Ρατσιστικά & αντιρατσιστικά

Ούτε για ανθρώπους, ούτε για ζώα… (α’ μέρος)

«Tα NEA βρέθηκαν σε μερικά από τα σπίτια των «Αθλίων» της Αθήνας, εκεί όπου σε άθλιες συνθήκες ζουν πρόσφυγες, νόμιμοι και παράνομοι. Σε ένα από αυτά τα διαμερίσματα είκοσι άντρες μοιράζονται την ίδια τουαλέτα. Τα απορρυπαντικά είναι είδη… πολυτελείας καθώς προτεραιότητά τους είναι να αγοράσουν το φαγητό της ημέρας… Τα μισά παράθυρα καλύπτονται από χαρτόνια, καθώς τα τζάμια είναι σπασμένα, και θέρμανση δεν υπάρχει. Για να ζεστάνουν νερό ώστε να πλυθούν έχουν βρει μια… έξυπνη, αλλά άκρως επικίνδυνη λύση, αφού μπορεί να προκληθεί ηλεκτροπληξία: βάζουν νερό σε μία λεκάνη και εμβαπτίζουν μέσα ένα κουτάλι που έχει συνδεθεί με δύο καλώδια!… Τα δωμάτια είναι «γυμνά» από έπιπλα. Οι ένοικοι έχουν μαζέψει από τα σκουπίδια σπασμένα ψυγεία, τα οποία χρησιμοποιούν ως ντουλάπες για τα ρούχα τους. Παρ’ όλ’ αυτά το ενοίκιο που πληρώνουν συνολικά, τόσο γι’ αυτό, όσο και για τα περισσότερα σπίτια στην περιοχή, ξεπερνά τα 450 ευρώ τον μήνα…».

«…Οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων εξηγούν σε μεγάλο βαθμό τον λόγο που οι ασθένειες τους θερίζουν. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες περίπου 2 στους 10 μετανάστες είναι φορείς της ηπατίτιδας C και ένας στους δύο είναι φορέας της ηπατίτιδας Β. Ωστόσο εκείνοι δηλώνουν… ευχαριστημένοι αφού τους αρκεί που δεν μένουν στον δρόμο!». (από ρεπορτάζ στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, 6.9.2005).

Την ίδια στιγμή οι ξενώνες προσφύγων κλείνουν ο ένας μετά τον άλλον: στην Πεντέλη, στην οδό Σαπφούς, στην Επικούρου που πρόσφατα η άδεια ανακλήθηκε από το υπουργείο Υγείας και στην Μιχαήλ Βόδα.

Μήπως το Παρίσι των φλεγόμενων ξενώνων και των απανθρακωμένων προσφύγων, τελικά δεν πέφτει πολύ μακριά…;;

Ούτε για ανθρώπους, ούτε για ζώα… (β’ μέρος)

Η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλύτερη στους λεγόμενους κρατικούς ξενώνες προσφύγων. Η «Κίνηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα-Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες» μας θυμίζει πως έχουν τα πράγματα στη Σάμο, μετά από επίσκεψη τους στο εκεί κέντρο κράτησης προσφύγων στις 22 Σεπτέμβρη.

«Ο χώρος κράτησης είναι επιεικώς απαράδεκτος και δεν κινδυνεύουν μόνο οι έγκλειστοι, αλλά και οι εργαζόμενοι σ’ αυτόν… Κατά την τελευταία μας επίσκεψη καίτοι τηρήσαμε όλες τις νόμιμες διαδικασίες (αιτήσεις, εγκρίσεις κ.λ.π.) για να προσέλθουμε στο κέντρο κράτησης, αυτό δεν έγινε εφικτό. Μας επιτρέψανε να δούμε στον αύλιο χώρο τα 11 παιδάκια που βρίσκονται εκεί, ηλικίας από ενός ως δώδεκα, των οποίων η εικόνα ήταν αν μη τι άλλο προσβλητική…. Γιατί είναι αδιανόητο σε ένα κράτος ευρωπαϊκό τον 21ο αιώνα να υπάρχουν παιδάκια χωρίς ένδυση (πολλά φορούσαν παπούτσια από άλλους πρόσφυγες), χωρίς την σωστή διατροφή (για τα μικρά δεν υπήρχε το κατάλληλο γάλα) και πάνω από όλα χωρίς τις κατάλληλες συνθήκες υγιεινής…. Θέλουμε να πιστεύουμε πως δεν είναι αληθινές οι φήμες που μιλούν για ξυλοδαρμούς και απόπειρα αυτοκτονίας ενός από τους πρόσφυγες, νέου 22-24 χρονών ιρανικής καταγωγής. Εμείς πιστεύουμε πως το ελάχιστο που έχουμε να προσφέρουμε ως κοινωνία σε αυτούς τους δοκιμαζόμενους ανθρώπους είναι μια ανθρώπινη και ευπρεπής διαμονή….».

Ευρώπη φρούριο με σκληρό face-control

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε στα 25 κράτη-μέλη σε σύσκεψη στις αρχές Σεπτέμβρη, μια σειρά από κοινούς κανόνες για τις διαδικασίες απέλασης των μεταναστών από την Ε.Ε. Εισηγητής ήταν ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και σημερινός επίτροπος αρμόδιος για θέματα «δικαιοσύνης, ελευθερίας και ασφάλειας» Φράνκο Φρατίνι…

Ο οποίος ανέφερε ότι κατά το 2004 ελήφθησαν 650.000 αποφάσεις απέλασης, αλλά μόνο το 1/3 από αυτές εκτελέστηκαν, εκ των οποίων 48.000 εθελουσίως και 164.000 καταναγκαστικά. Πρότεινε λοιπόν την 5ετή απαγόρευση επανεισόδου σε όλη την κοινοτική επικράτεια. Αμέσως μετά δήλωσε υπερήφανος γιατί ο στόχος του είναι «να δοθεί μία ευρωπαϊκή διάσταση στα εθνικά μέτρα επαναπατρισμού των λαθρομεταναστών»…

Μερικές χρήσιμες μετρήσεις…

Σύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε για λογαριασμό του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής (ΙΜΕΠΟ) και αφορά στη μετανάστευση στην Ελλάδα από το 1990 μέχρι τα τέλη του 2004, υπολογίζεται ότι το 2004 ο αλλοδαπός πληθυσμός ανερχόταν σε 900.000 άτομα, ενώ αν ληφθούν υπόψη και οι μετανάστες που έχουν κάρτα ομογενούς τότε ο αριθμός ανέρχεται σε 1.150.000, δηλαδή περίπου το 10,3% του συνολικού πληθυσμού. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ε.Ε. η οποία έχει μια εθνικότητα μεταναστών που ξεπερνά το 50% του συνόλου: Αλβανοί 56%, Βούλγαροι 5%, Γεωργιανοί 3% κ.λ.π.

Ακόμα από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι:

Γύρω στο 80% των μεταναστών βρίσκονται σε εργάσιμη ηλικία (15-64), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού είναι 68%.

Οι περισσότεροι κατοικούν στα μεγάλα αστικά κέντρα. Πιο συγκεκριμένα, στο Δήμο Αθηναίων ο αριθμός τους ανέρχεται στους 132.000 και αποτελούν το 17% του πληθυσμού του, στη Θεσσαλονίκη το 7%.

Η διάρκεια παραμονής στη Ελλάδα υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τα 8 χρόνια, τουλάχιστον για το μισό πληθυσμό των μεταναστών.

Η πλειοψηφία των αδειών (80%) απονέμεται για λόγους εργασίας και δευτερευόντως για οικογενειακή επανένωση (12%) και για γάμους με έλληνες υπηκόους (3%).

Οι μετανάστες απασχολούνται κυρίως στον τομέα των οικοδομικών έργων, ενώ σημαντικός αριθμός δουλεύει στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τα εστιατόρια. Άλλοι τομείς που έχουν σημαντική παρουσία μεταναστών είναι το λιανικό και χονδρικό εμπόριο, η βιομηχανία τροφίμων, οι κατασκευές.

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,105ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
407ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής