Ρεπορτάζ από τις συνελεύσεις «17 Ιούλη» σε Αθήνα και Θεσ/νίκη

Του Τάκη Γιαννόπουλου

«Συνέλευση 17 Ιούλη»: Πετυχημένες και μαζικές συνελεύσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Πέρα από τη σημαντική αριθμητική παρουσία, ατόμων και συλλογικοτήτων, κάτι που επιπλέον έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής οι διαδικασίες της «Συνέλευσης 17 Ιούλη» είναι το κλίμα που επικρατεί στις συνελεύσεις και τα συντονιστικά της: δημοκρατική λειτουργία, συντροφικό κλίμα, εποικοδομητική αντιπαράθεση, ενωτική διάθεση, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των συνελεύσεών της. Αυτό ισχύει και για την πρώτη συνέλευση που έγινε στις 17 Ιούλη, από όπου πήρε και το όνομά της, και για τη 2η που έγινε την Δευτέρα 31 Αυγούστου στον χώρο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων στο Θησείο.

Η συνέλευση στο Θησείο ήταν πετυχημένη καθώς είχε μαζική συμμετοχή –πέρασαν πάνω από 180 άτομα ενώ σταθερά στο χώρο ήταν 150.

Μίλησαν περίπου 30 σύντροφοι, ενώ παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από μια σειρά συλλογικότητες: Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά δικαιώματα, Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ (εκ μέρους της πλειοψηφίας του ΚΣ που αποχώρησε από το ΣΥΡΙΖΑ), ΑΡΑΣ, ΑΡΑΝ, ΟΚΔΕ ΕΠ, ΟΚΔΕ Σπάρτακος, από την κίνηση των πρώην 53 της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Ανοικτή Λίστα, Κομμουνιστική Οργάνωση Ανασύνταξη, Ξεκίνημα.

Συμμετείχαν επίσης σ. ανένταχτοι-ες από τοπικές ή κινηματικές συλλογικότητες όπως: Ενωτική Αριστερή Συνεργασία Πατησίων, Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας-Πειραιά, ΟΚΤΑΝΑ – κοινωνικό στέκι Πετρούπολης, Ποδονίφτης από την Ν. Ιωνία, από το φεμινιστικό κίνημα κ.α.

Η διαδικασία ξεκίνησε με ανοίγματα που έκαναν ο Νίκος Γιαννόπουλος που συντόνισε την διαδικασία και ο Σεραφείμ Σεφεριάδης. Ο Στάθης Κουβελάκης που ήταν επίσης να κάνει άνοιγμα δεν μπόρεσε να παραβρεθεί καθώς την ίδια ώρα υπήρχε διαδικασία της ΛΑΕ στην ΑΣΟΕΕ.

***

Ο Νίκος Γιαννόπουλος καταπιάστηκε με την συγκυρία και τα επίδικα ζητήματα της περιόδου. Έδωσε έμφαση στις αντιστάσεις που πρέπει να αναπτυχθούν ενάντια στο 3ο μνημόνιο στα διάφορα επίπεδα. Εξήγησε επίσης την σημασία ενασχόλησης με το μεταναστευτικό ζήτημα που παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις.

Για το θέμα της εκλογικής στάσης της 17 Ιούλη πρότεινε να πάρουμε θέση με την μορφή της καταψήφισης όλων των παλιών και νέων μνημονιακών κομμάτων και βέβαια της ναζιστικής Χρυσής Αυγής.

Πρότεινε επίσης την αλλαγή του ονόματος από «συνέλευση 17 Ιούλη» σε «συνέλευση ή πρωτοβουλία 5 Ιούλη» ώστε να έχει σημείο αναφοράς το 61.3% του δημοψηφίσματος.

***

Ο Σεραφείμ Σεφεριάδης αναφέρθηκε στο πολιτικό κενό που προκαλεί η μνημονιακή μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ και στην ανάγκη κάλυψής του από ένα φορέα που να συγκεντρώνει τα εξής χαρακτηριστικά:

α) Μεταβατικό πρόγραμμα με θέσεις για την άρνηση πληρωμής του χρέους, εθνικοποίησης των τραπεζών και των στρατηγικών τομέων της οικονομίας, εργατικό και κοινωνικό έλεγχο, έξοδο από την ευρωζώνη και σύνδεσης όλων αυτών με την σοσιαλιστική προοπτική.

β) Ακόμα ότι ο φορέας πρέπει να έχει σαν συστατικό στοιχείο τον διεθνισμό και τον απόλυτο σεβασμό και προσήλωση στην δημοκρατική λειτουργία στο εσωτερικό του.

Πρότεινε επίσης την δικτύωση της συνέλευσης 17 Ιούλη σε επίπεδο γειτονιών, χώρων δουλειάς και άλλων πόλεων καθώς μια πρώτη καταγραφή δείχνει ότι αυτό μπορεί να γίνει σε 13 πόλεις.

Για τις εκλογές έβαλε την θέση που πρότεινε και ο Ν. Γιαννόπουλος, προσθέτοντας την πρόταση για κάλεσμα σε υπερψήφιση αριστερών κομμάτων που στάθηκαν με συνέπεια ενάντια στο μνημόνιο και έχουν ενωτική προσέγγιση στο μαζικό κίνημα φωτογραφίζοντας την ΛΑΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Εξήγησε παράλληλα ότι η 17 Ιούλη διατηρεί σε κάθε περίπτωση την αυτονομία της και την διακριτή πολιτική και κινηματική της δράση.

Στο τέλος διάβασε ένα σχέδιο απόφασης για έγκριση από την συνέλευση και το οποίο θα δημοσιοποιηθεί σήμερα μετά τον απαραίτητο εμπλουτισμό του από την διαδικασία και τις προτάσεις που έγιναν στην συνέλευση.

***

Από τους υπόλοιπους  ομιλητές:

Ο Σταύρος Σκεύος από την ΟΚΔΕ ΕΠ έβαλε ζήτημα να μπει η θέση για ρήξη και με την ΕΕ ενώ για το θέμα της ψήφου πρότεινε να μείνουμε μόνο στο τι καταψηφίζουμε.

Η Μάνια Σωτηροπούλου από την πλειοψηφία της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ έβαλε την πολύ ωραία ιδέα για φεστιβάλ της 17 Ιούλη μετά τις εκλογές ιδιαίτερα καθώς φέτος δεν έγινε το αντιρατσιστικό φεστιβάλ

Η Τόνια Κατερίνη από τους «53» εξήγησε το πόσο σημαντική είναι η πρωτοβουλία της 17 Ιούλη για τον κόσμο που αποχωρεί από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι σ. από την ΑΡΑΣ και την Κομμουνιστική Οργάνωση Ανασύνταξη έβαλαν την πρόταση για να πάρει η συνέλευση 17 Ιούλη θέση για ψήφο στην ΛΑΕ.

Ο Πάολο Κονσέτι, ανένταχτος από την Ενωτική Αριστερή Συνεργασία Πατησίων, εξήγησε ότι ο Α. Τσίπρας δεν έκανε κωλοτούμπα, αλλά ότι έγινε ήταν συνέπεια των συμβιβαστικών πολιτικών που πρέσβευε.

Ο Νίκος Μαλινόγλου, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο, περιέγραψε την ενωτική εμπειρία της παράταξης Νέα Πορεία στο χώρο του και πως αυτός είναι ο σωστός δρόμος για την 17 Ιούλη.

Η Σίσσυ Βωβού από το φεμινιστικό κίνημα εξήγησε την σημασία της αναφοράς στο σχέδιο απόφασης για μια σειρά σημαντικά κινήματα όπως είναι το φεμινιστικό και το αντιφασιστικό.

Ο Ανδρέας Παγιάτσος από το ΞΕΚΙΝΗΜΑ εξήγησε πως η φυσιογνωμία της 17 Ιούλη έχει χαρακτηριστικά που δεν συναντάς σε άλλους πολιτικούς χώρους καθώς συνδυάζει το μεταβατικό πρόγραμμα, με τη δυναμική παρουσία στα κινήματα, τα ενωτικά χαρακτηριστικά με το διεθνισμό και την δημοκρατική λειτουργία. Αυτό την ξεχωρίζει και της δίνει τη δυνατότητα και το καθήκον να συγκροτηθεί και σε τοπικό-κινηματικό επίπεδο.

***

Μετά από 3 ώρες συζήτησης η συνέλευση έκλεισε με την έγκριση του σχεδίου απόφασης μετά και τις τροποποιήσεις που προτάθηκαν.

Τα επόμενα ραντεβού θα είναι στην διαδήλωση της ΔΕΘ και στις αντιφασιστικές δράσεις που προετοιμάζουν συλλογικότητες από το Κερατσίνι και ο Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας-Πειραιά στις 18 Σεπτέμβρη με αφορμή την συμπλήρωση 2 χρόνων από την δολοφονία του Π.Φύσσα.

Ιδρυτική συνέλευση της 17 Ιούλη και στην Θεσσαλονίκη

Μετά από κάλεσμα που έγινε πραγματοποιήθηκε συνέλευση της Πρωτοβουλίας “17 Ιούλη” στη Θεσσαλονίκη την Δευτέρα 31/8. Παραβρέθηκαν 70 άτομα από διαφορετικές οργανώσεις και τάσεις της Αριστεράς, καθώς και ανένταχτοι αγωνιστές.

Ήταν παρόντες εκπρόσωποι από 10 συλλογικότητες (Δίκτυο, 53, ΟΚΔΕ-ΕΠ, Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, Αριστερό Ρεύμα/ΛΑΕ, Σοσιαλιστική Προοπτική, ΚΟΜΑΝ, ΔΕΑ, ΚΟΕ, Ξεκίνημα κα).

Η συζήτηση ήταν επίσης σε καλό και συντροφικό κλίμα. Την συντόνισε ο Αντώνης Γαζάκης και τα ανοίγματα έκαναν οι:Ντίνος Παντελίδης, Νίκος Αναστασιάδης και Δημοσθένης Παπαδάτος

Μετά από ένα αρκετά πλούσιο και παραγωγικό διάλογο, παρά τις διαφορετικές απόψεις και εκτιμήσεις, καταλήχθηκαν τα εξής:

α) η Πρωτοβουλία δεν είναι αδιάφορη για τις εκλογές, και παρόλο που υπάρχουν διαφορετικές απόψεις όσον αφορά τους σχηματισμούς της Αριστεράς που κατεβαίνουν καταλήξαμε να προτείνουμε να καταψηφιστούν όλα τα μνημονιακά κόμματα (παλιά και νέα) καθώς και οι φασίστες της Χρυσής Αυγής. Προτείνουμε ψήφο σε αριστερά, αντικαπιταλιστικά, αντιμνημονιακά κόμματα.

β) η Πρωτοβουλία κρατάει την αυτονομία της και μετά τις εκλογές θα επιδιώξει να συμβάλλει στην υπόθεση της νέας Αριστεράς

γ) θα γίνει διερεύνηση και προσπάθεια για να υπάρξουν τοπικές πρωτοβουλίες στις γειτονιές με πολιτικό- κινηματικό χαρακτήρα

δ) μετά τις εκλογές θα διερευνηθεί η δυνατότητα να γίνει κεντρική εκδήλωση με θέμα “Τι αριστερά θέλουμε” και ομιλητές από διαφορετικές τάσεις της Αριστεράς

ε) Για τη ΔΕΘ επιδιώκουμε κοινή προσυγκέντρωση και προσπάθεια συμπόρευσης με άλλα κομμάτια της Αριστεράς που κινούνται σε παρόμοια κατεύθυνση. Θα ετοιμαστεί πανό και ηλεκτρονική αφίσα με το σύνθημα “Κάτω όλα τα Μνημόνια, λέμε ΟΧΙ μέχρι τέλους, ο αγώνας για τα κοινωνικά και εργατικά δικαιώματα συνεχίζεται”, ενώ θα μοιράζεται το κείμενο της Πρωτοβουλίας της Αθήνας.

στ) θα υπάρχει επικοινωνία μέσω μέϊλ για το επόμενο διάστημα στο βαθμό που κριθεί απαραίτητο

ζ) Επόμενη συνάντηση της Πρωτοβουλίας την Τετάρτη 30 Σεπτέμβρη

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,107ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
406ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής