Ρεπορτάζ από τη συνέλευση εργαζομένων στο κάτεργο της Cosco

Από το site του «Ξ»

Πηγαίνοντας προς τον χώρο εκφόρτωσης εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) στο Νέο Ικόνιο στο Πέραμα νοιώθεις ότι μπαίνεις σε ένα στρατόπεδο μιας ξένης χώρας. Αχανής χώρος γεμάτος αγκαθωτά συρματοπλέγματα, μπάρες ελέγχου, κάμερες ασφαλείας κοκ. Χιλιάδες κοντέινερ που περιμένουν τη σειρά τους για φόρτωμα και ξεφόρτωμα και ανάμεσά τους πάνω από 2.000 εργαζόμενοι που καθημερινά διακινδυνεύουν την ασφάλειά τους, έχοντας ήδη στο τελευταίο 7μηνο έναν νεκρό και δύο τραυματίες συναδέλφους. Αυτό είναι το κάτεργο της Cosco και της εργολαβικής DPort, πραγματικό κράτος εν κράτει.

Σε αυτό τον χώρο στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του λιμανιού, έγινε στις 10 Μάη η ενημέρωση των εργαζομένων από το ΔΣ του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ (Ένωση εργαζομένων Διακίνησης Εμπορευματοκιβωτίων στις προβλήτες του Πειραιά) με βασικό θέμα την απάντηση που θα δοθεί στην πρόταση για νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) που κατέθεσε η εργοδοσία στις 6/5.

Στον χώρο, πέρα από την ΕΝΕΔΕΠ που δημιουργήθηκε το 2014, υπάρχει και ένα άλλο σωματείο το ΣΕΕΔΠ (Συνδικάτο εργαζομένων στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ Πειραιά) που δημιουργήθηκε το 2018 με τις ευλογίες της εργοδοσίας. Το ΣΕΕΔΠ από την πρώτη στιγμή έσπευσε να δηλώσει ότι συμφωνεί με τις προτάσεις της εργοδοσίας και διαφωνεί με τις απεργίες και την ανατροπή της κανονικότητας του λιμανιού από αυτές.

Λίγο πριν ξεκινήσει η συνέλευση της ΕΝΕΔΕΠ η εταιρεία φρόντισε με ένα ανυψωτικό μηχάνημα να καθαρίσει την κάμερα ασφαλείας που βρίσκεται ακριβώς πάνω από τον χώρο της συνέλευσης ενώ τα μεγάφωνα ξεκίνησαν να μεταδίδουν ένα μονότονο ηχογραφημένο μήνυμα δήθεν για τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων. Μέσα σε αυτό το κλίμα, κάτω από λιοπύρι, σε ένα προαύλιο από το οποίο περνούσαν αυτοκίνητα, μηχανές, λεωφορεία της εταιρείας ξεκίνησε η συνέλευση.

Κατ’ ακρίβεια ήταν ενημερώσεις από τον πρόεδρο του σωματείου Μ. Μπεκρή ανά βάρδια εργαζομένων. Από τη 1.00 μ.μ. ως τις 8 το βράδυ θα κρατούσε η διαδικασία. Στις πρώτες 2 ενημερώσεις που παρακολουθήσαμε συμμετείχαν συνολικά περίπου 350 εργαζόμενοι.

Ο Μ. Μπεκρής, αφού περιέγραψε την σημασία των απεργιών που έγιναν στον χώρο και το ότι μόνο 144 απεργοσπάστες μπόρεσαν να μπουν να δουλέψουν στην τελευταία απεργία κάτω από τις πιέσεις της εργοδοσίας και την προστασία της αστυνομίας, είπε πως η πρόταση της εργοδοσίας είναι βάση για συζήτηση. Ζήτησε την εξουσιοδότηση από την ΓΣ στο ΔΣ του σωματείου να μπει στη διαπραγμάτευση με την εργοδοσία ώστε να αποσαφηνιστούν τα συγκεκριμένα σημεία της πρότασης.

Όταν όλα αποσαφηνιστούν η τελική πρόταση θα έρθει στην ΓΣ των εργαζομένων για έγκριση.

Η πρόταση της εργοδοσίας περιλαμβάνει πρόταση για αυξήσεις 10-11,64% στους εργαζόμενους που αμείβονται με μισθό ως 2.000 ευρώ μεικτά και 150 ευρώ στους εργαζόμενους που αμείβονται με μισθό πάνω από 2.000 ευρώ. Επιπλέον διπλασιάζει από 5 σε 10 ευρώ το ποσό της «κάρτας σίτισης» για κάθε μεροκάματο και της αμοιβής για υπερωρίες.

Αυτή δεν είναι μια αμελητέα αύξηση, ειδικά στους καιρούς που ζούμε, παρότι υπολείπεται πολύ από τους μισθούς που παίρνουν οι εργαζόμενοι στο υπόλοιπο λιμάνι εδώ και χρόνια. Επιπλέον –όπως επισήμαναν στο «Ξ» οι εργαζόμενοι– δεν λέει κουβέντα για τις αμοιβές τα Σαββατοκύριακα, τις νυκτερινές βάρδιες, κοκ, που ήταν ένα από τα βασικά αιτήματα του σωματείου.

Προτείνει την μετατροπή των συμβάσεων 250 από τους 600 –σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου– εκ περιτροπής εργαζομένων στον χώρο σε συμβάσεις πλήρους απασχόλησης αορίστου χρόνου από φέτος και άλλων 100 τον επόμενο χρόνο αν οι δουλειές πάνε καλά. Η εργοδοσία συμφωνεί με την ένταξη των εργαζομένων στα βαρέα και ανθυγιεινά (ΒΑΕ) που αφορά βέβαια το Υπουργείο Εργασίας.

Η πρόταση του ΔΣ είχε την ομόφωνη αποδοχή των εργαζομένων στις δύο πρώτες βάρδιες καθώς δεν υπήρξε ούτε ένα «κατά» στις ψηφοφορίες που ακολούθησαν. Αναμένουμε το που θα καταλήξει η διαπραγμάτευση με την εργοδοσία, ωστόσο πρέπει να τονίσουμε ότι ήταν οι αγωνιστικές δράσεις των εργαζομένων που έφεραν αυτά τα αποτελέσματα, από τις οποίες αξίζει να πάρουν δύναμη και έμπνευση και άλλοι κλάδοι εργαζομένων.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα