Ρατσιστική δολοφονία στο Ρέθυμνο

Η στυγερή δολοφονία με 17 μαχαιριές του 18χρονου Αλβανού Εντισόν Γιαχάι από συνομήλικό του ρεθυμνιώτη καταδρομέα που εισέβαλλε στο σπίτι του με άλλα 6 άτομα, έρχεται για μια ακόμη φορά να αναδείξει το πρόβλημα του ρατσισμού στην Ελλάδα σήμερα.

Γιατί αποδίδετε ρατσιστικά κίνητρα αναρωτιούνται τοπικά στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και μια τοπική εφημερίδα χαρακτηρίζοντας “μπούρδες τα περί ρατσισμού” ή “να μην αναζητούνται ρατσιστικά αίτια” είτε προσθέτοντας: “παρόμοια περιστατικά καυγάδων σε μπαρ που καταλήγουν σε φονικά συμβαίνουν συχνά και μεταξύ ελλήνων”.

Ασφαλώς και συμβαίνουν τέτοια περιστατικά. Και ασφαλώς η έλλειψη φαιάς ουσίας στον εγκέφαλο δεν έχει εθνικά χαρακτηριστικά.

Όμως τα ρατσιστικά κίνητρα αναδεικνύονται από την εισβολή μέσα στην νύχτα μιας ολόκληρης οικογένειας, με τον πατέρα επικεφαλής, τις 17 μαχαιριές, το παρατημένο μαχαίρι στο κορμί του θύματος, τον ξυλοδαρμό του πατέρα του νεκρού, τις αποδοκιμασίες μερίδας ντόπιων στην διαδήλωση-μεταφοράς του φέρετρου με το νεκρό στο πλοίο από αλβανούς συμπατριώτες του σε συνδυασμό με το γενικότερο κλίμα των ημερών με τους 2 αλλοδαπούς δραπέτες στην Κατάρα.

Στο Ρέθυμνο για αρκετά χρόνια υπάρχει και δρα ανενόχλητη η Οργάνωση Εθνικιστών Ρεθύμνου (ΟΕΡ) με σαφείς αναφορές και σχέση με την Χρυσή Αυγή και με ρατσιστικές θέσεις και δράση ενάντια στους μετανάστες και ειδικά σε όσους προέρχονται από την Αλβανία.

Ο κοινός αγώνας ελλήνων και αλβανών μεταναστών για την αποφυγή βεντέτας στο Ρέθυμνο, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μεταναστών καθώς και ενάντια στην ανεργία και τη φτώχεια, είναι ο μόνος δρόμος για να εμποδίσουμε την δημιουργία μιας κοινωνίας ζούγκλας όπου ο ένας θα επιτίθεται στα τυφλά στον άλλο με μόνο κριτήριο την εθνική καταγωγή.

Αλλωστε στο Ρέθυμνο δεν υπάρχει μόνο η βεντέτα και ο ρατσισμός. Υπάρχει το δυναμικό αντιρατσιστικό κίνημα με το πετυχημένο ετήσιο αντιρατσιστικό φεστιβάλ, το στέκι μεταναστών και οι αντιρατσιστικές πορείες και δράσεις.

Στις 3/1 αποφασίστηκε σε μαζική σύσκεψη φορέων στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου η διοργάνωση μιας παγκρήτιας αντιρατσιστικής διαδήλωσης ελλήνων και μεταναστών στο Ρέθυμνο στις 11/1. Αυτή η διαδήλωση και η απομόνωση των ρατσιστικών στοιχείων στην πόλη είναι η πρώτη άμεση απάντηση στον ρατσισμό και στην ξενοφοβία.

Γιάννης Τσίκολης – Ρέθυμνο

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,107ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
406ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής