Ρατσιστικά & Αντιρατσιστικά

Ο Βύρων Πολύδωρας όπως φαίνεται τον τελευταίο καιρό δε σταματά να ανοίγει καινούρια μέτωπα. Προσφάτως μιλώντας σε νέους αστυνομικούς διευθυντές δε δίστασε να χαρακτηρίσει τους λαθρομετανάστες ως «καθίζημα». Συνέχισε επιρρίπτοντας τους ευθύνες για την εγκληματικότητα στη χώρα και περιέγραψε την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης ως ένα από τα θεμελιώδη καθήκοντα της αστυνομίας. Οι χαρακτηρισμοί αυτοί προερχόμενοι από τον υπ. Δημόσιας Τάξης κάνουν ακόμα πιο εμφανές πως το πρόβλημα του ρατσισμού στη χώρα μας έχει βαθιές ρίζες μέσα στους ίδιους τους θεσμούς της. Και βέβαια μας θυμίζει τη γνωστή καραμέλα στο στόμα πολλών… «εγώ δεν είμαι ρατσιστής, αλλά…».

“ΤΑ ΝΕΑ” (13-03-07)

Κι ενώ πολλοί χρησιμοποιούν συχνά την παραπάνω φράση για να εφησυχάσουν την κοινωνική τους συνείδηση υπάρχουν κι αυτοί που δηλώνουν ξεκάθαρα ρατσιστές όπως το 30% των Γάλλων σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Βέβαια η ίδια έρευνα αναφέρει πως οι ξενοφοβικές ενέργειες στη χώρα μειώθηκαν κατά 10% από το 2005. Ωστόσο πρέπει να πούμε πως ο δεξιός υποψήφιος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί –στα πλαίσια της προεκλογικής του εκστρατείας- έκανε λόγο για ίδρυση υπουργείου “Μετανάστευσης και Εθνικής Ταυτότητας”. Ο Σαρκοζί προσπαθώντας να ελκύσει ακροδεξιούς ψηφοφόρους έχει ταχθεί υπέρ της επιλεγμένης μετανάστευσης και της δίωξης αυτών που δεν φέρουν τα νόμιμα έγγραφα. (ΑΠΕ 9-3-07)

Στη Μ. Βρετανία όμως το κυνηγητό εις βάρος των μεταναστών που έχει ήδη ξεκινήσει μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 7ης Ιούλη 2005 συνεχίζεται με τον υπουργό εσωτερικών, John Reid να παρουσιάζει νέα μέτρα για τους μετανάστες. Έχοντας στο στόχαστρο ανθρώπους που εξαιτίας της έλλειψης άδειας παραμονής/εργασίας δεν έχουν πρόσβαση στη δικαιοσύνη τα μέτρα του Reid πλήττουν κοινωνικές ομάδες που ήδη βρίσκονται στο περιθώριο μακριά από κάθε είδους κοινωνική παροχή. Τα μέτρα χαιρετίστηκαν με ενθουσιασμό από την ένωση αξιωματικών της αστυνομίας και τον υπουργό εργασίας. (Eλευθεροτυπία 6-3-07).

Ελένη Βέτσικα

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,107ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
406ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής