Ρατσιστικά και αντιρατσιστικά

Έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης: Ελλάδα – Δικαιώματα, δύο άγνωστοι

Ούτε 1, ούτε 2, αλλά 9 είναι οι περιπτώσεις που η έκθεση του επίτροπου Ζιλ Ρόμπλες για τα ανθρώπινα δικαιώματα για την περίοδο 2002-2005, σημειώνει τεράστια προβλήματα:

1. Χιλιάδες μουσουλμάνοι της Αθήνας εξακολουθούν να προσεύχονται σε γκαράζ, υπόγεια κ.α., γιατί παρ’ όλες τις υποσχέσεις για ανέγερση τζαμιού, ούτε καν σχέδια για το που θα κατασκευαστεί δεν υπάρχουν ακόμα.

2. Συνεχίζει να ισχύει διάταξη που απαιτεί τη γνώμη του τοπικού ορθόδοξου μητροπολίτη για την κατασκευή ναών άλλων θρησκειών.

3. Την περίοδο 2001-2005 έγιναν 284 (!) καταγγελίες από πολίτες και κρατούμενους κατά αστυνομικών. Η πλειοψηφία δεν έχει ακόμα ούτε καν ερευνηθεί…

4. Είναι τέτοιος ο υπερπληθυσμός στις φυλακές, που αντί για “σωφρονιστήρια” έχουν μετατραπεί σε χωματερές ανθρώπων.

5. Η μειονότητα της Θράκης (Τούρκικη και Πομάκικη) συνεχίζει μέχρι και σήμερα να μην μπορεί να ονομάσει τον εαυτό της όπως θέλει και αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα να συγκροτήσει οργανώσεις και σωματεία αν δεν αυτολογοκρίνουν από τον τίτλο όρους όπως τούρκικο ή πομάκικο.

6. Με βάση το άρθρο 19 του συντάγματος (που άλλαξε το 1998) είχε αφαιρεθεί η ελληνική ιθαγένεια σε 46.124 άτομα της Τουρκικής μειονότητας της Θράκης. Σ’ αυτούς τους ανθρώπους μέχρι και σήμερα δεν έχει δοθεί το δικαίωμα της επιστροφής.

7. Σε 2 τουλάχιστον υποθέσεις, αυτή του Ασπροπύργου και του Αμαρουσίου, οι τοπικές αρχές έδωσαν υποσχέσεις σε τσιγγάνους για να απομακρυνθούν από την περιοχή, παραμονές των Ολυμπιακών (όπως επίδομα ενοικίου κ.ά.), αλλά δεν τις τήρησαν ποτέ.

8. Αυξήθηκαν τα αδικήματα με κίνητρο την ξενοφοβία και τον ρατσισμό, αλλά νόμοι που να τα τιμωρούν συνεχίζουν να μην υπάρχουν.

9. Απελπιστική χαρακτηρίζεται η κατάσταση όσον αφορά τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα.

Κοινωνικός ρατσισμός με δημαρχιακή …βούλα

Όχι στην εγκατάσταση ξενώνα στο δήμο Ευόσμου (Θεσσαλονίκη) για πρώην ψυχικά ασθενείς με σκοπό την επανένταξή, ψήφισε μετά από πρόταση του δημάρχου Παν. Αλεξανδρίδη η πλειοψηφία του δημ.συμβουλίου. Ο λαλίστατος κατά τα άλλα υπ. Υγείας Αβραμόπουλος, ακόμα δεν βρήκε κουβέντα να πει. Άλλα ήθη βλέπετε στο υπουργείο υγείας…

Κρατούμενη μετανάστρια προς απέλαση βιάστηκε από αστυνομικούς

Ο ανθυπαστυνόμος και 2 αστυφύλακες στο τμήμα Ιαλυσού της Ρόδου, βίασαν 29χρονη Βουλγάρα που κρατούσαν για απέλαση διαδοχικά μέσα στο τμήμα, αλλά και στο σπίτι του ενός στα τέλη Μάρτη! Οι 3 τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και διατάχθηκε διοικητική διαδικασία. “Μεμονωμένο” είπαν επίσημα χείλη. Μόνο που είναι τόσα πολλά τα …μεμονωμένα, που επιβεβαιώνουν ότι ο ρατσισμός με γραβάτα ή στολή είναι σύμφυτος με το σύστημα που ζούμε.

Εκβιασμοί και δωροδοκίες για να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα

Κατάλληλος για να διδάξει όχι …πολιτισμό, αλλά εκβιασμό, αποδεικνύεται ο Βουλγαράκης μετά τις καταγγελίες 4 Πακιστανών θυμάτων του σκανδάλου των απαγωγών. Άδεια παραμονής αορίστου χρόνου, διαβατήριο και ό,τι άλλο ήθελαν, συν 5.000 ευρώ, υποσχόταν η Πακιστανική πρεσβεία στα θύματα για να πάρουν πίσω τις καταθέσεις τους. Και καλά τα λεφτά, αλλά τις άδειες παραμονής και τα διαβατήρια πως αλλιώς θα μπορούσε να τα παράσχει η πρεσβεία αν δεν τα είχε εξασφαλίσει πρώτα από την ελληνική κυβέρνηση…;;

Όταν η δικαιοσύνη …πυροβολεί τη νοημοσύνη

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Κοζάνης διεκδικεί μια θέση στο βιβλίο Γκίνες στα ρεκόρ ρατσισμού. Με απόφαση του υποχρεώνει το ελληνικό δημόσιο να αποζημιώσει τον 20χρονο Αλβανό Αφρίμ Σάλα που έμεινε παράλυτος από τα 15 του από σφαίρα αστυνομικού στα σύνορα. Όμως στην ίδια απόφαση καταλογίζει συνυπαιτιότητα σε ποσοστό 30% στον άτυχο νέο γιατί δεν έτρεξε να φύγει μακριά από την τροχιά της σφαίρας…

Χριστίνα Ζιάκα

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,107ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
406ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής