Ρεπορτάζ από τη χθεσινή συγκέντρωση υπέρ του «Όχι» στου Ζωγράφου

Ρεπορτάζ από το blog της οργάνωσης του «Ξεκινήματος» στου Ζωγράφου (xekinimazografou.wordpress.com

– Δείτε επίσης φωτογραφίες από τις παρεμβάσεις που κάνουν οι σύντροφοι στην περιοχή εδώ

Χτες, 2/7 οργανώθηκε συγκέντρωση υπέρ του «ΟΧΙ» στην πλατεία Γαρδένια από την «Επιτροπή Αγώνα Ζωγράφου υπέρ του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου».*

Η εκδήλωση ήταν πολύ πετυχημένη και με μεγάλη συμμετοχή. Υπήρξαν σύντομες ομιλίες από εκπροσώπους όλων των οργανώσεων, κομμάτων και φορέων που συμμετέχουν στην επιτροπή, καθώς και από εκπρόσωπο των καθηγητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της περιοχής μας. Στη συνέχεια κατεβήκαμε στο δρόμο για πορεία.

Η πορεία είχε πολύ δυναμικό παλμό, με τον κόσμο να φωνάζει διαρκώς συνθήματα. Πιο χαρακτηριστικά ήταν τα ακόλουθα:

«Εμπρός λαέ μην τους φοβηθείς, ήρθε η ώρα ΟΧΙ να τους πεις»

«Εμπρός λαέ σήκω και πολέμα, ΕΕ και ΔΝΤ σου πίνουνε το αίμα»

Ο εκπρόσωπος των καθηγητών, που ήταν εξαιρετικός στη ντουντούκα, έκανε και «παιχνίδι», ρωτώντας την πορεία

«θα περάσουν τα μνημόνια;», «θα περάσει η φτώχεια;», «θα υποταχτούμε;», «τι θα ψηφίσουμε την Κυριακή;»

για να εισπράττει μετά από κάθε ερώτημα ένα βροντερό «ΟΧΙ»!

Η διαδρομή που ακολουθήσαμε ήταν η εξής: ανεβήκαμε τη Λ. Παπάγου μέχρι την Κουσίδη, στη συνέχεια την κατεβήκαμε, στρίψαμε στην Ούλωφ Πάλμε με κατεύθυνση τα Ιλίσια, ανεβήκαμε τη Γρ. Αυξεντίου μέχρι το ύψος της Μούσκου και έπειτα μπήκαμε «στα στενά» και επιστρέψαμε στην πλ. Γαρδένια μέσω της Γ. Ζωγράφου.

Αρκετός κόσμος έβγαινε στα μπαλκόνια να δει τι συμβαίνει (ιδιαίτερα στους στενούς δρόμους) ενώ όσοι ήταν με το «ΟΧΙ» χαιρετούσαν την πορεία και κάποιοι φώναζαν συνθήματα μαζί μας.

Σε όλη τη διάρκεια της πορείας μοιράζαμε ανακοινώσεις, ενώ προς το τέλος της πορείας κάποιοι συναγωνιστές μας ζήτησαν μικρά πακέτα με προκηρύξεις του «Ξεκινήματος» για να πάρουν να μοιράσουν στα χωριά τους που θα πήγαιναν να ψηφίσουν.

****

Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας της συντρόφισσας Ελένης Μήτσου, που χαιρέτισε εκ μέρους του «Ξεκινήματος Ζωγράφου»,  την συγκέντρωση:

Την Κυριακή ψηφίζουμε ΟΧΙ

Αυτή πρέπει να είναι η απάντηση στους δανειστές και στους ντόπιους συνεργάτες τους: τους εφοπλιστές, τους μεγαλοεργολάβους, τους καναλάρχες, τους τραπεζίτες και τα κόμματα που τους εκπροσωπούν στο κοινοβούλιο: το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ, το ΠΟΤΑΜΙ…

Έχουν εξαπολύσει μια πρωτόγνωρη εκστρατεία τρόμου με στόχο να ψηφίσει ο κόσμος ναι. Ναι στην υποταγή, Ναι σε μια πολιτική που εδώ και 5 χρόνια έχει καταστρέψει τις ζωές μας, έχει δημιουργήσει 1,5 εκατ. άνεργους, έχει οδηγήσει 10.000 ανθρώπους στην αυτοκτονία, έχει στείλει δεκάδες χιλιάδες κόσμο στις ουρές των συσσιτίων.

Λένε πως αν ψηφίσουμε ΟΧΙ θα βγούμε από το Ευρώ κι’ αν βγούμε από το ευρώ καταστραφήκαμε. Δεν θα χουμε τροφή, δεν θα χουμε πετρέλαιο, δεν θα χουμε φάρμακα…

Λένε ψέματα. Η έξοδος από το ευρώ δεν συνεπάγεται πείνα. Η Ελλάδα έχει γύρω στο 95% διατροφική επάρκεια. Με τέτοιο ποσοστό διατροφικής επάρκειας, δεν πρόκειται να πεινάσουμε.

Η έξοδος από το ευρώ θέτει την Ελλάδα εκτός αγορών χρήματος. Δεν θα μας δανείζει κανείς – για ένα διάστημα τουλάχιστον. Δεν την θέτει όμως εκτός αγορών γενικά. Δεν θα μας εμποδίσει κανείς να εισάγουμε πετρέλαιο όπως εισάγουμε σήμερα. Δεν θα μας εμποδίσει κανείς να εισάγουμε φάρμακα – όπως εισάγουμε σήμερα – μέχρι να αναπτυχθεί η ντόπια φαρμακοβιομηχανία. Και  θα έχουμε χρήματα για να τα πληρώσουμε αυτά, σε σκληρό νόμισμα, σε ευρώ, μέσω των εξαγωγών μας. Το 2014 οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών της χώρας έφεραν 55 δισ. ευρώ.

Τα κανάλια λένε ότι τα πάντα θα γίνουν πιο ακριβά γιατί η δραχμή θα υποτιμηθεί. Θα υποτιμηθεί, ως ένα όριο αλλά δεν θα έχουμε κατάρρευση, γιατί έχουμε θετικό ισοζύγιο στις συναλλαγές με τον έξω κόσμο, στο ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών και μέχρι πρότινος είχαμε και ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτά τα δυο στοιχεία είναι καθοριστικά για τις ισοτιμίες των νομισμάτων.

Και την ίδια στιγμή, αν δεν υποκύψουμε, αν δεν υποταχθούμε θα έχουμε τη δυνατότητα να παίρνουμε τις αποφάσεις εμείς και να σχεδιάσουμε τι θέλουμε να παράγεται, είτε αυτό αφορά τον αγροτικό τομέα, είτε αυτό αφορά τη ντόπια βιομηχανική παραγωγή.

Να λειτουργήσουμε την ΕΛΒΟ, αντί να την κλείσουμε και να φτιάξουμε λεωφορεία, ασθενοφόρα, απορριμματοφόρα, αντί να τα αγοράζουμε από τη Γερμανία. Να βάλουμε σε λειτουργία τα ναυπηγία και να κάνουμε δημόσιες τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Γιατί να τις εκμεταλλεύονται οι εφοπλιστές, τους οποίους επιδοτούμε και από πάνω για να τις λειτουργήσουν;

Να πάρουμε στα χέρια μας τις τράπεζες. Να περάσουν στην ιδιοκτησία και στον έλεγχο της κοινωνίας. Έτσι κι’ αλλιώς μόνο οι δικές μας καταθέσεις υπάρχουν μέσα πια… Και να τις μετατρέψουμε από ιδιωτικούς κερδοσκοπικούς μηχανισμούς που είναι σήμερα  σε εργαλείο ανάπτυξης για την κοινωνία.

Δυστυχώς δεν υπάρχει ο χρόνος να τα αναλύσω όλα αυτά.

Θέλω να τελειώσω με μερικά παραδείγματα από το εξωτερικό:

Ισλανδία. Η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που χτυπήθηκε από την κρίση. Η μόνη χώρα στην Ευρώπη που δεν αντιμετώπισε το πρόβλημα του χρέους της με «βοήθεια» και τις πολιτικές που υπαγορεύει το ΔΝΤ. Η μόνη χώρα που αρνήθηκε να πληρώσει το χρέος της. Προχώρησε σε άρνηση πληρωμής του χρέους. Από το 2013 η Ισλανδία έχει ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 5%, ενώ οι χώρες της Ευρωζώνης είναι κατά μέσο όρο στο 0,4%, δηλαδή σε πλήρη στασιμότητα.

Εκουαδόρ. Αρνήθηκε να πληρώσει το 80% του χρέους, το οποίο σύμφωνα με τη δική τους επιτροπή ελέγχουν ήταν επαχθές κλπ. Από τότε μέχρι σήμερα το εισόδημα των πολιτών αυξήθηκε μέχρι και 55% και οι ετήσιοι ρυθμοί ανάπτυξης είναι τα τελευταία χρόνια στο 4%.

Βεβεζουέλα. Ο Τσάβεζ ήρθε σε ρήξη με την πιο ισχυρή πολεμική μηχανή του αιώνα. Τις ΗΠΑ. 3 φορές προσπάθησαν να τον ανατρέψουν – τη μία με στρατιωτικό πραξικόπημα. Δεν τα κατάφεραν. Γιατί; Γιατί μια κυβέρνηση που έχει την υποστήριξη του λαού δεν ανατρέπεται με «δάκτυλους» απ’ έξω. Κάθε φορά ο κόσμος κινητοποιούνταν για να υπερασπιστεί την κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση η οποία είχε πάρει σοβαρά φιλολαϊκά μέτρα και είχε ένα σταθερό προσανατολισμό ενάντια στις ΗΠΑ, ενάντια στο κεφάλαιο κλπ.

Εμείς πρέπει την Κυριακή να ψηφίσουμε ΟΧΙ!

Σε αυτό το ΟΧΙ έχουμε τη στήριξη της Ευρώπης. Όχι της Ευρώπης του Σόιμπλε, του Ντάιζελμπλουμ, του Ολάντ, του Τουσκ και όλης αυτής της συμμορίας των δανειστών. Έχουμε την υποστήριξη της Ευρώπης των εργαζομένων, έχουμε την υποστήριξη των λαϊκών στρωμάτων της Ευρώπης.

Εμείς πρέπει να πούμε όχι στη Ευρώπη του Σοιμπλε κλπ και ναι στην Ευρώπη των λαών. Και μαζί με αυτό τον κόσμο, με αυτή την Ευρώπη να πορευτούμε και να την αλλάξουμε.

Υπάρχει όμως μια προϋπόθεση για να μπορέσουμε να το κάνουμε αυτό: Πρέπει η κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει το ΟΧΙ που ελπίζουμε και πιστεύουμε να κερδίσει στο δημοψήφισμα, όχι για να διαπραγματευτεί και για να τα βρει με τους δανειστές, αλλά για ρήξη με τους δανειστές και τις πολιτικές τους και για να αρχίσει να χαράζεται μια διαφορετική πορεία.

_______________________
*Η Επιτροπή αυτή συγκροτήθηκε τη Δευτέρα 29/6 μετά από ανοιχτό κάλεσμα του ΣΥΝΖΩ (Συνεταιριστές Ζωγράφου). Στην επιτροπή δήλωσαν συμμετοχή: το ΞΕΚΙΝΗΜΑ Ζωγράφου, οι τοπικές οργανώσεις της ΑΡΑΝ και της ΑΡΑΣ (συνιστώσες της ΑΝΤΑΡΣΥΑΣ – ΜΑΡΣ) ο ΣΥΡΙΖΑ Ζωγράφου και η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Ζωγράφου, η δημοτική παράταξη ΜΑΖΙ για την πόλη μας, το Δίκτυο Αλληλεγγύης Ζωγράφου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιλισός και φυσικά οι Συνεταιριστές Ζωγράφου

_____________________________

Το «Ξεκίνημα» οργανώνει μαζική εκστρατεία υπέρ του ΟΧΙ σε πόλεις και γειτονιές. 
Θέλεις να βοηθήσεις; Έλα σε επαφή μαζί μας στα
2102283018-9 για Αθήνα
2310540432 για Θεσσαλονίκη
και στο [email protected] για άλλες πόλεις 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,280ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα