Ρεπορτάζ από την εκδήλωση για τον Παντελή Πουλιόπουλο στη Θήβα

Ρεπορτάζ από το «Ξεκίνημα»

 

Την Κυριακή 25 Φλεβάρη οργανώθηκε στη Θήβα   μια πολύ σημαντική εκδήλωση με θέμα την αναστύλωση της προτομής του μεγάλου μαρξιστή και επαναστάτη Παντελή Πουλιόπουλου στη Θήβα, γενέτειρα πόλη του. Η προτομή του Πουλιόπουλου είχε αναρτηθεί σε κεντρικό σημείο της Θήβας το 2006 αλλά το 2016, μετά από κάποια προσωρινή μεταφορά λόγω έργων στο χώρο όπου ήταν τοποθετημένη, κλάπηκε!! Σύντομα μετά, άνθρωποι της Αριστεράς από ένα μεγάλο φάσμα οργανώσεων, κινητοποιήθηκαν με στόχο την αναστήλωση της προτομής.

Η αναστήλωση έχει ήδη δρομολογηθεί, ο δήμος Θήβας έχει δεσμευθεί και εντάξει στον προϋπολογισμό του το έργο και είναι θέμα χρόνου προτού ολοκληρωθεί. Πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία της Επιτροπής στην οποία αξίζουν συγχαρητήρια.

Η εκδήλωση είχε αρκετή μαζικότητα με γύρω στους 120 παρευρισκόμενους. Αντιπροσωπείες έστειλαν γύρω στους 20 φορείς, οι οποίοι και απηύθυναν σύντομους χαιρετισμούς ή σχόλια στη σχετική συζήτηση. Ανάμεσα στους φορείς, οι Δήμοι Θήβας και Λιβαδειάς που στηρίζουν το έργο, τα Εργατικά Κέντρα των δύο πόλεων, ο δικηγορικός σύλλογος Θήβας στον οποίο ήταν μέλος ο Πουλιόπουλος, πολιτιστικοί και κοινωνικοί φορείς της Θήβας και σημαντικός αριθμός οργανώσεων της Αριστεράς, ανάμεσά τους, ΛΑΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΝΑΡ, ΟΔΚΕ-Εργατική Πάλη, ΟΚΔΕ-Σπάρτακος, ΕΕΚ, ΔΕΑ, Κ. Ο. Ανασύνταξη και βέβαια το «Ξεκίνημα». Μηνύματα έστειλαν το ΣΕΚ και η Κομμουνιστική Ανανέωση. Ακόμα και το ΚΚΕ έστειλε αντιπρόσωπο ο οποίος χαιρέτισε τη συμβολή του Παντελή Πουλιόπουλου!

Εκ μέρους του «Ξ» χαιρετισμό απηύθυνε ο σύντροφος Σεφαφείμ Σεφεριάδης, τον οποίο θα δημοσιεύσουμε αύριο.

Από πολιτικής άποψης η εκδήλωση ήταν επίσης πολύ σημαντική. Ο Παντελής Πουλιόπουλος ήταν αναμφίβολα ο πιο σημαντικός μαρξιστής της εποχής του μεσοπολέμου. Εμπνευσμένος από τα ιδανικά της Οκτωβριανής επανάστασης, αφοσιώθηκε από πολύ νωρίς στην υπόθεση της επανάστασης και του σοσιαλισμού. Και χάθηκε επίσης πολύ νωρίς, σε ηλικία μόλις 43 ετών, εκτελεσμένος από τα ιταλικά στρατεύματα κατοχής.

Η Επιτροπή για τη Μνήμη του Παντελή Πουλιόπουλου έχει ήδη επιτελέσει ένα πολύ σημαντικό έργο με την καμπάνια για την αναστύλωση της προτομής του στην πόλη που γεννήθηκε. Ο επόμενος στόχος της επιτροπής, εξίσου σημαντικός αν όχι σημαντικότερος, είναι η δημιουργία μουσείου του Π. Πουλιόπουλου, στο πατρικό του σπίτι. Αυτό είναι κάτι για το οποίο πρέπει να παλέψει και στο οποίο πρέπει να βοηθήσει όλη η Αριστερά – αυτή, εννοείται, που δεν έχει σταλινικές παρωπίδες.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,235ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,007ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα