Ρατσιστικά και Αντιρατσιστικά

Επιμέλεια: Δημήτρης Καράς

Το παγκόσμιο φόρουμ για την μετανάστευση στις 4-5 Νοέμβρη 2009 στην Αθήνα

Το 3ο Παγκόσμιο Φόρουμ Μετανάστευσης -φέτος έγινε στη Μανίλα των Φιλλιπίνων- θα γίνει στην Αθήνα στις 4-5 Νοέμβρη του 2009. Απέναντι στο συντονισμό των κυβερνήσεων στις αντιμεταναστευτικές τους πολιτικές, αυτό που έχουμε να προτάξουμε είναι το κοινό μέτωπο ντόπιων και μεταναστών ενάντια στις κυβερνητικές πολιτικές της φτώχειας, του ρατσισμού, των ιδιωτικοποιήσεων, του κεφαλαίου.

Το 3ο Παγκόσμιο Φόρουμ Μετανάστευσης του χρόνου στην Αθήνα, είναι ευκαιρία για να σφραγίσουμε την επόμενη χρονιά σαν αντιρατσιστικό και μεταναστευτικό κίνημα, κορυφώνοντας με μια μεγάλη διαδήλωση τις μέρες του Φόρουμ.

* * *

Η κυβέρνηση προσπάθησε να εμφανιστεί ως «ανθρωπιστική» επειδή 890 από τους 1.214 μετανάστες που πήραν μέρος στις εξετάσεις «πιστοποίησης ελληνομάθειας και στοιχείων ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού» θα έχουν ένα ατού για να πάρουν την 5ετή άδεια παραμονής. Δεν αναφέρουν όμως ότι το πρόγραμμα έχει όριο τους 2.000 μαθητές, την στιγμή που υπάρχουν 200.000 μετανάστες που πληρούν τις προϋποθέσεις για την 5ετία! Ούτε πως εκτός απ’ αυτούς στην Ελλάδα ζουν περίπου 1.000.000 μετανάστες που είτε εξαναγκάζονται στην παρανομία είτε πληρώνουν χρυσάφι τη νομιμότητα και δεν δικαιούνται συμμετοχή στο πρόγραμμα. Η «ανθρωπιστική» κυβέρνηση ηθελημένα αρνείται το δικαίωμα στη δωρεάν και άνευ όρων εκμάθηση της γλώσσας της χώρας που ζει και εργάζεται ένας μετανάστης.

www.diavatirio.net 

Στην Ιταλία πάλι, η Λίγκα του Βορρά (ακροδεξιό κόμμα) πέρασε πρόταση για ξεχωριστές τάξεις αλλοδαπών μαθητών. Ένα ακόμα ρατσιστικό μέτρο που κάθε άλλο παρά να ανταποκριθεί στις ανάγκες της 2ης γενιάς μεταναστών επιδιώκει. Το μέτρο ξεσήκωσε αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και το αντιρατσιστικό κίνημα. Ξαναγυρνάει το απαρτχάιντ στην Ιταλία;

www.in.gr  (17/10/08)

Προκαλεί για άλλη μια φορά η ελληνική αστυνομία με εισβολές σε γραφεία και σπίτια μεταναστών μελών Δ.Σ. κοινοτήτων, χωρίς εισαγγελέα και χωρίς καμιά προφανή αιτία. Αν πράγματι ήθελαν να ελέγξουν κάτι ας ζητούσαν στοιχεία από τη Νομαρχία στην οποία υπάγονται για την αναγνώριση τους οι μεταναστευτικές κοινότητες. Αλλά βέβαια ο εκφοβισμός είναι το συνηθισμένο όπλο του κράτους ιδιαίτερα όταν βλέπει τους καταπιεσμένους να οργανώνονται…

Ελευθεροτυπία 24/10/08

Το αποκαλούμενο «Πρότυπο Κέντρο Κράτησης για Πρόσφυγες» της Σάμου ανταγωνίζεται επικίνδυνα τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης σε συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης. Ενώ είναι σχεδιασμένο να δέχεται 280 άτομα, συνήθως στοιβάζει 500-550 άτομα την μέρα. Το 11μελές προσωπικό εργάζεται ως 15 ώρες την μέρα για μισθό 700 ευρώ!! Οι αρχές αδιαφορούν για τις συνθήκες υγιεινής παρόλα τα κρούσματα μέχρι και φυματίωσης!! Προφανώς θέλουν να δώσουν από την αρχή μια γεύση στους πρόσφυγες τι σημαίνει …θερμή φιλοξενία στην Ελλάδα!

Ελευθεροτυπία 21/10/08

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,235ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα