Reclaim Pride: Ανακοίνωση για την αστυνομική επίθεση στο πάρτι του Αυτό-οργανωμένου ThessPride

Δημοσιεύουμε την ανακοίνωση της συνέλευσης του Reclaim Pride, σε σχέση με την επίθεση που δέχτηκε το πάρτι που οργάνωσε στο ΑΠΘ, στα πλαίσια του 7ου Αυτό-οργανωμένου Pride στη Θεσσαλονίκη.

Τα ξημερώματα της Κυριακής 28 Μάη 2023 το πάρτι του 7ου Αυτοοργανωμένου ThessPride χτυπήθηκε από τα όργανα καταστολής με αφορμή επεισόδια που έλαβαν χώρα σε διαφορετικό σημείο της Πανεπιστημιούπολης. Στη συνέχεια, μεταφέρθηκαν στην Εγνατία, μπροστά από την είσοδο του Πολυτεχνείου. Οι αστυνομικές δυνάμεις δε δίστασαν να προβούν στη ρίψη δακρυγόνων και χημικών μέσα σε πλήθος δύο χιλιάδων ατόμων, προκαλώντας μία αποπνικτική ατμόσφαιρα και σπέρνοντας τον πανικό. Χάρη στις ενέργειες του Συντονιστικού μας, ο κόσμος διέφυγε σε ασφαλές μέρος χωρίς -ευτυχώς- κανέναν τραυματισμό.

Η αστυνομία έκανε για ακόμη μια φορά «καλά τη δουλειά της», αποδεικνύοντας το ρόλο της ως το όργανο επιβολής κρατικής βίας. Πρόκειται για τον ίδιο μηχανισμό που στην απογευματινή πορεία με φιλελεύθερο προσωπείο αυτοπαρουσιάζεται ως ο «προστάτης» μας, διεκδικώντας άλλωστε συμμετοχή στα θεσμικά Pride. Το βράδυ, όμως, εκμεταλλευόμενος την απουσία του δημόσιου βλέμματος και πατώντας στο αφήγημα περί «βίας και ανομίας» στα Πανεπιστήμια, δρα με τρόπο κατασταλτικό σε κινηματικές διεργασίες και σπέρνει την τρομοκρατία στις συνειδήσεις του φοιτητικού -και όχι μόνο- κόσμου. Δεν ξεχνάμε πως η αστυνομία βρισκόταν ανέκαθεν απέναντι στις διεκδικήσεις του queer κινήματος, προσπαθώντας να καταπνίξει την αυτοέκφραση, τον αυτοπροσδιορισμό και τη συλλογική ζωή της ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητας με επιδρομές ανά τα χρόνια σε μπαρ, χώρους εργασίας, ακόμα και στα σπίτια μας ή με δολοφονικές επιθέσεις μίσους, όπως στην περίπτωση της Zackie Oh. Οι επιθέσεις αυτές ξεπλένονται συνεχώς από το κράτος και τα συστημικά ΜΜΕ, κανονικοποιώντας τη βία κατά των ΛΟΑΤΚΙΑ+ υποκειμένων στις συνειδήσεις των υπόλοιπων ταξικά πληττόμενων κομματιών της κοινωνίας.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο δε θα μπορούσαμε παρά να στηλιτεύσουμε τα επεισόδια που λειτούργησαν προβοκατόρικα και αντιπαραθετικά τόσο στις διεκδικήσεις μας όσο και στο κίνημα ευρύτερα. Οι ομάδες ατόμων που τα προκάλεσαν λειτούργησαν με έλλειψη κουλτούρας αλληλοφροντίδας, συντροφικότητας και αλληλεγγύης και εκμεταλλεύτηκαν την παρουσία χιλιάδων ατόμων ως κάλυψη για τις δράσεις τους, εκμηδενίζοντας την πολιτική σημασία μίας αυτοοργανωμένης ΛΟΑΤΚΙΑ+ πρωτοβουλίας που ριζοσπαστικοποιεί την κοινότητα ενάντια στις προσπάθειες ενσωμάτωσης, τις ξεπλυματικές λογικές του καπιταλισμού και τη συντηρητικοποίηση. Οι αντικατασταλτικές παρεμβάσεις, για εμάς, πρέπει να προκύπτουν από το ίδιο το κίνημα με μαζικούς και συμπεριληπτικούς όρους, θέτοντας πραγματικά αναχώματα και οργανώνοντας ουσιαστική αντεπίθεση.

Η κατάσταση αυτή μας δίνει κουράγιο να επανέλθουμε δριμύτερα. Μας υπενθυμίζει ότι το ΛΟΑΤΚΙΑ+ κίνημα πρέπει να βρίσκεται ενεργά παρόν στις πολιτικές εξελίξεις και να πρωτοστατεί στις κινηματικές διεκδικήσεις. Είναι καιρός όλα τα αγωνιζόμενα κομμάτια τη κοινωνίας να αναγνωρίσουν την ανάγκη συμπόρευσης για την πραγματική απελευθέρωση.

Βγαίνουμε στην αντεπίθεση!

REclaim means fight back

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,222ΥποστηρικτέςΚάντε Like
994ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,115ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
421ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα