Ρίο 2016: όταν η ομοφοβία παίρνει μετάλλιο

13244710_848589148618800_3509741456577630777_n
Της Χριστίνας Χάσου

 

Η ακραία εμπορευματοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων φέρνει μαζί της την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με το φαινόμενο να εντείνεται όλο και περισσότερο σε κάθε διοργάνωση. Παρά τις επικλήσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής στον πανανθρώπινο χαρακτήρα των Αγώνων και τα ιδανικά της ισότητας και της ευγενούς άμιλλας, οι διακρίσεις με βάση το φύλο και τον σεξουαλικό προσανατολισμό δεν έλειψαν ούτε και από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο.

web1_ap16222608616283_6820705

Ακόμα και η συμμετοχή – ρεκόρ 45 ΛΟΑΤ (Λεσβίες, Ομοφυλόφυλοι, Αμφιφυλόφιλοι, Transgender άτομα) αθλητών/τριών καθώς και τριών προπονητών, σύμφωνα με το  αθλητικό δίκτυο Outsports, στους αγώνες του Ρίο δεν στάθηκε αρκετή για να αποτρέψει τα ομοφοβικά σχόλια από τον τύπο αλλά και από κάποιους χρήστες του Twitter.

Ομοφοβικά «λαγωνικά»

Σάλο προκάλεσε η κίνηση του Αμερικανού δημοσιογράφου Νίκο Χάινς, να χρησιμοποιήσει μια εφαρμογή γνωριμιών για ΛΟΑΤ άτομα ώστε να «βγάλει από την ντουλάπα» αθλητές του Ρίο, βάσει των απαντήσεων τους στην αγγελία του για γνωριμία. Αν και δεν κατονόμασε αθλητές, «φωτογράφισε» κάποιους που προέρχονται από χώρες όπου η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να γράψει ότι «οι Ολυμπιακοί είναι ένα τεράστιο κρεβάτι». Οι αντιδράσεις που ακολούθησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανάγκασαν τη διεύθυνση της ιστοσελίδας Daily Beast, όπου είχε δημοσιευθεί το ρεπορτάζ, να αποσύρει την ανάρτηση.

O Αμινί Φονούα, αθλητής από το νησιωτικό κράτος Τόνγκα στον Ειρηνικό Ωκεανό, συνόψισε το ζήτημα από την πλευρά των θυμάτων λέγοντας:

«Σκέψου να είσαι στο μοναδικό μέρος όπου μπορεί να νιώθεις ασφαλής, να νιώθεις ότι είσαι ο εαυτός σου (σ.σ. τους Ολυμπιακούς Αγώνες) και όλο αυτό να καταστρέφεται, επειδή ένας στρέιτ τύπος θεωρεί ότι όλο αυτό είναι μια πλάκα».

Πρέπει να κλαίνε οι άντρες;

Η δύναμη των κοινωνικών μέσων φάνηκε και στην περίπτωση του Βρετανού τενίστα και χρυσού Ολυμπιονίκη Άντι Μάρεϊ, ο οποίος μετά τον πολύωρο και αμφίρροπο αγώνα με τον αργυρό Ολυμπιονίκη Ντελ Πότρο αγκάλιασε συγκινημένος τον αντίπαλό του. Όταν τα δάκρυα φάνηκαν στο πρόσωπό του, ο δημοσιογράφος που κάλυπτε τον αγώνα για λογαριασμό του BBC σχολίασε ότι η κίνησή του δεν ήταν πολύ «αντρική». Στο Twitter τα σχόλια έδωσαν και πήραν: «Είμαστε στον 21ο αιώνα και οι άντρες δεν έχουν το δικαίωμα να κλάψουν; Αλήθεια τώρα;» παρατήρησε μια Βρετανίδα χρήστρια.

Βλακεία ή κακία;

Η αποτυχία του Τομ Ντέιλι, Βρετανού αθλητή στην κατάδυση, να κερδίσει ένα μετάλλιο έδωσε σε ορισμένους την ευκαιρία να αποδώσουν την ευθύνη στην ομοφυλοφιλία του. Ακολούθησε χιονοστιβάδα από ειρωνικά σχόλια στα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ ένα tweet χριστιανικής οργάνωσης όπου υπονοήθηκε ότι «απλά παριστάνει τον γκέι» γράφοντας «Το ότι το γύρισε στο να είναι γκέι δεν του έκανε καλό», εισέπραξε από την συγγραφέα Τζ. Κ. Ρόουλινγκ την απάντηση «Δεν μπορώ να αποφασίσω τι είναι πιο προσβλητικό σε αυτό το tweet, η βλακεία ή η κακία;».

Βραζιλία: ένα θύμα κάθε 28 ώρες!

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βραζιλία είναι μία από τις χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά ομοφοβικής και τρανσφοβικής βίας παγκοσμίως, με τις δολοφονίες ΛΟΑΤ ατόμων να φθάνουν το 2015 τις 326 -ένα κάθε 28 ώρες!- ενώ το προσδόκιμο ζωής για τα τρανς άτομα δεν ξεπερνά τα 36 χρόνια. Με αυτά τα δεδομένα η υποκρισία της διοργάνωσης, που κατά την τελετή έναρξης πρόβαλε ένα gay ζευγάρι να ανταλλάσσει φιλιά, δεν είναι τίποτα παραπάνω από εξοργιστική!

Η «απελευθερωμένη» Δύση

Παράλληλα βέβαια, οι Ολυμπιακοί Αγώνες απέδειξαν σε όλο τους το μεγαλείο ότι και οι «δυτικές» και «ανεπτυγμένες» χώρες δεν έχουν αποτινάξει από πάνω τους την ομοφοβία και την τρανσφοβία: Αμερικάνος δημοσιογράφος, αντί να καλύπτει με ρεπορτάζ τα αθλήματα, «ψάχνει» τους ομοφυλόφιλους σαν σε άλλο «pokemon go» για να τους «ξεσκεπάσει» παραβιάζοντας κάθε δικαίωμα στην αυτοδιάθεση των σωμάτων τους, αγνοώντας(;) ότι κάποιους τους θέτει σε κίνδυνο. Το βρετανικό BBC αναπαράγει το πρότυπο του σκληρού-μάτσο άντρα που πρέπει να συγκρατεί τα συναισθήματα που δηλώνουν «αδυναμία». Χριστιανική οργάνωση στάζει δηλητήριο και συνδέει την ομοφυλία από τη μία με μόδα και μάρκετινγκ, από την άλλη με σίγουρη συνταγή αποτυχίας…


Διαβάστε τις επόμενες μέρες στο www.xekinima.org το τελευταίο μέρος του αφιερώματος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο για τα ζητήματα του σεξισμού που στιγμάτισαν την διοργάνωση.

Διαβάστε επίσης το πρώτο μέρος του αφιερώματος “Οι δύο κόσμοι των Ολυμπιακών Αγώνων

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,242ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα