Ρατσιστικά και αντιρατσιστικά

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος και πρώην υπουργός του Μπερλουσκόνι, Φράνκο Φρατίνι ζητά την επιβολή ποινικών κυρώσεων στους εργοδότες που προσλαμβάνουν λαθρομετανάστες. Με σχέδιο οδηγίας που κατέθεσε προβλέπει την εκ των υστέρων πληρωμή όλων των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και την καταβολή της διαφοράς μισθού (μεταξύ των χρημάτων που θα έπρεπε να πάρει και αυτών που πήρε) στο μετανάστη. Μέχρι εδώ όλα ακούγονται καλά μιας και οι μετανάστες χωρίς χαρτιά είναι τα μόνιμα θύματα των εργοδοτών που αρνούνται να τους κολλήσουν ένσημα και τους πληρώνουν με ψίχουλα. Συνεχίζει όμως τονίζοντας ότι οι παρανομούντες εργοδότες θα πληρώνουν και για τα έξοδα της απέλασης, αρνούμενος να αναγνωρίσει το δικαίωμα των μεταναστών να παραμείνουν στη χώρα (Ελευθεροτυπία, 17/05/07).

Το Υπουργείο Μετανάστευσης που είχε εξαγγείλει προεκλογικά ο Σαρκοζί, είναι πια γεγονός. Ανάμεσα στις ευθύνες του θα είναι ο έλεγχος της μετανάστευσης, τα προγράμματα ενσωμάτωσης, οι σχέσεις με τις αναπτυσσόμενες χώρες και η προώθηση της επιλεκτικής μετανάστευσης ειδικευμένων εργαζόμενων. Ο νέος υπουργός Μ. Ορτφό, δήλωσε ότι “Η πολιτική μου θα υπαγορεύεται από αποφασιστικότητα και ανθρωπιά ταυτόχρονα” και για να το αποδείξει – ιδιαίτερα όσον αφορά την ανθρωπιά – ανακοίνωσε την απέλαση 25.000 μεταναστών μέσα στο 2007. Την ίδια στιγμή, αντιρατσιστικές οργανώσεις και διανοούμενοι καταγγέλουν πως το “υπουργείο της ντροπής” αποτελεί τροφοδότη της ξενοφοβίας (Έθνος, 22/05/07).

Νέος σύλλογος αλλοδαπών – μεταναστών ιδρύθηκε τις προηγούμενες ημέρες στη Λάρισα. Ο Σύλλογος φιλοδοξεί να εκπροσωπήσει όλους τους μετανάστες του νομού Λάρισας. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, σκοπός του Συλλόγου είναι η ενημέρωση των μεταναστών γύρω από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, η υποστήριξη και η βοήθεια για τη σωστή διεκπεραίωση των ζητημάτων που αφορούν τη συναλλαγή τους με τις διάφορες δημόσιες ή άλλες υπηρεσίες αλλά και στα καθημερινά τους προβλήματα. Ο Σύλλογος δηλώνει ότι σέβεται τους νόμους της χώρας και εκτιμά τη φιλοξενία του Ελληνικού λαού όμως θέλει να κάνει γνωστό ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες ακόμη και σήμερα είναι σχεδόν τα ίδια με αυτά που είχαν όταν πρωτοήρθαν στην Ελλάδα.Έδρα του Συλλόγου είναι η Λάρισα (Κουμουνδούρου 9) και το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι το 2410-250316.

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,105ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
407ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής