Ρατσιστικά και αντιρατστιστικά

Εκμετάλευση…

* Η Μεικτή Επιτροπή Ελέγχου για την τήρηση των μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας στα Επισκευαζόμενα Πλοία, εντόπισε κατά τη διάρκεια του Γενάρη 31 μετανάστες, Πακιστανούς, Παλαιστίνιους και Αιγύπτιους να δουλεύουν σε απάνθρωπες συνθήκες, ανασφάλιστοι και για ελάχιστα λεφτά.

* Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Πατρών, οι μετανάστες αν και συμμετέχουν πιο ενεργά στο εργατικό δυναμικό της χώρας έχουν 40% χαμηλότερους μισθούς από ότι οι Έλληνες ενώ το 28% δεν έχει σταθερή εργασία (16% για τους Έλληνες). Επίσης, αναφέρεται πως οι εργοδότες δεν λαμβάνουν υπόψη τις σπουδές και τα προσόντα των μεταναστών με αποτέλεσμα η πλειοψηφία να δουλεύει ως ανειδίκευτοι εργάτες.

* Σύμφωνα με την ίδια έρευνα του Πανεπιστημίου Πατρών το πρόβλημα με τις εργοδοτικές εισφορές επηρεάζει περισσότερο τους μετανάστες εργάτες (12,9%) απ’ ό,τι τους Έλληνες (3,5%) μιας και δουλεύουν κυρίως σε ανειδίκευτες εργασίες, όπου η αποφυγή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών από τους εργοδότες είναι αρκετά εύκολη, αλλά και ατιμώρητη.

* Τα παιδιά των μεταναστών φοιτούν σχεδόν στο σύνολό τους στις τρεις πρώτες βαθμίδες εκπαίδευσης (προσχολική, πρωτοβάθμια και Γυμνάσιο). Αλλά ο αριθμός τους συρρικνώνεται στο Λύκειο (κατά 33%) και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (κατά 14,5%), σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του ΙΜΕΠΟ (Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής).

…ρατσισμός

(από το τελευταίο ευρωβαρόμετρο, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 24/01/2007)…

* 76% των Ελλήνων αναγνωρίζουν ότι οι αλλοδαποί που ζουν στη χώρα μας αντιμετωπίζουν διακρίσεις.

* 75% διαπιστώνουν διακρίσεις εις βάρος των μεταναστών από την αστυνομία.

* 77% εκτιμούν ότι οι Αθίγγανοι υφίστανται δυσμενή μεταχείριση.

* Και η αντιφατική εικόνα συμπληρώνεται με το στοιχείο της έρευνας που καταγράφει έναν στους δύο Ελληνες να θεωρεί ότι η παρουσία ξένων στη χώρα μας δεν εμπλουτίζει τον εθνικό πολιτισμό μας και είναι αντίθετος με την έννοια μιας πολυπολιτισμικής κοινωνίας…

Χριστίνα Καλλιώδη

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,106ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
406ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής