Ρεπορτάζ από την εκδήλωση του Başlangıç στην Κων/πολη για τις εκλογές και την Αριστερά

Της Ecehan Balta, μέλος της «Σοσιαλιστικής Εναλλακτικής» (Sosyalist Alternatif) στην Τουρκία

Η συλλογικότητα Başlangıç διοργάνωσε την Πέμπτη 14 Απρίλη εκδήλωση-συζήτηση στην Κωνσταντινούπολη με θέμα τη στάση της σοσιαλιστικής Αριστεράς απέναντι στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στη χώρα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν 40 άτομα, κυρίως οργανωμένα στην Αριστερά, που ήθελαν να συζητήσουν τον τρόπο με τον οποίο βλέπουν τις εξελίξεις οι διάφορες τάσεις μέσα στο κίνημα.

Ομιλητές από την Κύπρο και την Ελλάδα προσκλήθηκαν για να παρουσιάσουν τις εμπειρίες από την Αριστερά στις χώρες τους. Η Αθηνά Καρυάτη από τη «Νέα Διεθνιστική Αριστερά» στην Κύπρο και ο Νίκος Αναστασιάδης από το «Ξεκίνημα» στην Ελλάδα, αναφέρθηκαν στα παραδείγματα του ΑΚΕΛ και του ΣΥΡΙΖΑ αντίστοιχα.

Και οι δύο ομιλητές τόνισαν το αδιέξοδο των συμβιβαστικών πολιτικών και την ήττα στην οποία οδήγησαν. Μίλησαν για την ανάγκη εφαρμογής πολιτικών που θα εξυπηρετούν τα συμφέροντα της εργατικής τάξης. Ανέπτυξαν τις δομικές αδυναμίες και τα προβλήματα, τόσο πολιτικού όσο και οργανωτικού χαρακτήρα, αυτών των σχηματισμών. Οι εμπειρίες του ΑΚΕΛ και του ΣΥΡΙΖΑ έδειξαν (με τον ανάποδο τρόπο) πόσο σημαντικό είναι η Αριστερά να έχει εμπιστοσύνη στους εργαζόμενους και ότι θα πρέπει να είναι έτοιμη να συγκρουστεί με τις δυνάμεις του κεφαλαίου προκειμένου να προωθήσει ακόμα και τις πιο απλές μεταρρυθμίσεις. 

Στη συνέχεια, η Ίλκε Μπερεκετλί (Ilke Bereketli), από το Εργατικό Κόμμα της Τουρκίας (TİP) και ο Φώτης Μπενλισόι (Foti Benlisoy), από τη συλλογικότητα Başlangıç, πήραν το λόγο και μίλησαν για τις προοπτικές της τουρκικής Αριστεράς.

Η Ίλκε Μπερεκετλί, εξήγησε το σκεπτικό με το οποίο ιδρύθηκε το TİP και το συνέδεσε με τις εξελίξεις στη συνείδηση μετά την εξέγερση στο πάρκο Γκεζί το 2013. Μίλησε για την ανάγκη ανασυγκρότησης ενός κινήματος που παλεύει για τον σοσιαλισμό, χρησιμοποιώντας κάθε μέσο πάλης. Η Μπερεκετλί τόνισε ότι η μάχη των εκλογών είναι σημαντική, αλλά αποτελεί μόνο ένα από αυτά τα μέσα.

Ο Φώτης Μπενλισόι εξήγησε ότι το πολιτικό σχέδιο της άρχουσας τάξης γίνεται μέρα με τη μέρα πιο ευάλωτο και ότι η ενίσχυση των δυνάμεων που παλεύουν για τον σοσιαλισμό είναι σήμερα περισσότερο αναγκαία από ό,τι στο παρελθόν. Τόνισε ότι η συσπείρωση των σοσιαλιστικών δυνάμεων τόσο στους δρόμους όσο και στις εκλογές είναι ο μόνος δυνατός τρόπος για να χτιστεί μια σταθερή σοσιαλιστική δύναμη που μπορεί να παίξει ρόλο στους αγώνες ενάντια στο ΑΚΡ (το κυβερνητικό κόμμα του Ερντογάν) και τον καπιταλισμό. 

Παρόλο που η αίθουσα έπρεπε να κλείσει νωρίς, υπήρξαν πολλές ερωτήσεις και σχόλια, ιδίως προς την εκπρόσωπο του TIP, δεδομένου ότι το TIP έχει σημαντική ανάπτυξη σε μέλη και έχει γίνει κεντρικό σημείο αυτής της συζήτησης. Ήταν επίσης διάχυτη η αίσθηση ότι η Αριστερά στην Τουρκία, την Ελλάδα και την Κύπρο πρέπει να έρθει πιο κοντά, να ανταλλάξει εμπειρίες, να οργανώσει δράσεις αλληλεγγύης και να αναπτύξει κοινούς αγώνες.

Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα και παραγωγική εκδήλωση, όπως συμφώνησαν όλοι οι συμμετέχοντες/ουσες. Οι συζητήσεις αυτές θα συνεχιστούν σίγουρα. 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,001ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα