Ρεπορτάζ από την κοινή δράση σε Ελλάδα και Τουρκία κατά της Eldorado Gold 

Οι εξορύξεις χρυσού έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στους ανθρώπους και το περιβάλλον. Αυτό ήταν το μήνυμα της κοινής δράσης σε Ελλάδα και Τουρκία κατά της Eldorado Gold που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 26 Μάη. 

Στην Ελλάδα, η κινητοποίηση ξεκίνησε με συγκέντρωση στο χωριό της Μεγάλης Παναγίας, με μικροφωνική και μοίρασμα προκήρυξης. Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε πετυχημένη πεζοπορία/διαμαρτυρία στο δάσος που βάλλεται συνολικά από τις μεταλλευτικές δραστηριότητες. Η πεζοπορία πέρασε γύρω από το εργοστάσιο της Eldorado αλλά και από πανέμορφα μονοπάτια του δάσους των Σκουριών. Οι συμμετέχοντες ξεπέρασαν τους 50 και ήταν φανερό ότι υπήρχε διάθεση να μην σταματήσει ο αγώνας. Φυσικά δεν έλλειψε η παρουσία της αστυνομίας η οποία φρουρεί σε μόνιμη βάση τις εισόδους του εργοστασίου. 

Σκουριές, φωτογραφία της Αφροδίτης Μιχαηλίδου

Την ίδια ώρα, στην Τουρκία πραγματοποιήθηκε δράση στο μεταλλείο Efemcukuru, κοντά στην Σμύρνη. 

Από τη δράση στην Τουρκία

Ο αγώνας ενάντια στην εξόρυξη χρυσού συνεχίζεται. Οι εργασίες στις Σκουριές προχωρούν, καθώς η εξόρυξη στο open pit έχει ανακοινωθεί ότι θα ξεκινήσει το 2025. Γι’ αυτό, είναι απαραίτητο ο αγώνας να συνεχιστεί και να ενταθεί.  

Ο αγώνας για την γη και την ελευθερία είναι διεθνικός, καθώς οι καταστροφές που προκαλεί η εξόρυξη χρυσού δεν γνωρίζουν σύνορα. 

Η δράση ήταν πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα Θεσσαλονίκης ενάντια στη μεταλλευτική δραστηριότητα στη ΒΑ Χαλκιδική, της Επιτροπής Αγώνα Μεγάλης Παναγίας καθώς και του Μας σκάβουν τον λάκκο (ελληνικός συντονισμός της κοινής πρωτοβουλίας κατά των εξορύξεων και του πολέμου σε Τουρκία-Ελλάδα-Κύπρο). Από την πλευρά της Τουρκίας συνδιοργάνωσαν η EGEÇEP (Περιβαλλοντική και Πολιτιστική Πλατφόρμα Αιγαίου), το Kazma Birak (ο τουρκικός συντονισμός της κοινής πρωτοβουλίας κατά των εξορύξεων και του πολέμου σε Τουρκία-Ελλάδα-Κύπρο), και η συμμαχία για την Κλιματική Δικαιοσύνη Τουρκίας. 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,283ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα