Ρατσιστικά και αντιρατσιστικά

Της Ισμήνης Καραφίνα

Ο Νιγηριανός Αμπντούλ Τίμοθι, ένας από τα 9 θύματα του ρατσιστή δολοφόνου Π. Καζάκου εξαιτίας της επίθεσης που δέχτηκε, έχει μερική αναπηρία στο αριστερό πόδι, πρόβλημα στην σπονδυλική στήλη και στους πνεύμονες, και δε μπορεί να εργαστεί παρά μόνο σε ήπια εργασία. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά το Γενάρη λόγω οικονομικών προβλημάτων απειλήθηκε με έξωση. Η YRE μέσα από τις εκδηλώσεις της, αλλά και με ειδική εκστρατεία, κατάφερε να μαζέψει τα χρήματα για τα ενοίκια και να υπογραφεί καινούργιο συμβόλαιο με τον ιδιοκτήτη. Ο ίδιος ο Τίμοθι μέσω της YRE παλεύει για όλα τα θύματα του Καζάκου ώστε να πάρουν τις αποζημιώσεις που δικαιούνται από το ελληνικό κράτος και να μην υποχρεώνονται σε περιπτώσεις όπως αυτή να δανείζονται χρήματα ή να ζουν από οικονομικές εξορμήσεις.

Φράνσις Σαλούμ Γουίλιαμς, μετανάστης από την Τανζανία, 48 ετών, θέλοντας να φτιάξει τη ζωή του ήρθε στην Ελλάδα. Ξεκίνησε να δουλεύει αλλά ο εργοδότης του δεν του κολλούσε ένσημα. Αδυνατώντας να έχει τα απαραίτητα ένσημα, απέκτησε πρόβλημα και με την άδεια παραμονής του. Αποτέλεσμα, όταν κάποια στιγμή -τυχαία- το Γενάρη συνελήφθηκε κατά τη διάρκεια ελέγχου, να μείνει στο κρατητήριο 10 μέρες σαν να ήταν εγκληματίας, μέχρι τη στιγμή που η YRE κατάφερε να τον απελευθερώσει. Πραγματικός εγκληματίας όμως είναι … ο εργοδότης του, καθώς και κάθε εργοδότης, που εκμεταλλεύεται μετανάστες και δεν τους κολλάει ένσημα.

Η εκμετάλλευση των μεταναστών συνεχίζεται. Η ΕΥΡΩΣΚΑΛ εταιρεία με σκαλωσιές στην Αττική Οδό, αναγκάζει τους εργαζόμενους μετανάστες να δουλεύουν 12 ώρες την ημέρα, να δουλεύουν και τα Σάββατα και όσο για τις συνθήκες εργασίας …απαράδεκτες. Η σύμβαση εργασίας τους, ήταν ένα λευκό χαρτί στο οποίο έβαλαν την υπογραφή τους αγνοώντας τι μπορεί να συμπλήρωνε έπειτα ο εργοδότης! Επειδή έχουν μεγάλη ανάγκη για δουλειά πέφτουν εύκολα θύματα μεγάλης εκμετάλλευσης. Επικοινώνησαν με τη YRE, εξηγώντας τα προβλήματα τους. Έπειτα η YRE κατήγγειλε το περιστατικό στο σωματείο οικοδόμων. Γιατί αν τα συνδικάτα δεν ανταποκριθούν τον ρόλο τους, τότε ποιος θα βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους να διεκδικήσουν τα νόμιμα δικαιώματα τους;

Στις 16 Γενάρη η YRE έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στο Δήμο Αθήνας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν 100άδες μετανάστες καθημερινά στην προσπάθεια τους να εξασφαλίσουν τις άδειες παραμονής, από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου. Τα κτίρια μικρά, με ελάχιστα γραφεία, ανεπαρκές προσωπικό, ανύπαρκτος αποθηκευτικός χώρος και οι αλλοδαποί …χιλιάδες που περιμένουν να εξυπηρετηθούν. Ε, όσο είδατε εσείς την απάντηση της Δημάρχου άλλο τόσο την είδαμε και εμείς! Βλέπετε η κα Μπακογιάννη έχει να ασχοληθεί με πιο σοβαρές υποθέσεις. Σιγά μην αφήσει τις εκλογές και την προεκλογική εκστρατεία του κόμματος της για να απαντήσει σε μια επιστολή διαμαρτυρίας!

Επίσκεψη-έκπληξη πραγματοποίησε στις 17/1/04 ο Κώστας Σημίτης στο 70ο ολοήμερο δημοτικό σχολείο Αθήνας στο οποίο 115 από τους 270 μαθητές είναι αλλοδαποί. Οι μαθητές τον υποδέχτηκαν ζητωκραυγάζοντας "Σημίτης, Σημίτης" και εκείνος μπήκε στις αίθουσες και συνομίλησε μαζί τους. "Ναι, είσαι ο Κώστας Σημίτης" ήταν η απάντηση ενός μικρού μαθητή στην ερώτηση του πρωθυπουργού αν γνωρίζει ποιος είναι. Ο κ. Σημίτης σε σύντομο χαιρετισμό του είπε ότι "αυτό που θέλουμε στην Ελλάδα είναι να υπάρχει μια κοινωνία στην οποία όλοι θα μπορούν να προκόψουν". Τι ειρωνεία!

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,106ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
406ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής