, η τελική τιμή στο Χρηματιστήριο Ενέργειας διαμορφώνεται από την ακριβότερη «πηγή».[2] Στη συνέχεια, αυτό που κάνει η ρήτρα αναπροσαρμογής, είναι να μεταφέρει/προσαρμόζει αυτήν την αύξηση στους λογαριασμούς. Οπότε, ενώ για παράδειγμα το ρεύμα από ανανεώσιμες είναι πολύ φτηνότερο, εμείς το πληρώνουμε πολλές φορές ακριβότερο και η διαφορά αυτή πηγαίνει στις τσέπες των εταιρειών ενέργειας.
Το πρακτικό αποτέλεσμα των παραπάνω το γνωρίζουν από πρώτο χέρι οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, καθώς πλέον το άνοιγμα των λογαριασμών ρεύματος έχει γίνει καθημερινός εφιάλτης. Μπορεί να μην γνωρίζουν με λεπτομέρεια κάθε λειτουργία του συστήματος που καθορίζει τις τιμές ενέργειας, γνωρίζουν τους ότι η Ελλάδα έχει μακράν την ακριβότερη στην Ευρώπη, ότι την ίδια ώρα που τα νοικοκυριά στενάζουν, οι εταιρείες ενέργειας κερδοσκοπούν και μοιράζουν τεράστια μπόνους στα «golden boys» τους. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γ. Στάσσης που αμείβεται με 360.000 τον χρόνο ενώ αποφάσισε να μοιράσει 16 εκ. ευρώ ως μπόνους στον εαυτό του και τα υπόλοιπα στελέχη της ΔΕΗ![3]
Απέναντι σε αυτό το κερδοσκοπικό πάρτι, η κυβέρνηση της ΝΔ δια στόματος του Υπουργού Ενέργειας Κ. Σκρέκα μας συμβουλεύει να αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια «μην ξεχνώντας να κλείνουμε τον θερμοσίφωνα και να μην αφήνουμε ούτε ένα φως ανοιχτό».[4] Αν αυτές οι δηλώσεις δεν είναι πρόκληση, τότε τι είναι…
Και βέβαια, η επίμονη σύνδεση της ακρίβειας αποκλειστικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία δεν είναι τίποτε άλλο παρά κουκούλωμα των κυβερνητικών ευθυνών. Ακόμα και «Το Βήμα» (23/2/22) αναγκάζεται να παραδεχτεί πως οι αυξήσεις σε ηλεκτρικό και καύσιμα, πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ισοδυναμούσαν με 1,5 έως 2 βασικούς μισθούς το χρόνο.[5]
Η ενέργεια αποτελεί βασικό αγαθό πρώτης ανάγκης. Ο μόνος τρόπος να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε αυτό από όποιον το έχει ανάγκη, να σταματήσουμε το φαινόμενο της ενεργειακής φτώχειας και να αντιμετωπίσουμε τα κύματα ακρίβειας που σαρώνουν τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, είναι η εθνικοποίηση-κοινωνικοποίηση των εταιριών ενέργειας και η δημιουργία ενός ενιαίου φορέα που θα λειτουργεί για τις ανάγκες της κοινωνίας κάτω από εργατικό και κοινωνικό έλεγχο και διαχείριση.
________________________
[1] newsit.gr: Άδωνις Γεωργιάδης: Η ρήτρα αναπροσαρμογής δεν σχεδιάστηκε για πόλεμο – Μην ακούτε τον Τσίπρα
[2] euro2day.gr: Πώς το ενεργειακό μας «μείγμα» εκτοξεύει το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος
[3] thepressproject.gr: Αποκάλυψη για ΔΕΗ – Ήδη αγόρασαν μετοχές αξίας 6 εκατ. ευρώ για το …προκλητικό bonus Στάσση
[4] efsyn.gr: Αντί για μειώσεις, ο Σκρέκας μας λέει να κλείνουμε τους θερμοσίφωνες
[5] tovima.gr: Ενέργεια: Δύο μισθούς καίνε οι αυξήσεις σε ρεύμα και βενζίνη – Στα 2,3 ευρώ εκτινάχθηκε η αμόλυβδη [παραδείγματα]