Στις 19 του Απρίλη το Εργατικό Κόμμα Τουρκίας (ΕΚΤ) διοργάνωσε στην Άγκυρα δημόσια εκδήλωση με θέμα το «Χτίσιμο ενός Σοσιαλιστικού Μαζικού Κόμματος». Στη συνάντηση συμμετείχαν περίπου 100 άτομα, από τα οποία σχεδόν τα μισά ήταν φοιτητές/τριες. Επίσης, περίπου οι μισοί/ες που συμμετείχαν δεν ήταν μέλη του ΕΚΤ.
Ποιο είναι το ΕΚΤ
Το ΕΚΤ συμμετείχε στις εκλογές του 2018 με τον ευρύτερο σχηματισμό «Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα» και κατάφερε να εκλέξει 2 βουλευτές. Στη συνέχεια αύξησε τους βουλευτές του σε τέσσερις, καθώς δύο βουλευτές προσχώρησαν στο ΕΚΤ.
Η μαχητική αντιπολίτευση του ΕΚΤ, τόσο στους δρόμους όσο και στο Κοινοβούλιο, το έκανε ελκυστικό σε ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας, κάτι που οδήγησε στη γρήγορη αύξηση των μελών του. Από μία οργάνωση λίγων εκατοντάδων αγωνιστών μετά τη διάσπασή τους από το Κομουνιστικό Κόμμα Τουρκίας (ΚΚΤ), το ΕΚΤ σήμερα έχει φτάσει να έχει στις γραμμές του περίπου 10.000 μέλη. Αυτή η ανάπτυξη, όπως είναι φυσικό, κεντρίζει το ενδιαφέρον των υπόλοιπων οργανώσεων και ομάδων της Αριστεράς.
Οι νέες δυνατότητες που έχουν δημιουργηθεί γύρω από τη δυναμική πορεία του ΕΚΤ και το σενάριο χτισίματος ενός σοσιαλιστικού μαζικού κόμματος στην Τουρκία έχουν αρχίσει να συζητούνται με περισσότερο ενθουσιασμό από ό,τι εδώ και πολύ καιρό. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η εκδήλωση δημιούργησε ένα ενθουσιώδες κλίμα.
Προοπτικές και εμπειρίες για τη σοσιαλιστική Αριστερά
Στην εκδήλωση υπήρχαν 4 ομιλητές, δύο από την Τουρκία και δύο από το εξωτερικό, ενώ τον συντονισμό έκανε η σ. Ετζεχάν Μπάλτα (Ecehan Balta).
Συμμετείχαν ομιλητές από την Κύπρο και την Ελλάδα, με σκοπό να μεταφέρουν τις εμπειρίες της Αριστεράς από τις χώρες τους. Η Αθηνά Καρυάτη από τη «Νέα Διεθνιστική Αριστερά» στην Κύπρο και ο Νίκος Αναστασιάδης από το «Ξεκίνημα» στην Ελλάδα, αναφέρθηκαν στα παραδείγματα του ΑΚΕΛ και του ΣΥΡΙΖΑ αντίστοιχα.
Και οι δύο έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στην ανεπάρκεια των ρεφορμιστικών λύσεων και στην τραγωδία που οδήγησαν. Αναφέρθηκαν επίσης στην ανάγκη η Αριστερά να προτείνει πολιτικές που να είναι συγκεκριμένες και ξεκάθαρες και να συμβαδίζουν με τα αιτήματα της εργατικής τάξης. Εστίασαν στις δομικές αδυναμίες και προβλήματα, τόσο στον πολιτικό όσο και στον οργανωτικό χαρακτήρα αυτών των σχηματισμών.
Η συμμετοχή των Αριστερών σχηματισμών στις εκλογές δεν μπορεί να είναι η νομιμοποίηση του σάπιου πολιτικού συστήματος, το οποίο ήδη βρίσκεται υπό αμφισβήτηση. Η εμπειρία από το ΑΚΕΛ και τον ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε πόσο σημαντικό είναι να εμπιστευόμαστε το ένστικτο της εργατικής τάξης και να είμαστε έτοιμοι να έρθουμε σε σύγκρουση με τις δυνάμεις του κεφαλαίου, έτσι ώστε να πετύχουμε ακόμα και τις μικρότερες μεταρρυθμίσεις.
Στη συνέχεια μίλησαν ο Καν Σόγιερ (Can Soyer) εκπρόσωπος του ΕΚΤ και η Σερά Καντιγκίλ (Sera Kadıgil), εκπρόσωπος και βουλευτής του.
Στην ομιλία του ο Καν Σόγιερ αναφέρθηκε στην καταστροφή που ακολουθεί τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές όπου αυτές εφαρμόζονται, τόσο διεθνώς όσο και στην Τουρκία. Περιέγραψε ότι τα αποτελέσματά τους είναι η πλήρης απορρύθμιση και λεηλασία των εισοδημάτων των φτωχών, αλλά και ο εντελώς δυσλειτουργικός τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η πολιτική. Τα χαρακτηριστικά αυτά κάνουν απαραίτητη τη χάραξη ενός σχεδίου για την έξοδο από αυτή την κατάσταση. Μεγάλα στρώματα της κοινωνίας σήμερα δεν αισθάνονται πως υπάρχει κάποιος να τους εκπροσωπήσει. Από την άλλη, η σοσιαλιστική Αριστερά στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν έχει τη δυνατότητα να εκπροσωπήσει κανέναν πέρα από τον εαυτό της. Αυτή η αντίθεση αποκαλύπτει το κεντρικό πολιτικό πρόβλημα στην Τουρκία και παράλληλα περιγράφει τη βάση για την ανάγκη να χτιστεί ένα μαζικό σοσιαλιστικό κόμμα. Αυτόν τον ρόλο προσπαθεί να παίξει σήμερα το ΕΚΤ, ανοίγοντας τις γραμμές του.
Η βουλευτής του ΕΚΤ Σερά Καντιγκίλ αναφέρθηκε στη μετάβαση της από το λεγόμενο σοσιαλδημοκρατικό «Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα» (Republican People’s Party) στο ΕΚΤ. Αποκάλεσε το Κοινοβούλιο μία ομάδα που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των πλουσίων. Έτσι, το γεγονός πως το ΕΚΤ αναδεικνύει τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας και ειδικά τη φτώχεια, είναι ο λόγος για τον οποίο σήμερα βρίσκεται στο πολιτικό επίκεντρο. Στην ειλικρινή και ενθουσιώδη ομιλία της, η Σερά Καντιγκίλ δήλωσε ότι το ΕΚΤ κάνει την πραγματική διαφορά με την απλή και λαϊκή του γλώσσα και το μη ιεραρχικό στυλ με το οποίο απευθύνεται σε μεγάλα ακροατήρια.
Η συζήτηση
Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες εκφράστηκαν με ενθουσιασμό για το ΕΚΤ. Παράλληλα βέβαια, υπήρξαν και κάποιοι που σχολίασαν τις ελλείψεις του στην ανάδειξη πιο συγκεκριμένων αιτημάτων. Οι περισσότερες ερωτήσεις αφορούσαν στον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί το ΕΚΤ στις επόμενες εκλογές, με ποιους θα συμμαχήσει και ποια θα είναι η στάση του απέναντι σε κεντρικά ζητήματα όπως η ανάγκη για τον μετασχηματισμό της κοινωνίας και του κρατικού μηχανισμού. Επιπλέον, τέθηκαν ερωτήσεις σχετικά με τις λεπτομέρειες της πολιτικής του ΑΚΕΛ στο εθνικό ζήτημα και τις σημερινές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα.
Η διοργάνωση μιας τέτοιας εκδήλωσης στην Άγκυρα, ιδιαίτερα σε συνθήκες ισχυρών πιέσεων από το πολιτικό κατεστημένο που μετά το πραξικόπημα του 2015 δείχνει διαρκώς ένα σκληρό πρόσωπο καταστολής, ήταν πολύ σημαντική. Υπό αυτή την έννοια, η εκδήλωση ήταν μια ανάσα δροσιάς για όλους και εκτιμήθηκε ως μια σημαντική δράση του ΕΚΤ Άγκυρας, στον δρόμο της προετοιμασίας για τις διαδηλώσεις της 1ης Μαΐου.