Ρεπορτάζ από το «Ξ»
Πηγαίνοντας προς τον χώρο εκφόρτωσης εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) στο Νέο Ικόνιο στο Πέραμα νοιώθεις ότι μπαίνεις σε ένα στρατόπεδο μιας ξένης χώρας. Αχανής χώρος γεμάτος αγκαθωτά συρματοπλέγματα, μπάρες ελέγχου, κάμερες ασφαλείας κοκ.
Χιλιάδες κοντέινερ που περιμένουν την σειρά τους για φόρτωμα και ξεφόρτωμα και ανάμεσά τους πάνω από 2.000 εργαζόμενοι που καθημερινά διακινδυνεύουν την ασφάλειά τους, έχοντας ήδη στο τελευταίο 7μηνο έναν νεκρό και δύο τραυματίες συναδέλφους.
Αυτό είναι το κάτεργο της Cosco και της εργολαβικής DPort, πραγματικό κράτος εν κράτει.
Σε αυτό τον χώρο στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του λιμανιού, έγινε χθες Τρίτη 10 Μάη η ενημέρωση των εργαζομένων από το ΔΣ του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ (Ένωση εργαζομένων Διακίνησης Εμπορευματοκιβωτίων στις προβλήτες του Πειραιά) με βασικό θέμα την απάντηση που θα δοθεί στην πρόταση για νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) που κατέθεσε η εργοδοσία στις 6/5.
Στον χώρο, πέρα από την ΕΝΕΔΕΠ που δημιουργήθηκε το 2014, υπάρχει και ένα άλλο σωματείο το ΣΕΕΔΠ (Συνδικάτο εργαζομένων στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ Πειραιά) που δημιουργήθηκε το 2018 με τις ευλογίες της εργοδοσίας. Το ΣΕΕΔΠ είναι σταθερά ενάντια στις απεργίες, προωθεί απόψεις συνεννόησης σε «οικογενειακό κλίμα» με την εργοδοσία, αποκαλεί «κομμουνιστάς» στις ανακοινώσεις του το άλλο σωματείο της ΕΝΕΔΕΠ κοκ.
Το ΣΕΕΔΠ από την πρώτη στιγμή έσπευσε να δηλώσει ότι συμφωνεί με τις προτάσεις της εργοδοσίας και διαφωνεί με τις απεργίες και την ανατροπή της κανονικότητας του λιμανιού από αυτές.
Λίγο πριν ξεκινήσει η συνέλευση της ΕΝΕΔΕΠ η εταιρεία φρόντισε με ένα ανυψωτικό μηχάνημα να καθαρίσει την κάμερα ασφαλείας που βρίσκεται ακριβώς πάνω από τον χώρο της συνέλευσης ενώ τα μεγάφωνα ξεκίνησαν να μεταδίδουν ένα μονότονο ηχογραφημένο μήνυμα δήθεν για τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων. Μέσα σε αυτό το κλίμα, κάτω από λιοπύρι, σε ένα προαύλιο από το οποίο περνούσαν αυτοκίνητα, μηχανές, λεωφορεία της εταιρείας ξεκίνησε η συνέλευση.
Κατ’ ακρίβεια ήταν ενημερώσεις από τον πρόεδρο του σωματείου Μ. Μπεκρή ανά βάρδια εργαζομένων. Από τη 1μμ ως τις 8 το βράδυ θα κρατούσε η διαδικασία.
Στις πρώτες 2 ενημερώσεις που παρακολουθήσαμε συμμετείχαν συνολικά περίπου 350 εργαζόμενοι.
Ο Μ. Μπεκρής αφού περιέγραψε την σημασία των απεργιών που έγιναν στον χώρο και το ότι μόνο 144 απεργοσπάστες μπόρεσαν να μπουν να δουλέψουν στην τελευταία απεργία, κάτω από τις πιέσεις της εργοδοσίας και την προστασία της αστυνομίας, είπε πως η πρόταση της εργοδοσίας είναι βάση για συζήτηση. Ζήτησε την εξουσιοδότηση από την ΓΣ στο ΔΣ του σωματείου να μπει στην διαπραγμάτευση με την εργοδοσία ώστε να αποσαφηνιστούν τα συγκεκριμένα σημεία της πρότασης.
Για παράδειγμα ανέφερε τα κριτήρια με τα οποία θα επιλεγούν από τους εκ περιτροπής εργαζόμενους αυτοί που θα μπουν σε καθεστώς σταθερής εργασίας δηλαδή η οικογενειακή τους κατάσταση, τα χρόνια δουλειάς κοκ.
Όταν όλα αποσαφηνιστούν η τελική πρόταση θα έρθει στην ΓΣ των εργαζομένων για έγκριση .
Η πρόταση της εργοδοσίας περιλαμβάνει πρόταση για αυξήσεις 10-11,64% στους εργαζόμενους που αμείβονται με μισθό ως 2.000 ευρώ μεικτά και 150 ευρώ στους εργαζόμενους που αμείβονται με μισθό πάνω από 2.000 ευρώ. Επιπλέον διπλασιάζει από 5 σε 10 ευρώ το ποσό της «κάρτας σίτισης» για κάθε μεροκάματο και της αμοιβής για υπερωρίες.
Αυτή δεν είναι μια αμελητέα αύξηση, ειδικά στους καιρούς που ζούμε, παρότι υπολείπεται πολύ από τους μισθούς που παίρνουν οι εργαζόμενοι στο υπόλοιπο λιμάνι εδώ και χρόνια.
Επιπλέον –όπως επισήμαναν στο «Ξ» οι εργαζόμενοι– δεν λέει κουβέντα για τις αμοιβές τα Σαββατοκύριακα, τις νυκτερινές βάρδιες κοκ που ήταν ένα από τα βασικά αιτήματα του σωματείου.
Προτείνει την μετατροπή των συμβάσεων 250 από τους 600 –σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου– εκ περιτροπής εργαζομένων στον χώρο σε συμβάσεις πλήρους απασχόλησης αορίστου χρόνου από φέτος και άλλους 100 τον επόμενο χρόνο αν οι δουλειές πάνε καλά.
Η εργοδοσία συμφωνεί με την ένταξη των εργαζομένων στα βαρέα και ανθυγιεινά (ΒΑΕ) που αφορά βέβαια το Υπουργείο Εργασίας.
Η πρόταση του ΔΣ είχε την ομόφωνη αποδοχή των εργαζομένων στις 2 πρώτες βάρδιες καθώς δεν υπήρξε ούτε ένα κατά στις ψηφοφορίες που ακολούθησαν.
Οι εξελίξεις αυτές έρχονται μετά από σημαντικές κινητοποιήσεις και απεργίες στο λιμάνι, ιδιαίτερα μετά τα εργατικά ατυχήματα της τελευταίας περιόδου. Αναμένουμε το που θα καταλήξει η διαπραγμάτευση με την εργοδοσία, ωστόσο πρέπει να τονίσουμε ότι ήταν οι αγωνιστικές δράσεις των εργαζομένων που έφεραν αυτά τα αποτελέσματα, από τις οποίες αξίζει να πάρουν δύναμη και έμπνευση και άλλοι κλάδοι εργαζομένων.
***
Ακολουθεί συνέντευξη που παραχώρησε στο «Ξ» ο πρόεδρος του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ Μάρκος Μπεκρής.
Την συνέντευξη πήραν οι σ. Τάκης Γιαννόπουλος και Λίτσα Αμπελά